MojAndroid

Bratislava, 6. októbra 2020 – Spoločnosť HP Inc. predstavila riešenie HP Omnicept tvoriace jednotnú platformu, pozostávajúcu z najinteligentnejšej náhlavnej súpravy pre VR na svete a vývojárskej sady SDK. Softvéroví vývojári týmto dostávajú k dispozícii celý ekosystém, ktorý im umožňuje vytvárať nové personalizované, pútavé a adaptívne aplikácie pre použitie VR vo firmách. Náhlavná súprava HP Reverb G2 Omnicept Edition VR umožňuje analyzovať reakcie používateľov v reálnom čase a využiť získané poznatky na zlepšovanie výsledkov školenia i vzdelávania a ku kvalitnejšej vzájomnej spolupráci a spoločnej tvorbe.

Svet VR sa neustále vyvíja, aby dokázal udržať krok so spôsobmi ľudskej interakcie s technológiami a okolitým svetom, ktoré používateľom umožňujú zostať v spojení, navyše aj na pocitovej úrovni. Výraz tváre a reč tela sa na našej vzájomnej komunikácii podieľajú až z 50 %. Zároveň sa predpokladá, že v roku 2021 bude 25 až 30 % pracovníkov pracovať z domova.[i] Preto sú potrebné nové imerzívne nástroje umožňujúce kvalitnejšiu vzdialenú spoluprácu predovšetkým pri činnostiach týkajúcich sa návrhu a vývoja. HP Reverb G2 Omnicept Edition a vývojárska sada Omnicept SDK sú navrhnuté takým spôsobom, aby poskytli ľudskejšie a osobnejšie prepojenie s technológiami. V porovnaní s dobou pred koronavírusom prebehol 35 % nárast využitia technológií pri vzdelávaní zamestnancov[ii] a je dokázané, že VR pri učení i výcviku významne zvyšuje mieru retencie. Riešenie HP Omnicept mení spôsob, akým vývojári vo firmách prispievajú k zavádzaniu zmien a zvyšovaniu efektivity, pretože poskytuje dáta umožňujúce získať analýzami väčší vhľad.

Navrhli sme výkonné adaptívne riešenie pre VR, ktoré dramaticky rozšíri možnosti využitia VR, jej potenciál transformovať spoločnosť a zmení spôsob, akým s technológiami komunikujeme,” uviedol Jim Nottingham, generálny riaditeľ a riaditeľ globálnej divízie Advanced Compute and Solutions, HP Inc. “Riešenie HP Omnicept otvorí nové možnosti pre rozvoj VR a jeho význam pre firemné školenia, vzdelávanie na diaľku, spoluprácu, výskum a vývoj a špecializované aplikácie zamerané na wellness. Tento typ prístupu založeného na dátach bude mať do budúcna zásadný význam pre vytváranie používateľsky orientovaných zážitkov pre lepšiu VR.

Súprava HP Reverb G2 Omnicept Edition je navrhnutá s vysokou mierou bezpečnosti pre ochranu súkromia koncových používateľov. Firmware náhlavnej súpravy nepretržite chráni dáta zaznamenávané snímačom a v samotnej náhlavnej súprave sa žiadne dáta neukladajú. Aplikácie vyvinuté na platforme HP Omnicept pomáhajú zabezpečiť, aby zber a prenos dát prebiehali v súlade s požiadavkami všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov (GDPR) a aby údaje používateľov zostali dôverné.

ZÁŽITKY S VIRTUÁLNOU REALITOU ZAMERANÉ NA ČLOVEKA

Personalizované zážitky založené na analýze a využiteľných poznatkoch zvyšujú mieru retencie pri školení a učení. Snímače vstavané v súprave, vrátane kamier na sledovanie očí a tváre, snímačov sledujúcich srdcový tep či pupilometrických snímačov, umožňujú súprave HP Reverb G2 Omnicept Edition zaznamenať fyziologickú odozvu a poslať informácie o nej priamo do platformy. Integrovaná vývojárska sada Omnicept SDK využívajúca pokročilé algoritmy strojového učenia umožňuje vývojárom vytvoriť používateľsky orientované VR prostredie, poskytujúce využiteľné poznatky o tom, ako sa koncoví používatelia v priebehu VR seansy zapájajú a ako reagujú.

Vďaka tejto komplexnej inteligentnej platforme slúži VR prostredie vytvorené dizajnérmi a vývojármi na využitie pri školeniach, projektovaní, wellness aplikáciách aj pri výskume dát, pričom sa v reálnom čase prispôsobuje používateľom prostredníctvom objektívnych metrík a subjektívnej spätnej väzby. Funkcie súpravy HP Reverb Omnicept Edition zahŕňajú:

• Reverb G2 DNA: Súprava Reverb G2 Omnicept Edition vychádza z náhlavnej súpravy VR Reverb G2 s vysokým rozlíšením[iii] a prináša jedinečnú optiku, inside-out tracking, priestorový 3D zvuk a vylepšené ovládače, ktoré umožňujú používanie prirodzených gest.
  • Pohyb očí a pohľad: Zistite, ako používateľ reaguje na obsah podľa toho, na čo zameriava svoj pohľad, a pochopte jeho mieru zapojenia na základe smeru, kam sa inštinktívne pozerá.
  • Výraz tváre: Ponúka pri spolupráci na 3D návrhoch možnosť použiť avatarov s prirodzeným výrazom tváre. Rozhovor teda prebieha prirodzenejšie a účastníci sa do neho ľahšie zapoja, čo umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie dospieť k výsledkom pri vývoji, do ktorého sú zapojení pracovníci v rôznych funkciách.
  • Srdcová frekvencia: Zistite podľa srdcového tepu, ako používateľ reaguje na zážitok alebo školenie. Lekári môžu napríklad prispôsobiť wellness procedúry využívajúce VR podľa špecifických reakcií klienta.
  • Technológia Foveated Rendering: Vďaka integrovanému sledovaniu očí dokáže toto náhlavné zariadenie rozpoznať smer pohľadu používateľa,vi čo umožňuje znížiť zaťaženie GPU a zlepšiť kvalitu obrazu v oblasti, na ktorú smeruje priamy pohľad používateľa a zlepšiť vďaka tomu realistické zobrazovanie VR.

Dostupnosť

• Zariadenie Reverb G2 Omnicept Edition by malo byť dostupné na jar 2021. Ceny budú oznámené neskôr.
  • Zariadenie Omnicept SDK by malo byť dostupné na jar 2021 v rámci flexibilných obchodných modelov. Viac informácií na webe http://developers.hp.com/xr.

O spoločnosti HP

Spoločnosť HP Inc (NYSE: HPQ) vytvára technológie, ktoré uľahčujú život ľuďom po celom svete. Prostredníctvom nášho portfólia osobných počítačov, tlačiarní a riešení pre 3D tlač vytvárame zážitky, ktoré ohromia. Viac informácií o HP Inc nájdete na  http://www.hp.com.

[i] Proprietárny prieskum spoločnosti HP, 2020

[ii] Proprietárny prieskum spoločnosti HP, 2020

[iii] Na základe internej analýzy spoločnosti HP zameriavajúcej sa na spoločnosti, ktoré dodali viac ako 50 000 headsetov pre VR pre pripojenie k počítaču. Rozlíšenie založené na počte pixelov panelu, údaje k marcu 2020.

[iii]i Na správne vykresľovanie je nutný grafický procesor NVIDIA VR Ready Quadro alebo GeForce Turing. Pre vývojárov je tiež vyžadovaný modul Unity foveated rendering plug-in a run-time, ktorý je k dispozícii na webe Unity Store alebo na portáli HP pre developerov https://developers.hp.com/omnicept/downloads

6.10.2020

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

Nie je možné pridávať komentáre.