HarmonyOS bude možné nainštalovať aj na aktuálne Huawei smartfóny

Huawei P40 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

S informáciou prišiel portál Android Authority. Spoločnosť Huawei oznámila, že smartfóny, ktoré dostanú aktualizáciu na EMUI 11, bude možné aktualizovať aj na nový operačný systém čínskeho výrobcu. Presný zoznam zariadení zatiaľ nie je známy.

Používatelia, ktorí si budú chcieť prichádzajúci operačný systém vyskúšať, tak nebudú musieť kupovať nové zariadenie. Postačí im na to podporovaný Huawei smartfón, ktorý už doma majú. Otázkou zostáva, že ako to bude so spätnou kompatibilitou a aké náročné bude do modelov aktualizovaných na HarmonyOS vrátiť späť klasický Android.

Náš tip
Harmony OS: Nový operačný systém od Huawei oficiálne predstavený

Huawei: HarmonyOS 2.0 príde do smartfónov už budúci rok

11.9.2020

Mobilné zariadenia čínskej spoločnosti Huawei prišli kvôli zákazu amerického ministerstva obchodu o certifikáciu Googlu a tým pádom aj o Google aplikácie. Jedným z riešení tohto problému je pre Huawei aj vývoj vlastného operačného systému HarmonyOS. Ten bol ale doteraz vo svojej prvej verzii optimalizovaný len pre nositeľnú elektroniku. Podľa portálu GSMarena ale výrobca včera oznámil jeho druhú verziu HarmonyOS 2.0, ktorá by mala v roku 2021 zamieriť aj na smartfóny.

Prvý smartfón s HarmonyOS v roku 2021, ale len na čínskom trhu

Novú verziu vlastného operačného systému predstavil CEO spoločnosti, Richard Yu, na konferencii Huawei Developer Conference 2020. Operačný systém bude multiplatformový a určený pre smart televízory, smart hodinky, automobily a aj smartfóny. Prvý smartfón s týmto systémom bude predstavený už budúci rok a najprv bude určený výhradne pre čínsky trh. Pre smart televízory, smart hodinky a automobily bude ale vydané SDK už tento týždeň. SDK pre smartfóny bude dostupné v decembri.

HarmonyOS bude aj otvorenou platformou

HarmonyOS bude tiež sprístupnený ako otvorená platforma OpenHarmony pre vývojárov podobne ako je AOSP (Android Open Source Project). Vývojári ho budú môcť implementovať na zariadenia s operačnou pamäť 128 KB a vyššou. Áno, skutočne nejde o preklep. Tak malou operačnou pamäťou sú ale myslené rôzne jednoduchšie smart zariadenia do domácnosti. HarmonyOS 2.0 má podporovať zobrazenie na viacerých displejov súčasne a má mať adaptívne grafické rozhranie, čo uľahčí jeho optimalizáciu na rôzne typy displejov.

Huawei tiež vylepšil jeho zabezpečenie, rozpoznávanie hlasu a rýchly prenos dát medzi viacerými zariadeniami. Jadro HMS Core 5.0 podporuje viac ako 12 tisíc rozhraní API rozdelených do 7 kategórií, čo uľahčí implementáciu systému na rôzne typy hardvéru. Ekosystém HarmonyOS má údajne už 96 tisíc aplikácií a zaručenú podporu od 1,8 milióna vývojárov. Celý záznam predstavenia HarmonyOS 2.0 na konferencii Huawei Developer Conference 2020 si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

 

Náš tip
TikTok: Služba rieši samovražedné video, ktoré sa rýchlo šíri na jej sieti
Disqus Comments Loading...