MojAndroid

Google podľa portálu 9to5Google zavádza zmenu, ktorá sa dotkne používateľov Androidu. Po novom bude ukladať multimediálny obsah použitý pri vyhľadávaní vrátane obrázkov, snímok obrazovky či zvukových nahrávok. Získané dáta majú slúžiť na zlepšovanie služieb aj tréning umelej inteligencie (AI).

Ktoré používateľské média sa budú ukladať?

Používatelia si v posledných dňoch začali všímať nové upozornenie pri používaní funkcií, ako je Circle to Search. Google v ňom informuje, že médiá použité počas vyhľadávania sa ukladajú do sekcie Search Services History (História vyhľadávacích služieb). Spoločnosť už túto zmenu avizovala v máji, no teraz ju začína zavádzať priamo do svojich služieb.

Google
Upozornenie na ukladanie médií v Circle to Search | Zdroj: Google

Medzi ukladané dáta patria fotografie, obrázky, snímky obrazovky vytvorené pri používaní Circle to Search, zvukové záznamy z hlasového vyhľadávania či dokumenty nahrané na preklad. V praxi to znamená, že ak napríklad používateľ využije Google Lens, identifikuje skladbu, položí otázku hlasom alebo vyhľadáva pomocou fotoaparátu, príslušný obsah môže byť uložený v jeho histórii.

Dáta pomôžu aj s trénovaním AI

Google tvrdí, že tieto údaje pomáhajú personalizovať služby. Používateľ sa môže napríklad vrátiť k predchádzajúcim vyhľadávaniam cez Lens alebo pokračovať v interakcii súvisiacej s rozpoznanou skladbou. Zároveň firma otvorene uvádza, že uložené médiá využíva aj na vývoj technológií umelej inteligencie (AI). Dáta majú pomáhať zlepšovať AI modely, ktoré poháňajú funkcie ako AI Mode, Google Lens, Google Prekladač či hlasové vyhľadávanie.


Mohlo by vás tiež zaujímať:


Podľa spoločnosti môžu prispieť k presnejšiemu rozpoznávaniu reči a lepšiemu spracovaniu obrazových informácií. Google upozorňuje, že uložené médiá môžu zostať v histórii až štyri roky. Nová politika prináša väčšiu transparentnosť v tom, aké údaje Google zhromažďuje a na aké účely ich používa. Zároveň opäť otvára diskusiu o ochrane  súkromia a používateľských dát.  Používatelia však majú možnosť ukladanie médií vypnúť.

Ako vypnúť ukladanie médií?

Po zobrazení upozornenia na ukladanie médií stačí zvoliť možnosť Manage Settings, kde sa nachádza podrobné vysvetlenie pravidiel a možnosť deaktivácie tejto funkcie.

Alternatívny postup je je nasledovný:

  1. Otvoriť stránku My Activity (Moja aktivita).
  2. Vybrať sekciu Search Services History (História vyhľadávacích služieb).
  3. Pri položke Save media (Uložiť média) zrušiť zaškrtnutie možnosti ukladania médií.

Používatelia môžu zároveň nastaviť automatické mazanie údajov alebo odstrániť už uložené súbory manuálne.

Náš tip
MojAndroid.sk oslávil 16. narodeniny. Toto sú výhercovia z našej súťaže

 

23.6.2026

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

Nie je možné pridávať komentáre.

+