MojAndroid

Huawei nie je na svetovom trhu žiadnym nováčikom, čo sa low-endových smartfónov týka. Dokazujú to viaceré modely, či už je to Honor 2, alebo Ascend Y300. Portfólio lacných smartfónov sa rozrástlo o model Ascend Y530, o ktorom vám prinášame podrobnú recenziu. V nej sme sa už tradične venovali nielen konštrukcii smartfónu, ale aj jeho výkonu, či výdrži batérie. Čím nás tento “mladý” smartfón (Y – Young) prekvapil a v čom nás naopak sklamal, sa už dočítate nižšie.

BALENIE

Čo iné, ako klasická papierová krabička, ktorá v sebe ukrýva “poklad”. V tomto prípade pokladom budú slúchadlá pribalené výrobcom s 3,5 mm jackom, adaptér na nabíjanie s odnímateľným USB/Micro USB káblom, ktorý zároveň poslúži na prepojenie smartfónu s počítačom, brožúrky, ktoré som z krabice ani nevybral a pochopiteľne, samotný telefón.

KONŠTRUKCIA

Keď som Y530 chytil do ruky po prvýkrát, nechcel som veriť, že Huawei použil tak kvalitné materiály pri len o niečo drahšom ako 100 € smartfóne. S rozmermi 133 × 67 × 9 mm a hmotnosťou 145 g sa zaraďuje medzi priemerné smartfóny, čo sa veľkosti týka. Telefón sa v ruke drží veľmi dobre, za čo vďačíme zaobleným hranám zariadenia. Pogumovaný zadný kryt zasa zaručuje, že zariadenie sa vám z ruky nevyšmykne len tak jednoducho. Celkovo na mňa telo telefónu pôsobí veľmi dobrým dojmom a hoci som čakal, že zadný kryt nebude na telo doliehať dokonale, opak bol pravdou. Po týždni používania som nespozoroval žiadne praskanie, čí škrípanie a dovolím si tvrdiť, že s najväčšou pravdepodobnosťou by to tak bolo aj pri dlhodobejšom používaní. 

Hlavnou “zložkou” prednej strany je jednoznačne 4,5 IPS displej s rozlíšením 480 × 854 zobrazovacích bodov, ktorý si dopodrobna rozoberieme neskôr. Nad tým sa nachádza nápis Huawei, ktorý susedí jeho pravej strane s prednou kamerou. Nad týmto nápisom ešte nájdeme taktiež reproduktor, ktorý je určený pre hovory. V prednom paneli je taktiež ukrytý aj senzor priblíženia a proximity senzor. Keď sa pozrieme pod displej, nájdeme trojicu podsvietených kapacitných tlačidiel, konkrétne tlačidlo späť, domov a tlačidlo kontextového menu. 

 Recenzia-Huawei Ascend Y530-11

Na zadnej strane ma najviac zaujal samotný zadný kryt, ktorý je vyrobený z mäkčeného plastu a navyše je pogumovaný. To by malo zabrániť nielen vyšmyknutiu z ruky, ale aj zlomeniu krytu, respektíve dopomôcť jeho lepšej odolnosti. Vráťme sa ale k samotnej zadnej strane, tá obsahuje vygravírované logo a nápis spoločnosti Huawei, nad ktorým nájdeme šošovku hlavného fotoaparátu. Okolo nej je kryt mierne “nadvihnutý”, pričom šošovka je zasadená hlbšie do tela smartfónu. To by malo zabrániť poškriabaniu krycieho sklíčka. Napravo od šošovky nájdeme LED prisvetľovaciu diódu, naľavo zasa mriežku pre hlavný reproduktor. Ak mi na zadnej strane niečo chýba, tak je to určite sekundárny mikrofón určený pre nahrávanie videí, vzhľadom na cenu zariadenia sa však na Huawei nemôžeme hnevať.

 Recenzia-Huawei Ascend Y530-4

Čo sa hrán telefónu týka, najzaujímavejšou je pravdepodobne práve tá ľavá. Na nej totiž nájdeme tlačidlo zablokovania/vypnutia, pod ktorým sa nachádza ešte dvojtlačidlo regulácie hlasitosti. Tu sa musím pozastaviť a pochváliť Huawei za to, že hoci je toto dvojtlačidlo vcelku, v strede je “predelené” akousi priehlbinou. Tá poteší predovšetkým v tme, kedy je ťažké rozpoznať kde sa nachádza tlačidlo UP a kde tlačidlo Down, čo sa zvuku týka. Vďaka tomuto riešeniu nie je pravdepodobnosť pomýlenia sa pri stláčaní až tak vysoká. Nevýhodou môže byť umiestnenie tlačidiel pre pravákov, ktorí budú mať problém s ich stlačením.

Recenzia-Huawei Ascend Y530-8

Poďme sa pozrieť na hornú hranu. Čo iné, ako otvor pre 3,5 mm jack by sem spoločnosť Huawei mohla umiestniť. Tento otvor sa nachádza v ľavej strane hornej hrany, pričom napravo od neho ostalo veľa nevyužitého priestoru. Ani pravá hrana nie je bohatá na prvky. Tlačidlá by ste tu hľadali márne, v dolnej časti sa totiž nachádza len otvor na pohodlnejšie odobratie zadného krytu. Myslím, že je teda každému jasné, čo sa nachádza na spodnej hrane. Je to Micro USB vstup určený pre nabíjanie zariadenia, respektíve jeho prepojenie s počítačom, vedľa ktorého nájdeme hlavný, no zároveň tiež jediný mikrofón.

 Recenzia-Huawei Ascend Y530-9

DISPLEJ

Ako som už spomínal, v zariadení nájdete 4,5-palcový displej vyrobený technológiou IPS, pričom jeho rozlíšenie je 480 × 854 zobrazovacích bodov. To predstavuje jemnosť 218 PPI. Hoci tento displej nemôžme porovnávať s displejmi vlajkových lodí viacerých spoločností, netreba zabúdať na fakt, že osadený je v low-endovom smartfóne a teda nemáme dôvod sa na Huawei hnevať. Displej som dôkladne testoval za všetkých podmienok a musím povedať, že bol dobre čitateľný aj na slnku. Čo sa pozorovacích uhlov týka – tu to je o poznanie horšie. Displej stráca hodnoverné farby, text taktiež nie je dobre čitateľný. Čínska megaspoločnosť teda v tomto prípade obetovala dobré pozorovacie uhly na úkor výbornej čitateľnosti za akýchkoľvek svetelných podmienok.  Displej nie je chránený žiadnym odolným sklom, čo je zrejme vzhľadom na cenu pochopiteľné. Preto odporúčame si chrániť displej fóliou, vďaka ktorej predídete škrabancom na prednom paneli. Chýba tu taktiež oleofóbna vrstva, dôsledkom čoho sú odtlačky prstov, ktoré sa veľmi ľahko na displeji zachytávajú.

Recenzia-Huawei Ascend Y530-7

 

VÝKON A PAMÄŤ

Hoci v čase 4, resp. 8-jadrových procesorov nie je dvojjadro žiadnou výhrou, opäť musím prízvukovať cenu, ktorá len mierne prekročila hranicu 100 €. Ak sa pýtate na konkrétny typ procesora, Ascend Y530 poháňa Snapdragon 200 (MSM8210), ktorý síce nepatrí k najnovším, no ako vidíme, svoje uplatnenie si v low-endových zariadeniach nájde vždy. Tomu sekunduje operačná pamäť RAM o kapacite 512 MB, čo je vlastne akýsi štandard pre zariadenia v danej cenovej relácii. Reálne využiteľných je pritom z tejto kapacity cca 150 MB. Potešil nás relatívne výkonný grafický čip Adreno 302, naopak, sklamala pamäť ROM. Hoci výrobca udáva jej kapacitu 4 GB, systémové súbory vám z tohto čísla ukroja viac ako polovicu, užívateľ tak môže reálne využiť len 1,8 GB pamäte ROM, pričom na aplikácie vám ostane len 890 MB. Myslím, že každého z vás poteší fakt, že Ascend Y530 podporuje Micro SD karty s kapacitou až do 32 GB, vďaka čomu si pamäť ROM môžete slušne rozšíriť. 

Screenshot_2014-05-05-13-55-20 Screenshot_2014-05-05-13-54-42 Screenshot_2014-05-05-13-54-48

Späť ale k výkonu. Keď som smartfón zapol po prvýkrát, potešili ma pohotové reakcie zariadenia a rýchly prechod medzi obrazovkami na domovskej stránke. S pribúdajúcimi aplikáciami mi však pribudli aj vrásky na čele. Telefón sa totiž výrazne spomalil a na zapnutie niektorých aplikácii som musel čakať aj niekoľko desiatok sekúnd. V prípade tých nepotrebných by sa to dalo ospravedlniť, no ak sa potrebujete dostať rýchlo k svojmu telefónnemu zoznamu, či k SMS správam, asi vás táto informácia nepoteší. Tu je nutné podotknúť – maličká pamäť RAM jednoducho nestíha.

Na Y530 som vyskúšal aj náročnejšie hry, ako Dead Trigger 2, alebo Modern Combat 4 a výsledok ma príjemne prekvapil. Hoci z hrania nebudete mať taký zážitok, ako na vlajkovej lodi, vyššie spomínané hry mi sekli skutočne len občas, dovolím si tvrdiť, že takmer vôbec. S jednoduchšími hrami, akými sú napríklad Angry Birds a podobne problém mať nebudete. Pripravte sa však na ich dlhšie vypínanie, aj tu totiž platí, že hra/aplikácia sa môže ukončiť až po niekoľkých desiatkach sekúnd.

MULTIMÉDIA

Y530 nedisponuje ani HD displejom, čo znamená, že ak si na ňom budete chcieť pozrieť film alebo video, príliš veľa od neho nečakajte. Pri našom podrobnom testovaní sme však zistili, že hoci obraz naše požiadavky na kvalitu nespĺňal, videá nesekali, čo je pri lacnom smartfóne veľkou výhodou. Čo sa funkcie hudobného prehrávača týka, klamal by som, keby som tvrdil, že som s hudbou z Y530 bol spokojný. Reproduktor je totiž tichý, navyše sa z neho ozýva šum. Kvalitnejšie basy a výšky od neho neočakávajte. Ako som už spomínal na začiatku recenzie, v balení som našiel pribalené aj slúchadlá. Ako to už býva u slúchadiel zdarma zvykom, nepreukázali takú kvalitu, aby som si s nimi vedel predstaviť celý deň. Práve naopak, ani po nie pol hodine počúvania ma začali bolieť uši.

Screenshot_2014-05-05-13-57-10

Galérii nemám čo vytknúť. Jednoduché prostredie zaručuje, že sa v nej nestratíte. Zároveň sa však vaše obrázky ukladajú do niekoľkých albumov – a to nie len do základných (screenshoty, fotografie atď.), ale rozdeľujú sa tiež podľa času, či miesta zhotovenia.  Nechýba tu tiež kategória “ľudia”.

OPERAČNÝ SYSTÉM

Tento lacný smartfón beží na relatívne novom operačnom systéme Android vo verzii 4.3 Jelly Bean. Doplnený je ešte o nadstavbu spoločnosti Huawei, Emotion UI, ktorá používateľovi ponúka väčšiu mieru personalizácie v kombinácii so zjednodušeným ovládaním.

Huawei prichádza v tomto prípade až s dvoma štýlmi obrazoviek domova. Tým prvým je “Štandardný”. Domovská obrazovka ponúka v tomto prípade až 7 políčok, ktoré si môžete podľa potreby jednoducho pridávať alebo odoberať, avšak tie budú zároveň využívane aj ako menu. To môže byť nevýhodou pre používateľov, ktorí majú v domove radi veľké množstvo widgetov, či rýchlych odkazov. Druhý štýl domovskej obrazovky, ktorý Huawei zakomponoval do Y530 je takzvaný “Jednoduchý” štýl, ktorý ponúka väčšie ikony aplikácii. Tento štýl má spoločné črty so štýlom z operačného systému Windows Mobile a podľa môjho názoru je omnoho prehľadnejší.

Screenshot_2014-05-05-13-45-51 Screenshot_2014-05-05-13-57-01

Ako som už spomínal, pri štandardnom štýle si môžete zvoliť až 7 políčok domovskej obrazovky, tie sa vám budú postupne zapĺňať s pribúdajúcimi aplikáciami. Pri tomto štýle si môžete zmeniť nielen pozadie pracovnej, ale aj pozadie uzamknutej plochy. Huawei priniesol ďalšiu zaujímavú funkciu,  náhodnú zmenu tapety domovskej obrazovky, resp. zmeny tapety obrazovky zatrasením. V prvom prípade si môžete zvoliť časový interval ako často sa má tapeta meniť, v tom druhom stačí telefónom jednoducho zatriasť a pozadie sa zmení. Zmeniť môžete taktiež štýl prechodov medzi obrazovkami, na výber máte až 6 rôznych štýlov. Ak sa vám ani jeden nepozdáva, Huawei ponúka možnosť tieto štýly vypnúť.

 Screenshot_2014-05-05-13-57-27 Screenshot_2014-05-05-13-46-04

Keď sa bližšie pozrieme na jednoduchý štýl, zistíme, že jeho obsah môžeme jednoducho upravovať a odstraňovať. V tomto štýle nájdeme viaceré priečinky, ako napríklad Ostatné, či Prevzaté súbory, ktoré môžeme jednoducho doplniť o vizitku, či ktorúkoľvek aplikáciu nainštalovanú v zariadení. Tu však tapetu meniť nemôžeme. Pozadie sa nám automaticky prestavilo na sivú farbu s prechodom do takmer čiernej.

Tak ako je tomu u všetkých Android zariadení, aj tu máte viacero možností, ako telefón zabezpečiť. Na výber máte odomknutie vzorom, PINom, tvárou, heslom, resp. posunutím. Jedinou nevýhodou uzamknutej obrazovky je zrejme len fakt, že tu nenájdeme možnosť rýchleho prístupu k aplikáciam, ako to poznáme z nejedného Android zariadenia.

KONEKTIVITA A KOMUNIKÁCIA

Konektivita je jedným zo základných faktorov, ktoré nás ovplyvňujú pri výbere smartfónu. Výrobcovia sa snažia do svojich zariadení “nasúkať” čo najväčší počet komunikačných vychytávok, čo rozhodne nie je na škodu. V Y530 pritom nájdeme WiFi v štandardoch 802.11 b/g/n, EDGE, či GPRS.  Pokročilejšie funkcie, ako napríklad NFC, by ste tu hľadali márne, to je však vzhľadom k cene smartfónu pochopiteľné. Lokálny prenos dát ďalej zabezpečí aj klasický Bluetooth, ktorý tu nájdeme vo verzii 4.0. Čo sa telefonovania týka, so smartfónom som vykonal hneď niekoľko telefonátov, pričom som nezaznamenal žiaden problém. Na ten sa nesťažovala ani druhá strana a preto musím s radoťou skonštatovať, že Y530-tka spĺňa svoj hlavný účel na jednotku. 

Screenshot_2014-05-05-13-45-25 Screenshot_2014-05-05-13-46-09

BATÉRIA

Čo iné, ako Lithium-iontová batéria by mohla tomuto smartfónu dodávať “šťavu”. V tomto prípade ju nájdeme s kapacitou 1 750 mAh, čo predstavuje pohodlnú výdrž pre jeden deň. To v dnešnej dobe nie je žiadne terno, musím však skonštatovať, že v tomto prípade ma príjemne prekvapila. Aj napriek takmer celodennému používaniu WiFi, písaniu sms správ, či občasnému telefonovaniu som večer mal k dispozícii niečo okolo 30-40%, čo predstavuje slušný zostatok. 

Screenshot_2014-05-05-13-46-57

FOTOAPARÁT

Pri tom nemôžeme rozhodne hovoriť o Achillovej päte smartfónu. Fotky vytvorené Y530-tkou sú skutočne kvalitné, za čo vďačíme aj 5 Mpx hlavnému fotoaparátu s funkciou AutoFocus, či s prisvetľovacou LED diódou. Čo sa prednej kamerky týka, tá disponuje rozlíšením VGA, pri videohovoroch tak neočakávajte vysokú kvalitu. Ak ste milovníkom selfie fotiek, zrejme by som siahol po niečom inom. Videá pomocou hlavnej šošovky nahráte v kvalite HD (1 280 x 720 b., 30 fps).  Snímač však občas aj zaváhal, dôsledkom čoho boli nekvalitné, prípadne úplne rozmazané zábery, ako to napokon môžete vidieť na priložených fotografiách. Summa summarum ale hodnotím fotoaparát ako zrejme najväčšie prekvapenie Y530-tky, a to pochopiteľne v dobrom. 

IMG_20140505_135830 IMG_20140505_140056 IMG_20140505_140200 IMG_20140505_140204

HODNOTENIE

Huawei Ascend Y530 ma príjemne prekvapil vo viacerých oblastiach, a to najmä fotoaparátom, či výdržou batérie. Celkovo smartfón hodnotím ako dobrú investíciu – predovšetkým však pre menej náročných používateľov. Hoci sa so svojimi špecifikáciami nezaraďuje medzi vlajkové lode, vo svojej triede jednoznačne vyčnieva najmä svojimi pohotovými reakciami, či rýchlym prechodom medzi jednotlivými aplikáciami. Aj vzhľadom na cenovku si Y530-tka môže dovoliť malé zaváhanie vo výkone či fotoaparáte, veď smartfón od megaspoločnosti Huawei pochádzajúcej z Číny zoženiete už za necelých 113€.

Huawei Ascend Y530

Android 4.3 (Jelly Bean)4,5"
Dvojjadrový Qualcomm Snapdragon 200 (MSM8210) taktovaný na 1,2 GHz480 x 854, FWVGA
512 MB5 Mpix
4 GB720p, 30 fps

22.5.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+