RECENZIA Huawei Y6 Prime 2018: Moderný vzhľad nie je všetko

V portfóliu značky Huawei sa nájde okrem známejších radov ako “P” a “Mate” aj rad “Y”, ktorý spadá (cenovo aj kvalitatívne) do nižšej strednej triedy. Nám sa dostal do rúk model Y6 s prívlastkom “Prime 2018”. Tak sme sa pokúsili zistiť, či je ten telefón naozaj “prime” a či sa v roku 2018 nestratí.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Výrobca myslí len na nevyhnutné

Huawei Y6 Prime 2018 sa nám do rúk dostal v pôvodnom balení, takže jeho obsah by sa mal zhodovať s tým predajným. A nejde o žiaden zázrak. Samotný telefón prichádza s ochrannou fóliou na displeji. Pod ním sa skrýva dosť nedostupná ihla na vyberanie slotu.

Obligátne papierové manuály dopĺňa adaptér s výstupom 1A/5V a kábel na nabíjanie (alebo prenos súborov, funguje oboje). Samotný kábel má koncovku microUSB (čím sa pomaly stáva prívlastok 2018 v názve modelu ironický), ale na túto cenovú kategóriu je to ešte relatívne prijateľné. Poteší aspoň tých, ktorí majú všetko príslušenstvo s jedným typom konektora. Na slúchadlá sa v balení (už pomaly tradične) zabudlo.

Konštrukcia a dizajn: V istom smere naozaj “Prime”

Zdá sa, že prívlastok Prime (angl. prvotriedny) sa odrazil práve na dizajne. Predná stena ponúka používateľovi displej. V našom zlatom prevedení boli rámčeky okolo displeja biele. Dole sa nachádza nápis Huawei, hore je slúchadlo, predná kamera a senzor na automatický jas. Bočné rámčeky sú pomerne tenké.

Zadnej stene dominuje zlatá farba. Na prvý pohľad pôsobí kvalitným dojmom, vyzerá ako kov. Nie, je to plast. Ľahko sa poškriabe a na dotyk ani nepôsobí tak kvalitne. V dobrej pozícii je umiestnená čítačka odtlačkov prstov. Jej spoľahlivosť a rýchlosť však nepatrí medzi špičku. Vyššie je už len fotoaparát a LED dióda blesku. Umiestnené sú v čiernom ovále, ktorý mierne vystupuje nad okolitý povrch. Podľa nás to ale vôbec nebolo nutné.

Rámik smartfónu je lesklý a na pohľad kovový. Nie, zasa je to plast. Tu sa zjavne šetrilo a nebol to dobrý ťah. Už po pár dňoch sa objavili známky bežného používania. Pravá bočná stena je domovom tlačidiel na reguláciu hlasitosti a tlačidla napájania. Tie majú veľmi príjemný efekt ťuknutia. Ľavá stena zahŕňa len slot na karty. Za ten si Huawei Y6 Prime 2018 zaslúži pochvalu. Pojme totiž dve nanoSIM karty a ešte aj microSD kartu.

V hornej stene sa nachádza audiojack. Aspoň tu sa nešetrilo. Dolná stena nakoniec obsahuje microUSB konektor. Ten do roku 2018 akosi nepasuje, ale za tú cenu to nie je hriech. Po jeho bokoch sa ešte nachádza reproduktor a mikrofón, oba ukryté pod sériou dierok.

Suma sumárum pôsobí Huawei Y6 Prime 2018 na prvý pohľad prémiovo. Ani použité materiály koniec koncov nie sú veľkým mínusom, pokiaľ zohľadníme cenu. Rozmery 152 x 73 x 7,8 mm hraničia s pojmom “kompaktnosť”, hmotnosť sa zastavila na pekných 150 gramoch. Týmto ďakujeme všetkým plastom tohto modelu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Huawei musel na niečom ušetriť

Displej modelu Y6 Prime 2018 dominuje prednej stene s malými rámikmi. Uhlopriečka má 5,7 palcov. Radí sa tak medzi väčšie zobrazovače, no na rozmeroch zariadenia sa to našťastie neodrazilo. Aj samotné rámčeky si zaslúžia pochvalu. Svojimi rozmermi hrajú s trendmi a nám sa toto riešenie páči. Škoda, že po rozsvietení displeja sa dodatočne objavia čierne rámčeky. Rozsvietenie je umožnené aj dvojitým poklepaním, avšak spoľahlivé to vôbec nebolo.

Samotný zobrazovač má rozlíšenie 1440 x 720 bodov (pomer strán 18:9). Nie že by to bolo nejako extra zlé, ale predsa len je HD+ na takej uhlopriečke už trochu krok vzad. Napriek tomu, že v prostredí si to človek tak nevšimne, fotky a videá týmto veľmi trpeli. YouTube videá, alebo dokonca fotografie zo smartfónu sa zdali byť neostré. Bolo to však práve spomínaným rozlíšením.

Celkovo ale displej nie je zlý. Raster takmer nie je možné badať, ani farby nie sú na zahodenie. Pozorovacie uhly sú potom na túto cenovú kategóriu obstojné. Technológia IPS pokrivkáva len pri zobrazení čiernej (čo však môže byť aj problém vlajkovej lode).

Výkon a pamäť: Ani väčšia RAM nepomôže slabému procesoru

Srdcom trendového hráča na poli nenáročných je procesor Qualcomm Snapdragon 425. Sekunduje mu 3 GB RAM. Veľkosť vnútorného úložiska sa vyšplhala na 32 GB. Rozšíriť ho možno aj microSD kartou cez spomínaný slot. Dokopy tak môžete mať v telefóne celkom dosť pamäte. Pochvalu si zaslúži možnosť všetky súbory ukladať na kartu SD.

Povedzme si úprimne, že štvorjadrový procesor z dielne známeho výrobcu napriek snahe nedokáže vyčarovať nič úžasné. Takt 1,4 GHz to len potvrdzuje. Nakoniec aj výsledok v benchmarku Antutu podčiarkuje fakt, že Huawei Y6 Prime 2018 nebude žiadne delo.

Napriek tomu nie je výsledok spolupráce komponentov tragický. Tento model výkonom úplne stačí na to, na čo bol predurčený: nenároční používatelia, ktorí chcú pekný trendový smartfón s dobrým fotoaparátom. V prípade, že medzi nich patríte, by vás Huawei po stránke výkonu nemal zarmútiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Moderný v rámci možností

Dušou Huawei Y6 Prime 2018 je operačný systém Android 8.0 Oreo. Výrobca ho prekryl aj používateľskou nadstavbou EMUI 8.0. Tento krok hodnotíme veľmi pozitívne. Nadstavba sama o sebe ponúka pekný moderný vzhľad, plno zaujímavých funkcií a iných prekvapení. Tak napríklad skrytie navigačnej lišty.

Predinštalované aplikácie hodnotíme veľmi pozitívne. Na nadstavbe sme si ich obľúbili najviac. Veľmi praktická je Galéria, vrátane priečinku na časované zmazanie fotiek a videí. Prehrávač hudby sa takisto radí medzi tie lepšie, nielen kvôli vzhľadu.

Súčasťou systému je aj jeho zabezpečenie. Huawei sa orientoval trendmi a do tohto modelu zakomponoval okrem čítačky odtlačkov prstov aj odomykanie tvárou. To bohužiaľ funguje rovnako spoľahlivo ako prebudenie poklepaním. Za ideálnych podmienok bolo odomykanie tvárou rýchle, avšak aj pri izbovom osvetlení dokázalo pohorieť.

Pri smartfónoch Huawei/Honor sme si už zvykli na krokomer. Avšak Y6 Prime 2018 ho smutne postráda. Čo si ale zaslúži pochvalu je Párty režim. Počas testovania sme nemali možnosť odskúšať ho v praxi, ale funguje na princípe prepojenia viacerých mobilov, ktoré potom tvoria skvelý zdroj hudby. Predinštalovaný sme našli aj Filter modrého svetla. Dá sa načasovať a regulovať. Výborne.

Predvolená klávesnica sa už ale rovnako opísať nedá. Na jej používanie sme si zvykali dlhšie. Samozrejme sa dá prispôsobiť, ale aj tak hodnotíme Gboard ako lepšiu alternatívu. Poslednú pochvalu v rámci systému dáme skrytému obsahu upozornení na uzamykacej obrazovky. Niekoho to síce môže nahnevať, alebo mu to príde nepraktické, nám sa to však páčilo. Notifikácie v neposlednom rade signalizuje aj trojfarebná informačná dióda.

Multimédiá: Zvuk je viac ako obraz

Huawei Y6 Prime 2018 nás počas testovania niekoľkokrát príjemne prekvapil. Jedným z týchto prekvapení je aj zvukový výstup. Ten je na svoju triedu určite nadpriemerný. Nechýbali mu hĺbky, výšky sa už pri vyššej hlasitosti zlievali a chrastili. Aj tak je ale veľmi dobrý.

To sa nedá povedať o obrazovom výstupe. Napriek tomu, že sme počas recenzie niekoľkokrát skritizovali rozlíšenie displeja, určite to nie je (a hlavne pri takejto cene) žiaden veľký prehrešok. Je ale škoda, že Huawei Y6 Prime 2018 neponúka vyššie rozlíšenie. Koniec koncov si ale myslíme, že pozeranie filmov alebo hranie nenáročných hier by mohlo byť príjemné.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Vo svojej kategórii nesklame

Fotoaparát je v dnešnej dobe čoraz viacej využívaný kus hardvéru smartfónov. Zdokonaľovanie snímačov a prínos čoraz väčšej kvality sa odrazil aj v kategórii low-end. Určite nemožno povedať, že by Huawei Y6 Prime 2018 fotil nejako úžasne, ale určite nesklamal.

Zadná kamera je len jedna s rozlíšením 13 Mpix. Dokáže sama zaostrovať a video zvládne až do Full HD. Ak by ste chceli fotiť niečo ako portrétny režim, musíte si priplatiť za vyšší model Y7 Prime 2018. Čo nás ale sklamalo najviac je absencia profesionálneho režimu fotoaparátu. Nedá sa ani doinštalovať. Týmto to Huawei mierne pokazil, pretože pro režim zvykol byť súčasťou aj najlacnejších modelov.

Celkové výsledky nie sú zlé. Najprv sa nám zdalo, že snímky sú rozostrené a nekvalitné. Keď sme si ich neskôr otvorili v počítači, vyzerali úplne v poriadku. S ubúdajúcim prirodzeným osvetlením sa kvalita znižuje, v tme sú fotky priam zlé. Farby sú za normálnych podmienok pekné, detaily zreteľné.

Selfie kamera disponuje rozlíšením 8 megapixelov. Výrobca ju navyše obdaril LED bleskom. Funguje dobre a svoju úlohu si tak plní svedomite. Fotky nie sú nijako výrazné, iba slušné. Bežnému nenáročnému používateľovi by mala táto kamera viacej než stačiť, teda ak sa ju rozhodne používať.

Konektivita: Nenároční sklamaní nebudú

Huawei pri svojich lacných modeloch nikdy nekládol dôraz na konektivitu. A zjavne mu to zostalo doteraz. Y6 Prime 2018 pripojíte na Wi-Fi, vychutnáte si aj LTE, Bluetooth, nestratíte sa vďaka GPS a… dosť. Zabudnite na NFC alebo USB-OTG. To je výsadou drahších modelov bez ypsilonu v mene.

Telefonovanie, dátovanie či SMS-ky fungovali bez akýchkoľvek problémov. Na internete sme niekedy strávili s telefónom hodiny a ani raz nezaváhal. Pekný balíček konektivity zakončuje prítomný audiojack. Vďaka, Huawei, že si ho zachoval aspoň pre tých menej žiadaných.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Nadpriemerná a veľmi dobrá

Huawei Y6 Prime 2018 dostal ako záruku energie akumulátor s kapacitou 3000 mAh. Málo? Rozhodne si to nemyslíme. Práve pri batérii sa ukázal displej s nízkym rozlíšením ako výhoda. Pri aktívnom používaní sme smartfón zvládli vyčerpať za deň a pol. Dva dni na jedno nabitie nie je vôbec vzdialenou métou. Screen-on-time sa počas testovania vedel vyšplhať až na 6 hodín. Chválime si aj tzv. stredný šetrič batérie. Ten obmedzil animácie a aplikácie na pozadí, čím výrazne prispel ku dlhšej výdrži.

Nabíjanie na tom nie je tak zle, ale rýchle naozaj nie je. Na túto cenu sme to úprimne ani nečakali. Trvalo to tak dve a pol hodiny dostať sa z nuly na sto percent. Nie je to nič tragické, ale možno by sme vám odporučili nočné nabíjanie. Hlavne v prípade, keď si zvyšnými percentami nie ste taký istý. Celkový priebeh nabíjania vyzeral takto:

  • 15 min. – 11%
  • 30 min. – 22%
  • 45 min. – 33%
  • 60 min. – 42%
  • 90 min. – 60%
  • 120 min. – 76 %
  • 150 min. – 92%
  • 165 min. – 100%

Huawei Y6 Prime 2018: Záverečné hodnotenie

Tento model sa spoločnosti Huawei naozaj podaril, ak zohľadníme to, kam vlastne smeruje. A presne tam by sme ho odporučili aj my. Pre koho teda Huawei Y6 Prime 2018 je?

Určite sú to ľudia s menšími nárokmi. Pravdepodobne to budú deti rodičov, ktorí nechcú za nový smartfón vysoliť tri stovky. Za tento model sa ich deti hanbiť nebudú. Ponúka všetky potrebné prvky, sociálne siete sa navyše vďaka veľkému displeju spravujú veľmi pohodlne. Takže ak aj vy hľadáte nejaký dobrý mobil pre vašeho potomka, určite zbystrite pozornosť. Y6 Prime 2018 stojí za zváženie.

Disqus Comments Loading...