MojAndroid

Tento rok príliš nepraje predajom smartfónom, čoho dôkazom sú aj ich posledné štvrťročné výsledky. Podľa nich zaznamenali predaje už tretí pokles za sebou, pričom medziročne klesli o 9 %, čo predstavuje najhorší 3. štvrťrok od roku 2014. Potvrdzuje to najnovšia štatistika analytickej spoločnosti Canalys.

Nízky dopyt zo strany zákazníkov v dôsledku inflácie núti predajcov k zmene stratégie

Dôvodom je samozrejme stúpajúca inflácia v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine. Pochmúrne ekonomické vyhliadky vedú spotrebiteľov k tomu, že odkladajú nákupy novej elektroniky a uprednostňujú  iné nevyhnutné a životne dôležité výdavky. Podľa analytikov bude tento trend pretrvávať aj počas nasledujúcich šiestich až deviatich mesiacov.

Predaj smartfónov v Q3 2022 | Zdroj: canalys.com

Trh so smartfónmi reaguje na dopyt spotrebiteľov a predajcovia sa rýchlo prispôsobujú drsným obchodným podmienkam. Pre väčšinu predajcov je prioritou zníženie rizika hromadenia zásob vzhľadom na zhoršujúci sa dopyt. Predajcovia mali v júli nahromadené  značné zásoby, ale predaje sa od septembra postupne zlepšovali vďaka agresívnym zľavám a akciám. Cenová stratégia nových produktov je zase prispôsobená slabšiemu dopytu, dokonca aj v prípade Applu, aby sa predišlo výraznému odmietnutiu zo strany spotrebiteľov, ktorí sú teraz veľmi citliví na akékoľvek zvýšenie cien.

Amber Liu, analytička spoločnosti Canalys 

Samsung stále prvý, rast však zaznamenal len Apple

Spoločnosť Samsung si aj v treťom štvrťroku udržala pozíciu najpredávanejšieho výrobcu smartfónov na svete s 22 % podielom na trhu. Vďačí za to aj rozsiahlym propagačným akciám zameraným na zníženie nahromadených zásob smartfónov, ktorých predaj v minulých štvrťrokoch stagnoval. Spoločnosť Apple na druhom mieste bola zase jediným predajcom v prvej päťke, ktorý zaznamenal pozitívny rast.

Predaj smartfónov v Q3 2022 podľa výrobcov | Zdroj: canalys.com

Jej trhová pozícia sa vylepšila  a podiel na trhu stúpol na 18 % vďaka relatívne stabilnému dopytu po smartfónoch Apple iPhone. Čínske spoločnosti Xiaomi, OPPO a vivo pokračovali vo svojej expanzii do zámoria kvôli neistote na domácom trhu, ale napriek tomu sa ich podiely na globálnom trhu prakticky nezmenili (14 %, 10 % a 9 %).

Náš tip
Slovenka sa na sociálnych sieťach nechala oklamať 17 tisíc eur. Peniaze poslala “inžinierovi z Jemenu”

 

 

 

22.10.2022

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+