MojAndroid

Školský rok je v plnom prúde a vy sa možno rozhodujete pre nový paušál, ktorý vám poskytne dostatok predplatených minút, správ, ale i dát. Získať to všetko za dobrú cenu je lákavé, no je to u nás vôbec možné? Pri výbere sme si stanovili hranicu 20 € mesačne a snažili sme sa vyberať s dôrazom na dáta.

Telekom: ponuka ÁNO S a M

V ponuke Telekomu sa nenachádza paušál, ktorý by bol vyslovene zameraný na študentov či mládež. Keď sa však pozriete do ponuky, najvýhodnejší sa zdá ÁNO M Dáta. Stojí rovnako ako základný ÁNO M, čiže 20 € mesačne, ale ten má iba 500 MB dát s možnosťou navýšiť ich na 1 GB, čo stále nie je žiadna sláva.

Ak si ÁNO M Dáta zaobstaráte v rámci skupiny Magenta 1, dostanete 8 GB dát namiesto základných štyroch. Rozdiel je však v množstve minút a SMS/MMS. Pri paušále s prívlastkom Dáta dostanete 100 minút + cenu 0,07 € za správu do všetkých sietí v SR a EÚ. Pokiaľ uprednostňujete volania, ÁNO M za tú istú cenu ponúka neobmedzené volania aj SMS. Len sa musíte uskromniť s dátami.

Čo je Magenta 1? To je ponuka, ktorá pre vás platí v prípade, že máte okrem paušálu aj Magio Internet, TV alebo Pevnú linku M, L alebo XL. Do služby, resp. skupiny možno zaradiť svojich blízkych, s ktorými si potom voláte zadarmo a užívate si členské výhody. Za zmienku stojí napríklad možnosť mať dáta v mobile zadarmo, ak vypadne Magio Internet. Takisto ak si s paušálom budete brať aj telefón, s Magenta 1 dostanete o čosi výhodnejšiu cenu.

Ak si ako študent nemôžete dovoliť dávať mesačne 20 eur za paušál, je tu ešte možnosť využiť ÁNO S za 10 € mesačne. Ak by ste však chceli sledovať filmy či venovať sa inej dátovo náročnej činnosti, budete mať k dispozícii iba slabých 250 MB, resp. 500 MB ak ste v skupine Magenta 1. Čo sa týka volaní, v ÁNO S je 100 minút a cena 7 centov za správu.

Napokon sú tu ešte dve možnosti, ako si nakombinovať študentský paušál napríklad pre fanúšika sledovania videa. Ku všetkým paušálom Áno a Happy, okrem Happy XS mini, XS a S, si možno priplatiť za balík StreamOn. Stojí 10 € mesačne a ponúka neobmedzené dáta v aplikáciách televízií a rádií. Zoznam je pomerne dlhý, z tých najzaujímavejších spomenieme Netflix, Spotify, Youtube, Apple Music, HBO GO či archív Markíza+.

Druhá možnosť menom Denné dáta 1000 MB má rovnakú podmienku. Dá sa priobjednať ku všetkým paušálom Áno a Happy, okrem Happy XS mini, XS a S. Stojí iba 1,50 € a obsahuje 1000 MB dát. Háčik je v tom, že sú to tzv. denné dáta. Takže ich platnosť je iba 24 hodín alebo do ich vyčerpania. Táto možnosť sa hodí napríklad, ak je na intráku nuda, chcete si pozrieť film, no máte v paušále málo dát. S týmto balíčkom čerpáte prednostne jeho dáta, až potom tie, ktoré máte v rámci paušálu. Oba balíky – StreamOn aj Denné dáta 1000 MB možno aktivovať v aplikácii Telekomu.

Orange: paušál pre študentov

Spoločnosť Orange priamo myslí aj na študentov a má ponuku špeciálne pre nich. Ak máte platnú kartu ISIC, ITIC alebo EURO<26, môžete vyskúšať paušál ISIC. Je škálovateľný, takže si ho možno prispôsobiť vlastným požiadavkám.

V základe stojí príjemných 9 € mesačne. V cene je kredit 10 € s tarifikáciou 10 centov za minútu (Slovensko, EÚ, USA a Kanada) a predplatených 50 SMS/MMS. Príjemné je, že si možno zvoliť 5 čísel, s ktorými budete mať nekonečné volania v sieti Orange, takže ak máte rovnakého operátora napríklad s rodičmi či s partnerkou/partnerom, je to nezanedbateľná výhoda.

V oblasti dát ponúka paušál ISIC 2 GB + 2 GB bonus. Bonus možno čerpať mesačne počas roka a pri nákupe v e-shope. Netreba sa však veľmi obávať, keďže navýšenie o 1 GB stojí príjemné 1 euro. Takisto, ak vám nestačí 50 SMS/MMS, neobmedzené správy môžete mať za príplatok 2 € mesačne. Tak či onak, po poslaní 50 správ vám Orange bude účtovať 6 centov za každú ďalšiu správu.

Podobne ako konkurencia, aj tento operátor ponúka za príplatok dátový balík. 1 GB dát za 1,50 €, pričom možno ponuku aktivovať aj viacnásobne a využívať do konca fakturačného obdobia. Čo však Orange má a konkurencia nie, je týždenný balík 10 GB. Za 10 eur dostanete 10 GB dát, ktoré čerpáte najskôr, až potom dáta, ktoré máte v rámci paušálu. Takisto ho možno aktivovať viacnásobne, takže ak sa ocitnete v situácii, kedy potrebujete veľa dát mimo paušálu, je tu možnosť.

Nesporná výhoda paušálu ISIC je v prenosnosti mesačného predplatného. Neminutý kredit sa vám prenesie do ďalšieho mesiaca a na vybrané zariadenia dostanete extra bonusy. To je ponuka pre študentov nad 18 rokov. Ak máte menej, operátor ponúka možnosť prikúpiť si kartu Prima Kids (od 3 €) a k nej balíček Prima Teen (doplatok 9 € mesačne), ktoré sa dajú aktivovať k rodičovskému paušálu. Rodič má pod kontrolou výdavky svojho potomka a navyše sa môžu vždy spojiť, aj v prípade minutého kreditu.

Ak si ku karte Prima Kids dokúpite balíček Prima Teen, bude mať váš tínedžer 2 GB dát v rámci SR a EÚ, 100 minút volaní do všetkých sietí v SR a EÚ + 50 SMS/MMS.

Modrý a Strieborný O2 paušál

Tento operátor ponúka v oblasti cenovo zaujímavej pre študenta, ktorý viac volá a menej “dátuje”, dva paušály. Modrý a Strieborný O2 paušál. Ten Modrý stojí 15 € mesačne a obsahuje 100 minút a neobmedzené SMS v rámci EÚ. Ak využijete bonus 48 € na zariadenie spolu s paušálom, dostanete 100 MB dát, v prípade nevyužitia bonusu dostanete 500 MB. V prípade, že sa rozhodnete pre Strieborný O2 paušál, dostanete neobmedzené SMS i hovory, 500 MB dát + 72 € na zariadenie, alebo 1 GB dát bez zariadenia. Ten stojí 20 € mesačne.

Ak potrebujete viac dát, čo asi väčšina študentov využije, sú tu Modré, Strieborné a Zlaté O2 Dáta. Tie Zlaté stoja 30 € mesačne (je tam 16, resp. 20 GB dát), takže pre študenta bude zaujímavejšie získať 4 GB dát + 72 € bonus na zariadenie alebo 5 GB bez zariadenia v Modrom. Stojí to 15 € mesačne.

Ak si môžete priplatiť na 20 € mesačne, v paušále Strieborné O2 Dáta dostanete 8 GB + 96 € bonus na zariadenie, alebo 10 GB bez zariadenia, a to už je slušný balík dát. Pri všetkých paušáloch O2 Dáta nemáte viazanosť a tarifikácia je 10 centov za minútu a 6 centov za správu.

Unikátny je paušál O2 Fér, v ktorom nemáte žiadne predplatené minúty, ale platíte koľko prevoláte. Konkrétne 13 centov za minútu a 6 centov za správu. Dáta stoja 5 € za 1 GB, a k tomu si možno zvoliť niektorý z extra balíkov dostupných pre všetky paušály. Týkajú sa roamingu, neobmedzených volaní na čísla O2 Slovensko, cestovného poistenia a O2 TV v mobile.

4ka SLOBODA +

Najmladší zo slovenských operátorov ponúka paušály kategórie SLOBODA +, ktoré by mohli osloviť aj tých študentov, ktorí nechcú míňať peniaze na drahšie paušály. V základnom paušále SLOBODA 100 + dostanete za 8 € mesačne 1 GB dát v rámci EÚ, čo platí vo všetkých troch variantoch tejto kategórie paušálov. V cene je 100 minút hovorov alebo SMS v rámci EÚ a 10 GB dát využiteľných na Slovensku, z toho 1,11 GB v EÚ.

Ak si priplatíte na 12 € mesačne, počet minút sa zdvihne na 300 a bonusové dáta na slušných 15 GB. Napokon za 20 € vám 4ka ponúka neobmedzené dáta v SR a opäť 1,11 GB z toho v EÚ. Volania a správy sú v tomto najvyššom paušále SLOBODA ∞ + takisto neobmedzené. Zaujímavé je, že všetky tieto paušály sú bez viazanosti.

V oblasti navyšovania dát nad možnosti paušálu kategórie SLOBODA + je to pomerne jednoduché, za 2 € dostanete 1 GB dát na 30 dní, z toho 0,75 GB možno využiť v rámci EÚ.

Keby ste siahli po základných paušáloch SLOBODA, tie majú všetky 1 GB dát, 100, 300 a nekonečno minút. Stoja 5, 9 alebo 17 €. Je však možné priplatiť si k nim za 3 eurá dátové balíky a v podstate zo svojho paušálu SLOBODA urobíte SLOBODA +.

Ďalšia možnosť asi zaujme najmä tých, ktorí potrebujú len dátovú kartu. V takom prípade vám 4ka ponúkne paušál SLOBODA DÁTA, ktorý vám poskytne neobmedzené dáta v rámci SR za 12 eur mesačne.

Ktorý paušál si vybrať?

TelekomOrangeO24ka
Názov paušáluÁno M DátaPaušál ISICModré O2 DátaSloboda 100 +
Predplatené minúty100kredit 10 €žiadne100 minút alebo SMS v EÚ
Predplatené správy0,07 €/správa50 SMS/MMSžiadne100 minút alebo SMS v EÚ
Tarifikácia0,10 €/min.
0,06 €/SMS
0,10 €/min.
0,06 €/SMS
Dáta4 GB / 8GB v Magenta 12 + 2 GB (na rok) v rámci EÚ v e-shope4 GB+72 € na zariadenie/ 5GB bez zariadenia1GB v EÚ + 10 GB v SR (z toho 1,11 GB v EÚ)
Zaujímavé príplatky500 MB dát za 2 €/mesiac, 1GB-2€, 2GB-6€, 4GB-7€

Neobmedzené volania 3€/mesiac
1 GB dát/1 €

Neobmedzené správy 2 €/mesiac
O2 TV v mobile - 5 €/mesiacSLOBODA ∞ + za 20 €/ mesiac nekonečné dáta
Viazanosť2 roky12/15/24 mesiacov, podľa benefitov

žiadna - bez benefitov
žiadnažiadna
Cena20 €/mesiac9 €/mesiac15 €/mesiac8 €/mesiac

Každý z paušálov má svoje za aj proti. Telekom ponúka v Áno M Dáta slušných 8 GB dát a 100 minút na hovory, no musíte byť v skupine Magenta 1 a stojí 20 € mesačne. Príplatkový balík StreamOn tiež stojí za pozornosť, keďže za 10 € máte kopu video- a audioslužieb, pričom samostatne by to bolo oveľa drahšie.

Ak sa rozhodnete pre Orange, s platnou študentskou kartou získate za príjemných 9 € mesačne 4 GB dát, príplatok 1 € za 1 GB je veľká výhoda. Poteší aj možnosť neobmedzených volaní na 5 vami zvolených čísiel. Nevýhoda je však práve v dátach – 4 GB máte iba rok.

V prípade O2 asi najviac študenta zaujme paušál Modré O2 Dáta, ktorý za 15 € mesačne ponúkne 4, resp. 5 GB dát a za volania aj správy platíte koľko miniete. Na druhej strane tarifikácia 10 centov za minútu nie je veľmi výhodná a 15 € vlastne platíte za 4 či 5 GB dát.

Napokon 4ka osloví študenta paušálom Sloboda 100 +, ktorý obsahuje 10 GB dát a 100 minút hovorov za ľudových 8 € mesačne. Dáta však z väčšiny musíte minúť na území SR, čo nie je výhodné pre množstvo študentov.

 

22.9.2019

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+