MojAndroid

Asi to poznáte aj vy. Kúpite si úplne nový, pomerne drahý smartfón, no keď ho chcete za nejaký čas predať, musíte ho ponúknuť za výrazne nižšiu cenu. Na cene však neklesajú len používané zariadenia. Dosť dokáže klesnúť aj cena celkom nového zariadenia. Zobrali sme si preto na mušku tri vlajkové lode z minulého roka a zisťovali sme, ako veľmi klesala cena.

Huawei Mate 20 Pro

Mate 20 Pro je naozaj poriadny kus smartfónu. Poctivo a precízne vyrobený, ponúka množstvo skvelých funkcií, ako prvý priniesol aj reverzné bezdrôtové nabíjanie a jeho výdrž je priam nekonečná. Na stránke heureka.sk sme si ho našli, aby sme zistili, ako veľmi sa pohla jeho cena. Nový totiž stál takmer tisíc eur.

V konfigurácii 6/128 GB sme dokonca našli jeho pôvodnú priemernú cenu 1 011 €. Už vtedy sa však dal zohnať za 962 eur, a to je už teraz rozdiel 50 eur. To sme na konci októbra, kedy sa tento Huawei začal predávať u nás.

cena huawei mate 20 pro
Vlajková loď Huawei bola predstavená len v októbri minulého roka, napriek tomu jej cena zažila pár výraznejších pádov

Okolo Vianoc začala byť situácia zaujímavá. Hoci sa priemerná cena stále pohybovala na úrovni 978 eur, jeho minimálna cena spadla na 679 eur a to je rozdiel troch stoviek. Minimálna cena sa po Vianociach ešte raz zvýšila na hranicu 800 eur, následne však už len začala plynule klesať spolu s priemernou cenou. Dnes, 15. mája, sa tak priemerná cena zastavila na 819 €, minimálna až na 596 €. A to je len šesť mesiacov po predstavení.

cena huawei mate 20 pro
Graf vývoja ceny Huawei Mate 20 Pro

Samsung Galaxy S9+

Vlajková loď Samsungu bola predstavená už pred niečo vyše rokom. Nekompromisný hardvér, vynikajúci duálny fotoaparát a nádherný dizajn pomohli cene vyšplhať sa na 999 eur pri predstavení. Už vtedy sa ale tá priemerná pohybovala o 20 eur nižšie. S minimálnou cenou to bolo inak ako pri Huawei. Na začiatku klesala veľmi prudko a už po dvoch mesiacoch dosiahla 709 €. Odvtedy však išlo všetko len pomaly a plynulo dole.

cena samsung galaxy s9+
Aj vlajková loď od Samsungu, ktorá bola pôvodne veľmi drahá, postupne začala byť dostupnejšou

Narozdiel od Mate 20 Pro, ani Vianoce nepriniesli veľký pád ceny. Zatiaľ čo priemerná bola týždeň pred Štedrým dňom 878 €, minimálna stihla dovtedy klesnúť na 582, čo je opäť rozdiel 300 eur. Rýchlejší pokles napokon neprinieslo ani predstavenie novej generácie Galaxy S10. Posledný mesiac sa priemerná cena Samsungu drží na úrovni 750 eur, minimálna zase na 495 eurách.

cena samsung galaxy s9+
Graf vývoja ceny Samsungu Galaxy S9+

LG G7 ThinQ

Vlajková loď od LG je na tom podobne ako Samsung. Hoci pri predstavení stál o sto eur menej než drahší konkurent, osud jeho ceny sa vyvíjal približne rovnako. Behom piatich mesiacov od predstavenia klesla cena z úrovne 810 € na 490. Zakrátko prišiel aj prudký pád minimálnej ceny. Vtedy ste si mohli nové LG kúpiť už za 294 eur. To ale nepotrvalo dlho a zakrátko opäť stúpla o 70 €.

cena lg g7 thinq
Keďže LG nie je u nás také známe, jeho cena dokázala klesnúť až na polovicu

Značka LG sa u nás nepredáva tak ako napríklad Samsung či Huawei. Ľudia poznajú jej modely o čosi menej, a preto nebude žiadnym prekvapením, že cena modelu G7 ThinQ sa takmer vôbec nezmenila po predstavení jeho nástupcu, LG G8 ThinQ. Posledným rozdielom oproti predošlým príkladom je rozdiel priemernej ceny a minimálnej ceny. Ten je veľmi úzky. Minimálna sa zastavila na 336 eurách, priemerná len o kúsok vyššie, na 377 eurách.

cena lg g7 thinq
Graf vývoja ceny LG G7 ThinQ

Aký je teda záver?

Smartfóny s Androidom svoju hodnotu strácajú veľmi rýchlo. Výrobcovia chrlia nové a nové modely každý mesiac, takže tým starším začne v tieni nástupcov klesať cena. TOP modely predstaví skoro každý výrobca dva vrámci jedného roka. Za pomerne krátky čas tak sledujeme znižovanie cien aj v stovkách eur. Navyše aj nákup zo zahraničia vie byť pre tunajších predajcov výhodný, keďže v takom prípade neplatia DPH. No a 20 % je pri smartfóne za osem stoviek pomerne slušne ušetrená suma.

V redakcii máme teda za to, že niekedy sa staršie vlajkové lode oplatia viacej, než tie nové. Hoci nedostanete najnovší procesor, stále tam nájdete jeho pomerne rýchleho predchodcu. Na vlajkové lode výrobca nezabúdajú ani s aktualizáciami, niekedy aj na dvojročný model ešte stále chodia mesačné balíky.

Ak by ste sa chceli o tom presvedčiť, vybrali sme pre vás pár príkladov. Sú nimi Samsung Galaxy Note 8, Honor 10, Xiaomi Mi 8, Google Pixel 2 XL, Huawei Mate 10 Pro, Samsung Galaxy S9, alebo OnePlus 6 a 5T. Hoci sa nie všetky oficiálne dajú zohnať nové, niekedy aj na inzeráte dokážete zohnať smartfón v stave ako nový. Je však iba na vás, aké máte preferencie a či si chcete priplatiť za to, že máte najnovší model hneď po predstavení.

Ďalšie články k téme:

Náš tip
Doba, počas ktorej používame jeden smartfón sa predlžuje. Smartfóny budú zdražovať
15.5.2019
Zdroj: Heureka

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+