Huawei poprel informácie o predaji Honoru, avšak až také jasné to nie je

Správy o tom, že Huawei plánuje odpredaj značky Honor, boli nepravdivé. Takto to uviedli zamestnanci čínskej spoločnosti na sociálnej sieti Weibo.

Portál GSMArena informoval o tom, že podľa agentúry Reuters vedie Huawei rokovania so spoločnosťou Digital China, práve o značke Honor. Jej trhová hodnota je na úrovni 15 miliárd amerických dolárov.

Správa tiež uvádza, že záujem by mohla mať aj spoločnosť TCL. Tieto informácie ale potvrdené nie sú. Na tému sme sa opýtali aj slovenského zastúpenia spoločnosti Huawei, ktoré situáciu odmietlo komentovať.

Huawei možno predá svoju samostatnú značku smartfónov Honor

14.10.2020

Kauza Huawei vs USA už stála čínskeho výrobcu Google aplikácie v jeho smartfónoch, vlastné čipsety značky Kirin a množstvo dodávateľov komponentov. Čoskoro by ale mohol prísť aj o samostatnú značku smartfonov Honor. Podľa portálu AndroidCentral sám Huawei uvažuje o jej predaji konkurenčným spoločnostiam.

Favoritom je čínska spoločnosť Digital China Group

Agentúra Reuters tvrdí, že Huawei v súčasnosti rokuje so spoločnosťou Digital China Group o predaji častí svojej značky Honor. Táto dohoda pravdepodobne prinesie spoločnosti Huawei takmer 25 miliárd juanov (3,1 miliardy eur).

Podľa ľudí, ktorí sú oboznámení s touto záležitosťou, už spoločnosť Huawei nemá záujem o segment lacných smartfónov. Samostatná značka Honor, ktorá bola uvedená na trh v roku 2013, je zameraná práve na segment lacných smartfónov, kde dlhé roky pôsobia konkurenčné spoločnosti Xiaomi a Oppo.

Predaj pomôže Honoru vyhnúť sa zákazu amerického ministerstva

Okrem Digital China Group majú záujem o značku Honor aj ďalšie čínske technologické spoločnosti ako TCL a Xiaomi. Kupujúci by mal okrem značky a výroby smartfónov získať aj vývojovú časť spoločnosti a celý dodávateľský reťazec. Práve strata dodávateľov v dôsledku zákazu americkej vlády ohrozuje vývoj a výrobu nových smartfónov Huawei.

Americké ministerstvo obchodu pôvodne zakázalo predávať americké technológie tomuto čínskemu výrobcovi len americkým spoločnostiam. Od 15. septembra sa ale zákaz rozšíril aj na neamerické spoločnosti, ktoré vyrábajú súčiastky pomocou amerických technológií.

V prípade porušenia zákazu im hrozia finančné sankcie. Huawei preto prišiel napríklad o dodávateľov OLED displejov z Južnej Kórei ako sú Samsung a LG. Tieto súčiastky využívajú aj smartfóny značky Honor, ktorú Huawei vlastní.

V prípade, že by prešla pod iného vlastníka, tak by sa jej už zákaz netýkal. Sám Huawei by sa potom sústredil viac na drahšie smartfóny vyššej triedy. Už onedlho by mal napríklad predstaviť vlajkové modely série Huawei Mate 40, ktoré budú poslednými zariadeniami s novými 5 nm čipsetmi Kirin 9000.

Náš tip
Užitočné aplikácie pre celú rodinu: Od najmenších až po seniorov
Disqus Comments Loading...