5G v Kanade bez dvoch veľkých čínskych hráčov. Od krajiny dostali ban

Čínske spoločnosti Huawei a ZTE patria medzi lídrov v oblasti poskytovania 5G technológií. Avšak nie všetky krajiny sú otvorené ich prijatiu. Najnovšia informácia pochádza z Kanady, ktorá zakázala používanie riešení týchto dvoch spoločností, informoval portál Androd Central.

Kauza pokračuje

Huawei je už nejaký čas považovaný za vysoko rizikovú spoločnosť. S tým sa spája aj viacero zákazov, ktoré firma dostala najmä od USA. A toto je aj dôvodom, prečo jej Android smartfóny nemôžu používať Google služby. Kauze Huawei a USA sme sa na našom webe už venovali pomerne podrobne.

Od zaradenia na čiernu listinu ubehli už tri roky. Za tento čas Huawei poriadne vylepšil svoj obchod s aplikáciami AppGallery a predstavil vlastný operačný systém pre smartfóny a smart hodinky – HamonyOS.

Huawei P50 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Čo sa týka Kanady, finálne rozhodnutie je na spadnutie a je prakticky len formalitou. Správa uvádza, že rozhodnutie bolo odložené v snahe vyhnúť sa provokácii. Pravou je, že vzťahy medzi Kanadou a Čínou nie sú najlepšie a pomaly sa zhoršujú.

“Po úplnom preskúmaní našimi bezpečnostnými agentúrami a po konzultácii s našimi najbližšími spojencami oznamujeme svoj zámer zakázať zahrnutie produktov a služieb Huawei a ZTE do kanadských telekomunikačných systémov. Vždy budeme chrániť bezpečnosť Kanaďanov a podnikneme všetky kroky potrebné na ochranu našej telekomunikačnej infraštruktúry.”

Oficiálne vyhlásenie Kanady

Je tiež pravdepodobné, že krajina zakáže predaj Huawei smarfónov s podporou 5G. Pravdou je, že spoločnosti v poslednom období výrazne klesli predaje mimo Číny, avšak na domácom trhu sa jej darí veľmi dobre.

Náš tip
Aj vám chýba nadupaný kompaktný Android smartfón? Podpíšte túto petíciu
Disqus Comments Loading...