MojAndroid

Telefóny odolné voči prachu a vode už dnes nie sú ničím výnimočné a touto výsadou sa môžu pochváliť aj niektoré vlajkové lode. Skutočne odolných telefónov, ktoré znesú aj drsnejšie zaobchádzanie či pády je však málo a nové modely pribúdajú pomaly.

Jedným z nich je už trochu starší model Caterpillar B15, ktorý sa v lete dočkal svojej vylepšenej verzie B15Q. Jedná sa o veľmi podobný model, takže niektoré časti recenzie budú totožné, sústredíme sa však na detaily, ktoré boli zmenené a vylepšené.

Obsah balenia

Balenie a jeho obsah je takmer rovnaké ako u pôvodného modelu. V typickej žltej krabici nájdeme okrem telefónu ešte nabíjačku s výstupom 1 ampér a USB kábel. Zaujímavým prvkom je informačná brožúrka s návodmi, ktorá má rovnaký osemuholníkový tvar ako samotný telefón. Inú doplnkovú výbavu by sme v krabici hľadali márne, chýbajú aj slúchadlá či headset.

Konštrukcia, dizajn a materiály

Caterpillar B15Q je konštrukčne prakticky identický model ako jeho predchodca a zameraniu telefónu je podriadená aj jeho konštrukcia. Nečakajte tenučký profil alebo ladné krivky, dôraz bol kladený jedine na odolnosť a uplatnenie v náročných podmienkach. Na hornej a dolnej hrane telefónu sa nachádzajú masívne „nárazníky“ z pogumovaného plastu, ktoré majú absorbovať prípadný pád. Boky sú vystužené hliníkovými profilovanými pásmi, ktoré majú zariadeniu pridať na pevnosti a zároveň sú aj pekným dizajnovým prvkom. Nevšedne pôsobí aj šestica skrutiek, po tri v každom hliníkovom páse. Typické pre tento telefón sú aj zrezané rohy a výrazné žlté hardvérové tlačidlá. Výrobca sa evidentne snažil dodať zariadeniu výnimočný dizajn, ktorý by hneď na prvý pohľad prezrádzal, že sa jedná o extrémne odolné zariadenie. Dá sa povedať, že sa mu to podarilo a Caterpillar B15Q pri pohľade zaujme a vynikne.

Caterpillar CAT B15Q-recenzia--4

Poďme sa pozrieť na rozmiestnenie ovládacích prvkov. Na prednej strane nájdeme okrem dotykového displeja trojicu kapacitných senzorov Menu, Domov a Späť a pod nimi dierku mikrofónu. Nad displejom je umiestnená predná kamera, prieduch telefónneho reproduktora a logo výrobcu. Notifikačná dióda bohužiaľ stále chýba.

Caterpillar CAT B15Q-recenzia--12 Caterpillar CAT B15Q-recenzia--11

Caterpillar CAT B15Q-recenzia--6 Caterpillar CAT B15Q-recenzia--5

Na hornej hrane je situovaný 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel a žlté tlačidlo na zapnutie/odblokovanie displeja, ktoré sa ťažšie nahmatáva. To však až tak nevadí, keďže displej sa dá rozsvietiť aj hardvérovou spúšťou fotoaparátu, ktorá sa nachádza na boku zariadenia. 3,5 mm jack je chránený proti vniknutiu vody gumenou krytkou, podobne ako aj microUSB konektor na ľavej strane. Ten je však ukrytý dosť hlboko pod povrchom telefónu a nachádza sa v úzkej šachte, takže nie je možné použiť akýkoľvek USB kábel – niektoré s hrubšou koncovkou sa dnu proste nezmestia. Na spodnej hrane sa nenachádza žiadny prvok, na pravej nájdeme tri žlté tlačidlá – dve na ovládanie hlasitosti a netypicky medzi nimi ešte spomínanú spúšť fotoaparátu.

Caterpillar CAT B15Q-recenzia--10

Caterpillar CAT B15Q-recenzia--9 Caterpillar CAT B15Q-recenzia--8

Zadný kryt je ozdobený výrazným logom CAT a zaujme aj objektív fotoaparátu, obrúbený striebristým krúžkom. Sklíčko je našťastie schované hlboko pod povrchom, takže jeho poškriabanie nehrozí. Výrobca konečne pridal aj LED blesk, ktorý by mal byť u takéhoto telefónu do terénu samozrejmosťou. Nájdeme tu ešte sériu nenápadných dierok, pod ktorými sa ukrýva reproduktor a posuvné tlačidlo, ktorým sa uvoľní zadný kryt tak, aby sa dal odňať. Pod ním vidíme batériu, ktorú musíme vybrať, aby sme získali prístup k dvojici slotov na SIM karty a šachte na microSD kartu. „Vnútornosti“ telefónu sú chránené tesnením, ktoré má zabrániť vniknutiu vody.

Odolnosť voči vplyvom prostredia

Robustná konštrukcia telefónu napovedá, že by mal vydržať používanie aj v náročných podmienkach a zniesť tiež prípadné pády. To je samozrejme pravda a Caterpillar B15Q je odolný voči vplyvom prostredia presne podľa tých istých štandardov ako jeho predchodca. Môže sa teda pochváliť stupňom krytia v zmysle certifikátu IP67, takže by mal byť odolný voči prachu a bez poškodenia zniesť aj polhodinový pobyt vo vode v hĺbke 1 metra. Druhým certifikátom je vojenský štandard MIL-STD-810G, pri ktorom sa telefón testuje na celý rad prípadných vplyvov – musí zvládnuť vysoké a nízke teploty, teplotné šoky, vlhkosť, dážď, vodu, prach, piesok, ale tiež vibrácie či pôsobenie soli bez vytvárania hrdze. Prežiť by mal aj pád z výšky 1,8 metra na betón.

Caterpillar CAT B15Q-recenzia--3

Tento aspekt sme otestovali v sérii asi 10 pádov z výšky 1,5 metra na dlažbu a betón. Telefón prešiel týmto testom bez ujmy, nič sa z neho neodlomilo, ani na ňom nič neprasklo. Nezaznamenali sme ani odpadnutie zadného krytu, čo sa nám pri niektorých pádoch stalo v prípade jeho predchodcu. Uchytenie krytu je však podobné a nevzbudzuje prílišnú dôveru, takže v tomto smere by bolo asi lepšie, keby výrobca použil unibody konštrukciu a neodnímateľný kryt.

Takto kryt zostáva potenciálnou slabinou telefónu a rovnako ako u pôvodného B15 na niektorých miestach nedolieha dokonale presne. Napriek tomu som to riskol a na 5 minút som ho ponoril do vody. Tá síce za tesnenie neprenikla, ale napriek tomu mám obavy, že ak by sa jednalo o dlhší pobyt vo vode, tesnenie na kryte by telefón nemuselo ochrániť. Zostáva ešte dodať, že pod vodou telefón nereaguje na dotyky, prípadnú fotografiu však je možné urobiť vďaka samostatnej hardvérovej spúšti. Otestoval som ešte odolnosť telefónu voči mrazu a na niekoľko hodín som ho vložil do mrazničky. Po vybratí ihneď bez problémov reagoval na dotyky.

Výkon a pamäť

V oblasti výkonu došlo u B15Q k badateľnému posunu vpred. Pôvodný 1 GHz dvojjadrový procesor MediaTek MT6577 bol nahradený štvorjadrovým MediaTekom MZ6582, taktovaným na 1,3 GHz. Stúpla aj pamäť RAM z 512 MB na 1 GB. Vďaka tomu je pohyb v prostredí telefónu plynulejší a to isté sa týka i animácií. Zrýchlilo sa aj spúšťanie aplikácií a vďaka výkonnejšiemu hardvéru si telefón poradí s náročnejšími hrami ako jeho predchodca. Výsledky benchmarkových testov nájdete na obrázkoch nižšie.

Caterpillar B15Q má vnútorné úložisko o veľkosti len 4 GB, čo začína byť málo aj u lowendových telefónov. Pre používateľa je dostupný priestor o veľkosti 1,91 GB. Našťastie nechýba slot na pamäťovú kartu do veľkosti 32 GB.

Displej

Vylepšenia sú však badateľné aj u displeja. Zostala síce zachovaná jeho uhlopriečka 4 palce, rozlíšenie 800 x 480 bodov i technológia TFT, zlepšili sa však pozorovacie uhly. U predchádzajúceho modelu mi trochu prekážalo skreslenie farieb, ktoré bolo zreteľné hlavne pri používaní telefónu v režime naležato. Caterpillar B15Q má v tomto smere lepší displej a skreslenie je oveľa menšie (aj keď stále je). O niečo sa zlepšila aj čitateľnosť na priamom slnečnom svetle, ktorá bola u pôvodného modelu skutočne zlá. U tzv. outdoorového mobilu by som však v tomto smere očakával ešte viac.

Caterpillar CAT B15Q-recenzia--1

Operačný systém

Po klasickej procedúre krokov pozostávajúcich z nastavenia jazyka, wi-fi pripojenia, zisťovania polohy, času a dátumu sa ocitneme v prostredí operačného systému. Podobne ako v prípadne predchádzajúceho modelu, aj tu sa jedná o prakticky čistý Android, ale vo vyššej verzii 4.4.2, ktorý výrobca nijako nepozmenil prípadnou nadstavbou (pôvodný model mal Android 4.1.2 Jelly Bean).

Screenshot_2013-01-01-01-39-08 Screenshot_2013-01-01-01-32-49

Z uzamknutej obrazovky telefónu je možné spustiť fotoaparát, Google vyhľadávanie alebo prejsť priamo na domovskú obrazovku. Na tú je možné ukladať ikony aplikácií alebo priečinky v mriežke 4 x 5, nechýba spodný riadok so štyrmi ikonami, ktoré sa zobrazujú na každej karte. Notifikačná lišta je rozdelená na dve sekcie, v prvej sa nachádzajú upozornenia, druhá je vyhradená pre sadu rozličných prepínačov (wi-fi, bluetooth, dáta, poloha, atď).

Screenshot_2013-01-01-01-39-36 Screenshot_2013-01-01-01-39-20 Screenshot_2013-01-01-01-39-43

V menu je možné horizontálne listovať a nájdeme tu aplikácie zobrazené podľa abecedy. Výrobca nepridal príliš veľa predinštalovaných aplikácií, čo je len dobre. Zmizli dokonca aj odkazy na niektoré internetové stránky spoločnosti Caterpillar, ktoré sa nachádzali v pôvodnom B15. Spomenúť tak môžeme len klávesnicu SwiftKey či aplikáciu Shark Tracker. Tú sa nám však ani raz nepodarilo spustiť, keďže vždy pri spustení prestala pracovať.

Screenshot_2013-01-07-03-42-02

Multimédiá

Čo sa týka podpory multimédií, Caterpillar B15Q je na tom podobne ako jeho predchodca. To znamená, že viaceré filmy buď neprehral vôbec, prípadne bez zvuku alebo naopak iba zvuk; v niektorých prípadoch bolo prehrávanie trhané. Veľmi rýchlo sme teda nainštalovali známy MX Player z obchodu Google Play, ktorý so softvérovým dekódovaním zvládol všetko. Vďaka výkonnejšiemu hardvéru sa podstatne sa zlepšila plynulosť prehrávania Full HD videí, aj keď v porovnaní s výkonnejšími telefónmi je tu stále badateľný rozdiel. Navyše, napriek kvalitnejšiemu displeju je pri pozeraní filmov v režime naležato  ešte stále zreteľná drobná inverzia farieb.

Screenshot_2014-11-12-00-04-57

Na prehrávanie hudby slúži známa aplikácia Hudba Play od Google, iný hudobný prehrávač v telefóne nenájdeme. Hlasitý reproduktor je priemerných kvalít, hrá na mobilné pomery celkom čisto a hlasno, ale basy prakticky vôbec nepozná. Nevýhodou je aj jeho umiestnenie na zadnom kryte, pri položení sa stôl sa hlasitosť okamžite stlmí.

Fotoaparát a natáčanie videa

Snímač v B15Q má rovnaké rozlíšenie ako predchádzajúci model, teda 5 MPix. Konečne však nechýba LED blesk, ktorý sa dá použiť aj ako baterka. Výhodou je prítomnosť hardvérovej spúšte fotoaparátu. Pri jej stlačení sa rozsvieti displej a telefón je možné odomknúť, pri dlhšom podržaní sa naopak rozsvieti LED dióda (aj pri uzamknutom telefóne), čo je veľmi praktické. Naopak, rýchle dvojité stlačenie spustí fotoaparát, avšak len pri odomknutom telefóne.

Caterpillar CAT B15Q-recenzia--7

Aplikácia fotoaparátu umožňuje fotografovať aj začať natáčanie videa na jednej obrazovke, čo je praktické a šetrí to čas. Priamo na obrazovke sú k dispozícii aj niektoré nastavenia, napríklad prepnutie do režimu HDR či zapnutie/vypnutie blesku. K dispozícii sú bežné možnosti, je možné nastaviť scénický režim, rôzne farebné efekty, experimentovať s vyvážením bielej alebo zapnúť HDR. Nechýba nastavenie expozície, ostrosti, odtieňa, sýtosti, jasu, takže kto chce, môže sa tu celkom „vyhrať“. K dispozícii je aj panoráma a po podržaní spúšte sekvenčné snímanie.

Screenshot_2014-11-12-00-01-47 Screenshot_2014-11-12-00-02-23

Široké možnosti nastavenia sú však výrazne degradované kvalitou snímok, ktorá je nízka. Telefón má problém zaostriť, na fotkách chýbajú detaily i živšie farby. Bohužiaľ, nepodarilo sa nám nastaviť rozlíšenie fotografií vyššie než 1 Mpix, telefón proste iné rozlíšenie neponúkol, ako môžete vidieť aj na jednom zo screenshotov. Zrejme ide o softvérovú chybu, ktorá je však dosť nepríjemná. Celkovo sa fotoaparát nedá zhodnotiť inak ako podpriemerný.

IMG_20141111_160145 IMG_20141112_141317

IMG_20141112_141157 IMG_20141112_141103

IMG_20141111_160603 IMG_20141111_160211

IMG_20130107_232521 IMG_20130107_232337

Pri videách je paleta nastavení oveľa skromnejšia, dá sa zapnúť elektronická stabilizácia videa, režim zvuku (normálne/rokovanie) a štyri stupne kvality videa, maximálne Full HD. Je tiež možné vytvárať časozberné video. Natočené video je tiež akési rozostrené, aj keď sa smartfón často snaží preostrovať. S prižmúrením jedného oka ho môžeme nazvať slabším priemerom.

Konektivita a batéria

Možnosti konektivity sa v porovnaní s B15 trochu zlepšili. K základným možnostiam konektivity smartfónu patrí wi-fi b/g/n, ktoré je rovnaká ako u predchádzajúceho modelu. Bluetooth pripojenie bolo zlepšené z verzie 3.0 na 4.0 a HSDPA zo 7,2 Mbps na 21 Mbps. Na dnešnú dobu to však aj tak nie je veľa. 4G / LTE telefón nepodporuje a podľa špecifikácií rovnako ani funkciu USB Host. Presvedčiť sme sa však o tom nemohli, nakoľko do hlboko zapusteného microUSB slotu sa nám nepodarilo pripojiť ani jednu z našich redukcií. Gyroskop sa v telefóne nenachádza a zamrzí tiež absencia digitálneho kompasu, ktorý je dnes už samozrejmosťou aj u modelov nižších tried.

Screenshot_2014-11-12-00-03-31 Screenshot_2014-11-12-00-04-02 Screenshot_2014-11-12-00-05-15

Kapacita batérie zostala zachovaná na úrovni 2000 mAh. Výdrž telefónu je priemerná a podľa našich skúseností sa jedná o klasický „jednodňový“ telefón. Pri bežnom používaní nám síce vždy nejakých 25 – 35% kapacity batérie na konci dňa zostávalo, s tým by sme však samozrejme už druhý deň nevydržali. Výdrž dva dni je tak možné dosiahnuť len pri striedmejšom používaní telefónu.

Pri našom teste prehrávania HD videa 1 hodinu pri jase a zvuku nastavenom na 50% sa batéria vybila z plnej kapacity na 88%. Pre porovnanie, telefóny nižších tried ako Alcatel OneTouch Idol Mini a Sony Xperia E1 sa v rovnakom teste vybili na 85%. Prestigio MultiPhone PAP7500 na 84% a Huawei Ascend P7 klesol počas rovnakého testu na 92%.

Záver

Caterpillar B15Q je nepochybne lepší telefón než jeho predchodca a oceniť treba hlavne kvalitnejší displej, pridanie LED diódy či výkonnejší hardvér. Napriek tomu sa však jedná výkonom aj výbavou skôr o telefón nižšej triedy a zaujať chce hlavne odolnou konštrukciou. Ani tá však nie je úplne bez chyby a so svojím predchodcom zdieľa Caterpillar B15Q trochu pochybný zadný kryt, ktorý nedolieha celkom presne a je potenciálnym zdrojom problémov.

K tomu treba prirátať aj cenu, ktorá sa začína tesne pod 300 eurami, čo je vzhľadom k výbave a výkonu telefónu celkom dosť. Každý teda musí zvážiť, či mu odolná konštrukcia stojí za takúto sumu. Platí to o to viac, že dnes už máme na výber z viacerých telefónov, ktoré sú odolné voči vode a prachu a v kombinácii s nejakým kvalitným ochranným puzdrom môžu dobre poslúžiť ľuďom, ktorí sa zdržiavajú v náročných podmienkach.

Cat B15Q

Android 4.4 KitKat4"
MediaTek MT6582, 4-jadrový, 1,3 GHz480x800 px
1 GB 5 Mpix
4 GB

Plusy:

LED blesk a možnosť použiť ho ako baterku pri podržaní hardvérovej spúšte

zaujímavý a nevšedný dizajn

Dual SIM

odolnosť voči pádom a vniknutiu vody a prachu

Mínusy:

len 4 GB vnútornej pamäte

podpriemerný fotoaparát

chyba, limitujúca veľkosť fotografie na 1 MPix

neistý zadný kryt

25.11.2014
  • Matúš Zajo Duchoslav

    tlačidlo spušte fotoaparatu služi aj na spuštanie LED diody aj zo zamknutej obrazovky ;) ( ak myslite to medzi tlačidlami hlasitosti)

  • René Farkaš

    No neviem :) Tento mobil má otec, a recenzia mi moc nesedí s mojim reálnym používaním :) Fotky boli super, taktiež aj Full HD videá :) Mobil svižný, a krytky doliehali na každom mieste.

  • Rado

    Ak by chcel niekto použiť tento telefon na vývoj android aplikácií, narazí zrejme na problém s driverom pre Windows. Zatiaľ sa mi nepodarilo nájsť funkčný driver a výrobca na svojich stránkach žiaden nemá.

+