Recenzia | Honor Holly: 5“ HD displej za fajn cenu

Za značkou Honor sa premyslene schováva známy čínsky výrobca Huawei, ktorý sa minulý rok rozhodol zmeniť stratégiu a svoje smartfóny začal na našom kontinente predávať pod označením Honor. Ak patríte medzi našich pravidelných čitateľov, určite už tušíte, že aj novinka Honor Holly láka po vzore svojich sesterských modelov na zaujímavý pomer ceny a výkonu. Honor Holly láka na veľký 5-palcový displej s HD rozlíšením či slušnú výbavu a to všetko za cenu od zhruba 120 eur.

Konštrukcia: Fádny dizajn

Honor Holly nie je na prvý pohľad nič extra. Po dizajnovej stránke v jeho prípade výrobca zaspal dobu. Novinka nie je totiž ničím výnimočná a pripomína niekoľko rokov staré zariadenia. Ale na druhej strane, čo by ste za tú cenu chceli, že?

Novinka vďaka oblým hranám dobre padne do ruky a vo vrecku nezavadzia ani napriek svojej veľkosti. Konkrétne rozmery Honoru Holly sú 14,2 x 7,2 x 0,94 centimetra. Ručička váhy sa v jeho prípade zastavila na hodnote 156 gramov.

Čo sa týka spracovania, Honor Holly sa nemá za čo hanbiť. Konštrukcia je pevná a kryty držia na svojom mieste bez najmenšieho pohnutia. Ani pri ich silnom stláčaní nepočuť žiadne praskanie a necítiť akúkoľvek vôľu. Dobrá práca. Honor Holly sa vyrába v dvoch farebných vyhotoveniach a to konkrétne v čiernej a bielej farbe. V oboch prípadoch je ale predná stena čiernej farby.

Drvivú väčšinu prednej steny zaberá dotykový displej. Pod ním nájdete trojicu senzorových tlačidiel, ktoré však nie sú podsvietené a ich stláčanie v noci a tme je teda problematické. Spodná hrana patrí konektoru štandardu microUSB, ktorý slúži na dobíjanie či pripojenie k PC. Na hornej hrane je umiestnený 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel. Napravo sa nachádza ovládanie hlasitosti a blokovacie tlačidlo, ktorého dlhým stlačením sa smartfón vypína/zapína. Zadný kryt je odnímateľný a tak sa ľahko dostanete k batérii, ktorá je vymeniteľná.

Displej: Veľký a s HD rozlíšením

Honor Holly je vybavený veľkým 5-palcovým displejom, ktorý sa pýši HD rozlíšením, čo predstavuje jemnosť zobrazenia 294 ppi. Z pohľadu technológie ide o IPS LCD panel, ktorý samozrejme dokáže registrovať viac dotykov súčastne, teda podporuje takzvaný multitouch.

Kvalita displeja je aj vďaka použitej technológii na dobrej úrovni, najmä pri pohľade na cenovku. Displej chráni nešpecifikované ochranné sklo. Nenájdete tu teda fundovanú značku Gorilla Glass. Samotný displej je však v outdoorových podmienkach ťažšie čitateľný najmä vďaka odleskom a nečistotám, ktoré sa na dotykovej ploche zachytávajú ako magnet. Je taktiež vidieť, že samotné ochranné sklo nie je polarizované s čím priamo súvisí slabšia viditeľnosť na slnku.

Prostredie a výkon: Starší systém

Honor Holly beží na operačnom systéme Android, avšak v staršej verzii 4.4.2 KitKat a jeho aktualizácia zatiaľ nebola oznámená. Výrobca nad systémom ponúka vlastnú grafickú nadstavbu nazývanú Emotion UI 2.3.

Po grafickej stránke nemáme prostrediu fakticky čo vytknúť. Je dobre zvládnuté a nie je prepchaté zbytočnými funkciami. Zaujímavosťou možno je, že v prostredí Emotion UI nenájdete samostatnú ponuku aplikácií. Tie sú totiž zoradené výhradne na domácich obrazovkách, čo trochu pripomína štýl iPhonu. V tomto prípade si však na jednotlivé plochy môžete umiestniť aj widgety/miniaplikácie.

Samotný systém je ale svižný a jeho používanie je plynulé. Pri používaní sme sa nestretli s padaním aplikácií či zamŕzaním alebo sekaním. O výkon Honoru Holly sa stará štvorjadrový procesor Mediatek MT6582, ktorému sekunduje grafika Mali-400MP2 a 1 GB operačnej pamäte RAM.

Táto kombinácia nieje rozhodne žiadny vymetač benchmarkových rebríčkov, na druhej strane ale priemernému používateľovi, pre ktorého je telefón určený, rozhodne vystačí. Koniec koncov bez problémov si s Honorom Holly zahráte aj graficky náročnejšie hry, problém mu nerobí ani beh viacerých aplikácií súčastne. Je síce pravda, že na spustenie niektorých náročnejších hier a aplikácií si počkáte o niečo dlhšie, ako v prípade výkonnejších zariadení.

Honor Holly ponúka vnútornú pamäť o veľkosti 16 GB, čo je výborná kapacita vzhľadom na cenovku i pri porovnaní s konkurenciou v tejto cenovej hladine. Navyše, nechýba podpora pre pamäťové karty microSD, vďaka ktorým si môžete pamäť rozšíriť o ďalších 32 GB.

Konektivita: Tentokrát bez LTE

Honor Holly podporuje Dual SIM režim, inými slovami, môžete do neho vložiť až dve SIM karty, ktoré pracujú v dual standby režime. Primárna pracuje v režime 2G/3G a tá sekundárna v režime 2G. Novinka nepodporuje 4G LTE siete a spoľahnúť sa teda môžete v jeho prípade len na HSPA. V nadstavbe 3G pásiem dokáže Honor Holly prenášať dáta pri teoretických rýchlostiach 21 Mbit/s pri sťahovaní a 5,76 Mbit/s pri odosielaní.

Novinka samozrejme podporuje aj Wi-Fi konektivitu, ktorá je zastúpená štandardom 802.11 b/g/n. Smartfón dokáže poslúžiť aj ako prenosný Wi-Fi hotspot. Lokálne sa dokáže pripojiť aj vďaka Bluetooth 4.0 s podporou A2DP módu. Za zmienku ešte stojí podpora GPS s asistovaným štartom. Rýchlejšie určiť polohu teda dokáže aj za pomoci mobilných sietí, vďaka čomu je lokalizácia rýchlejšia.

Fotoaparát: Slušný priemer

Honor Holly má vo výbave 8 megapixlový fotoaparát, ktorý dokáže vyhotoviť snímky s rozlíšením 3264 x 2448 pixelov. V zhoršených svetelných podmienkach mu pomáha LED blesk. Fotoaparátu samozrejme nechýba automatické zaostrovanie, či zaostrovanie prostredníctvom dotyku, kedy zaostrí na vybraný bod na displeji. Za zmienku stojí aj detekcia tváre či podpora panorám.

Fotoaparát umožňuje nahrávanie videa vo FullHD rozlíšení. Predný fotoaparát ponúka rozlíšenie 2 Mpx a HD video. Výsledné fotografie či videá nijak nenadchnú, ale pri pohľade na cenovku musíme skonštatovať, že ide o slušný priemer. V dobrých svetelných podmienkach vás fotoaparát nesklame. Pri horšom svetle a v noci sú už zábery samozrejme plné zrna kvôli vysokému ISO, respektíve rozmazané.

Batéria

Samotná batéria ponúka kapacitu rovných 2 000 mAh, čo pri bežnej prevádzke predstavuje necelé dva dni používania. Menej náročný majiteľ sa však môže prehupnúť aj do tretieho dňa. Na druhej strane, ak sa zahráte náročnejšie hry, či využijete GPS navigáciu, Honor Holly sa na nabíjačku vypýta už večer po prvom dni používania.

Hodnotenie | Honor Holly

Ďalšia novinka od čínskeho producenta je zaujímavá najmä pre tých, ktorí hľadajú lacný smartfón s veľkým displejom. V prípade Honoru Holly dostanete rozmerný 5-palcový displej so slušným HD rozlíšením, čo je v tejto cenovej hladine ojedinelé. Pomer ceny a výkonu je teda veľmi dobrý a za svoje peniaze dostanete naozaj veľa. Aj foťák s rozlíšením 8 Mpx a LED bleskom a veľká kapacita pamäte hrajú v jeho prospech. Na druhej strane možno niektorých odradí trochu fádny a ničím zaujímavý dizajn, či väčšie rozmery.

Plusy:

  • Priaznivá cenovka
  • Veľký 5“ HD displej
  • 8 Mpx fotoaparát s bleskom a Full HD videom
  • Až 16 GB pamäť + microSD karty

Mínusy:

  • Fádny dizajn
  • V dual SIM režime slabšia výdrž batérie
  • Väčšie rozmery
Disqus Comments Loading...