Test Huawei Watch GT 2 Pro: Keď výdrž je dôležitá

Vylepšená druhá generácia obľúbených smart hodiniek s pekným displejom, atraktívnym dizajnom a najmä skvelou výdržou na jedno nabitie. Model Huawei Watch GT 2 Pro navyše prichádza s meraním hladiny kyslíka v krvi. Prináša tiež množstvo nových športových aktivít. To všetko za cenu 299 eur.


Časti testu:

Huawei Watch GT 2 Pro
Huawei Watch GT 2 Pro

V predajnom balení nájdete len to najnutnejšie

Krabička sa nesie v rovnakom dizajne ako u predchodcov. Po jej otvorení na vás ihneď vykuknú samotné smart hodinky. Tie už majú nainštalovaný remienok. Náhradný sa tu bohužiaľ nenachádza. Ideálnym riešením by boli dve veľkosti – pre pánov a dámy. Aj keď pravdou je, že tieto hodinky sú určené skôr pánom, Huawei má v ponuke aj modely pre nežnejšie pohlavie.

Chýbať samozrejme nesmie napájací kábel a nabíjacia podložka. Tentokrát konečne bezdrôtová. Nakoniec sa tu nachádzajú ešte nejaké dokumenty a to je všetko.

Konštrukcia poteší aj najväčších kritikov

Telo hodiniek je titánové. Zadná strana so senzormi je keramická a displej je chránený zafírovým sklíčkom. To znamená vyššiu odolnosť voči škrabancom v porovnaní s klasickým tvrdeným sklom. Počas testovania som na displeji žiadne škrabance nezaznamenal.

Trochu nevýhodou môže byť to, že displej nie je nijako chránený. Pôvodný Huawei Watch GT alebo konkurencia v podobe Samsung Galaxy Watch3 majú lunetu, ktorá vystupuje nad displej a tým ho chráni. Tu je luneta s displejom zarovnaná. Aspoň že tu máme to zafírové sklíčko.

Hodinky u mňa už po vybalení vzbudili dojem kvality. Pri držaní v ruke naozaj nemám pocit, že by išlo o nejaké lacné zariadenie, skôr naopak. Telo je samozrejme vodoodolné (5 ATM), takže problémom nebude ani plávanie. To so počas testovania nevyskúšal. Avšak s hodinkami som sa bežne sprchoval.

Väčšie a ťažšie s hrubším rámikom okolo displeja

Telo je oproti štandardným Huawei Watch GT 2 ťažšie o 11 gramov. Na ruke je to cítiť, ale vôbec mi to neprekáža. Za hodnotnejšie a odolnejšie materiály mi to rozhodne stojí.

Trochu sklamaním je pre mňa hrubší rámik okolo displeja. Huawei Watch GT 2 ho majú tenší. V rámci odolnosti je to síce dobré, no atraktivite to veľmi nepridáva. Priemer displeja zostal nezmenený (1,39″), no priemer samotných hodiniek sa zvýšil zo 45,9 mm na 46,7 mm.

Pozícia dvoch tlačidiel sa nezmenila. A to ani nebolo potrebné. Opäť sa s nimi pracuje veľmi pohodlne. Tým vrchným sa dostanete na domovskú obrazovku a ak na nej ste, dostane vás do menu aplikácií. Spodné tlačidlo slúži na vstup do aktivít. Odtiaľto jednoducho spustíte požadovanú aktivitu (napríklad chôdza či beh) a začne sa jej sledovanie.

Displej opäť nesklamal, always on režim sa určite hodí

Displej je typu AMOLED, jeho uhlopriečka je 1,39″ a rozlíšenie 454 x 454 pixelov. To činí hustotu skvelých 462 ppi. V praxi to znamená, že je displej príjemne jemný a zobrazované informácie sú na ňom pohodlne čitateľné.

Pohodlne je displej čitateľný aj na priamom slnku. Pri priamom porovnaní s hodinkami Apple Watch som zaregistroval o niečo nižší jas, no čitateľnosti to nijako neubralo. O intenzitu jasu sa stará senzor. Môžete si však nastaviť svoju vlastnú úroveň jasu.

Huawei Watch GT 2 Pro patria medzi pár hodiniek, na ktorých som ochotný aktivovať always on režim. Je to práve z dôvodu výdrže, ktorá je veľmi dobrá a vždy zapnutý displej nespôsobí to, že budem po nabíjačke siahať každý deň. A tak som ho s radosťou používal. Na výber je niekoľko prednastavených ciferníkov, ktoré je možné jemne upraviť. K dispozícii sú digitálne aj analógové.

Vlastný systém bez možnosti inštalovania aplikácií

Úprimne. To, že do hodiniek nenainštalujem žiadne aplikácie, mi absolútne nevadí. Patrím medzi používateľov, ktorí smart hodinky primárne využívajú na sledovanie času a notifikácií z vybraných aplikácií. Očakávam preto skôr lepšiu výdrž a bezproblémovú čitateľnosť displeja za akýchkoľvek podmienok. Inštalovanie nových aplikácií je u mňa na poslednom mieste. No niekomu by to mohlo chýbať.

Systém je už starý známy. A páči sa mi, teda až na to, že nepatrí medzi najrýchlejšie. Dôvodom je pravdepodobne dôraz na výdrž batérie. Ale nebojte sa, pomalý určite nie je. Ciferníkov na výber je dosť a môžete si nainštalovať aj vlastné. Posunom prsta doprava alebo doľava sa dostanete medzi widgety.

Dôležitou súčasťou hodiniek je aj mikrofón a reproduktor. To znamená, že s nimi môžete aj telefonovať. Ja som našiel využitie v aute, keďže v ňom nemám Bluetooth handsfree. Prichádzajúci hovor som zdvihol priamo na hodinkách a všetko prebehlo bez problémov. Kvalita hovoru je vzhľadom na to, že ide o hodinky, celkom slušná.

Jednoduché a overené ovládanie

Na vstup do menu aplikácií slúži vrchné hardvérové tlačidlo. Tu som sa spočiatku strácal, pretože aplikácie nie sú usporiadané abecedne. Zvykol som si na to. Rovnakým tlačidlom sa vrátite na domovskú obrazovku. Pre krok späť slúži gesto potiahnutia prstom zľava doprava.

Ovládacie tlačidlá na pravej strane

Keďže tu nie je možné inštalovať žiadne aplikácie, výrobca hodinky obdaroval viacerými dôležitými funkciami. Nachádza sa v nich napríklad barometer, počasie, stopky, časovač, budík, baterka a podobne. Je tu naozaj všetko potrebné.

Aplikácia si zaslúži pochvalu

V obchode Google Play musíte vyhľadať Huawei Health. Po nainštalovaní sa aplikácia bude volať jednoducho “Zdravie”. Cez ňu hodinky s telefónom spárujete. Podporované sú smartfóny s Androidom, ale aj iOS. Nie je nutné mať vyslovene model od značky Huawei.

Pre plnohodnotné využívanie aplikácie je samozrejme potrebné sa prihlásiť prostredníctvom Huawei účtu. Pre spárovanie hodiniek s novým telefónom je potrebné ich resetovať. Údaje, ktoré ste mali, sa samozrejme uložia  do Huawei cloudu a budú dostupné aj v novom zariadení. O nič neprídete.

Menu aplikácie je rozdelené do 5 kategórií, ktoré sa zobrazujú v spodnej časti displeja:

  • Zdravie: Tu sú všetky informácie o počte krokov, cvičeniach, srdcovom tepe, spánku, hmotnosti a podobne
  • Cvičenie: Prostredníctvom tejto možnosti jednoducho začnete s konkrétnym cvičením
  • Zistiť: Tu som nenašiel nič :)
  • Zariadenia: Dôležitá súčasť aplikácie, tu sú všetky nastavenia a informácie týkajúce sa hodiniek
  • Ja: Základné informácie týkajúce sa aplikácie, hodiniek a dosahovania cieľov

V aplikácii môžem jednoducho meniť ciferníky hodiniek, pričom je možné aj online sťahovanie nových. Chýbať samozrejme nesmie informácia o stave batérie a niekoľko dôležitých nastavení. Práve tu je možné do hodiniek pridávať hudbu, ktorú dokážu prostredníctvom Bluetooth pripojenia vysielať do bezdrôtových slúchadiel.

Len škoda, že k dispozícii nie je Spotify. Našťastie funguje aspoň ovládanie hudby, takže aj ovládanie Spotify. Nastaviť si môžete napríklad upozornenie na odpojenie hodiniek od smartfónu. Samozrejmosťou je aj rozsvietenie displeja po otočení zápästia, to je možné aj vypnúť. No a v neposlednom rade, aplikácia slúži aj na aktualizovanie hodiniek.

Celkovo sa mi páči jej dizajn. Je minimalistická, prostredie je jednoduché a účelné. Všetky funkcie sú ľahko vyhľadateľné. S aplikáciou som veľmi spokojný, nič mi v nej nechýba.

Price: Free

Šport a zdravie

Huawei Watch GT 2 Pro sa nenechajú zahanbiť ani športovými funkciami a snímačmi, ktoré súvisia s aktivitou. Tep mi merajú nepretržite, rovnako si môžem odmerať hladinu kyslíka v krvi, čo sa určite hodí. Samozrejmosťou je pokročilé meranie spánku s detailnými informáciami o tom, kedy bol spánok hlboký, REM či ľahký.

Nepretržité meranie srdcového tepu

Keďže hodinky obsahujú integrované GPS, môžem s nimi športovať aj bez telefónu. So záznamom polohy som veľmi spokojný, pri spätnej kontrole mapy nenastala žiadna výrazná odchýlka. Párkrát som si s hodinkami vyskúšal chôdzu a sledovanie aktivít bolo veľmi dobre. Každý kilometer ma zvukovo informujú o prejdenej trase, aktuálnom tepe, čase a podobne.

Huawei Watch GT 2 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Veľmi spokojný som s množstvom zobrazovaných informácií priamo na displeji hodiniek počas cvičenia. Je tu prakticky všetko, rozdelené do viacerých obrazoviek. Navyše, sám si môžem nastaviť informácie, ktoré sa majú zobrazovať. Svoje aktivity si môžem následne pozrieť buď priamo na hodinkách alebo v aplikácii Huawei Zdravie. Opäť nechýbajú detailné informácie na čele s mapou. Mimochodom, k dispozícii je viac ako 100 tréningových režimov.

Niektoré cvičenia dokážu hodinky detegovať automaticky, takže nie je potrebné ich ručne spúšťať. Ide napríklad o beh či chôdzu. Prijal by som ale napríklad funkciu automatického pozastavenia tréningu, ktorú som nenašiel.

Na notifikácie nie je možné odpovedať

Práve informácie o prichádzajúcich upozorneniach sú jednou z hlavných funkcií každých smart hodniek či náramku. Notifikácie chodia bezproblémovo, no mám k nim niekoľko výhrad. Napríklad e-maily nie je možné prečítať celé, zobrazí sa len hlavička. Nie je to dotiahnuté do konca. Ďalším problémom je, že na notifikácie nijako neodpoviete. Viem si ich len prečítať.

Po príchode notifikácie hodinky jemne zavibrujú a na chvíľu sa rozsvieti aj displej. Upozornenia si viem neskôr pozrieť po posune prsta zdola nahor na domovskej obrazovke hodiniek.

Batéria a nabíjanie

Vo výdrži na jedno nabitie patria už tradične smart hodinky od Huawei medzi to najlepšie. Aj najnovšie Watch GT 2 Pro ma o tom opäť presvedčili. 10 dní zvládnu bez problémov aj s pravidelným trackovaním cvičenia. V priemere sa môžete spoľahnúť na pohodlnú dvojtýždňovú výdrž. Pri sledovaní cvičenia prostredníctvom GPS ubudnú za hodinu cvičenia približne tri percentá batérie, čo je skvelá hodnota.

Ešte lepšie je nabíjanie. Konečne som sa dočkal toho bezdrôtového. To znamená, že tieto hodinky môžem nabíjať buď prostredníctvom dodávanej bezdrôtovej nabíjačky, prípadne smartfónom Huawei, ktorý podporuje reverzné bezdrôtové nabíjanie. Tu to ale nekončí.

Veľkou výhodou oproti hodinkám od Samsungu je, že Huawei Watch GT 2 Pro môžem nabíjať prakticky akoukoľvek bezdrôtovou nabíjačkou. Toto Samsung hodinky nedokážu. Dokonca som ich bol schopný nabíjať aj zo Samsungu Galaxy S20 FE.

Samotné nabíjanie trvá približne dve hodiny. Áno, nie je to najrýchlejšie, ale vzhľadom na skvelú výdrž batérie plne postačujúce.

Záverečné hodnotenie

Smart hodinky Huawei Watch GT 2 Pro sa mi páčia. V prvom rade musím vyzdvihnúť skvelú výdrž na jedno nabitie v spojení s bezdrôtovým nabíjaním. Ponúkajú kvalitne spracované telo a vysokú odolnosť voči škrabancom. Tiež sa mi páči funkčná a senzorová výbava a aj to, že s nimi môžem telefonovať.

Huawei Watch GT 2 Pro
Huawei Watch GT 2 Pro

Na druhú stranu, systém je o niečo pomalší a bez možnosti inštalovania nových aplikácií. Potešila by ma aj možnosť bezkontaktných platieb, toho sa na Slovensku asi tak skoro nedočkáme. Chýba mi aj možnosť odpovedať na notifikácie.

Parametre:

Rozmery 46,7 x 46,7 x 11,4 mm
Hmotnosť 52 gramov (bez remienka)
Materiály Zafírové sklíčko, titánový rám
Displej AMOLED, 1,39″, 454 x 454 pixelov
Pamäť 4 GB
Reproduktor/mikrofón áno/áno
Senzory akcelerometer, gyroskop, geomagnetický snímač, snímač srdcového tepu, snímač okolitého svetla, snímač tlaku
Kompatibilita Android 4.4 a novší

iOS 9 a novší

Batéria 455 mAh, výdrž 14 dní, bezdrôtové nabíjanie
Vodoodolnosť 5 ATM
Procesor Kirin A1 + STL4R9

Plusy:

  • Výborná výdrž
  • Bezdrôtové nabíjanie
  • Kvalitná a odolná konštrukcia
  • Možnosť telefonovať
  • Meranie saturácia kyslíka v krvi
  • Always on režim
  • Pokročilé sledovanie aktivít s množstvom informácií
  • Skvelá aplikácia

Mínusy

  • Uzavretý systém bez možnosti inštalovania aplikácií
  • Nemožnosť odpovedať na notifikácie
  • Na Slovensku nimi nezaplatíme
  • V porovnaní s predchodcom hrubší rámik okolo displeja

Náš tip
Vyberáme najlepšie smart hodinky s cenou do 300 eur
Disqus Comments Loading...