RECENZIA Asus ROG Phone: Najlepší smartfón na hranie

Herné smartfóny síce pomaly pribúdajú, no stále ich je len ako šafránu. Čisto herné zariadenia by sme mohli spočítať na prstoch jednej ruky. Áno, mnoho telefónov síce nemá žiadny problém s hraním aj tých najnáročnejších hier, avšak o čistokrvné herné smartfóny sa nejedná. Asus ROG Phone je však úplne iný. Hlavným ťahákom sú práve hry a všetko na ňom je prispôsobené tomu, aby mal používateľ čo najlepší herný zážitok. My sme tento exkluzívny smartfón mali možnosť otestovať. Aký naozaj je?

Balenie: Zaujímavá krabica a ventilátor ako bonus

Balenie nového Asusu ROG Phone je neštandardné a veľmi zaujímavé. Smartfón sa nachádza v akomsi čiernom valci. Ten síce nie je najmenší, ale ukrýva množstvo zaujímavého príslušenstva. Otváranie krabice je tiež neštandardné. Po jej otvorení sa pred vami nachádza samotné zariadenie, nájdete tu všetko štandardné príslušenstvo, akým je nabíjačka, kábel či slúchadlá. Avšak to nie je všetko. Výrobca pribalil ešte niečo navyše. Nachádza sa tu externý ventilátor, ktorý jednoducho pripojíte na zadnú stranu zariadenia. Pri hraní hier dokáže naozaj poriadne fúkať. Okrem ventilátora sú tu ešte dve náhradné záslepky konektora, ktorý slúži na pripojenie spomínaného ventilátora. Zaujímavým plusom by bolo jedno zo špeciálneho príslušenstva, ktoré si k zariadeniu môžete dokúpiť, avšak také sa tu nenachádza. Aj tak sa jedná o balenie, ktoré obsahuje o niečo viac, ako býva štandardom.

Konštrukcia a Dizajn: Nezameniteľný a štýlový

Asus ROG Phone nie je určite nijaký drobec, ale na druhú stranu, nijako nevybočuje z priemeru. Jeho rozmery sú 158.8 x 76.2 x 8.3 mm. V ruke sedí prekvapivo celkom dobre. Môže za to aj nadpriemerná hmotnosť, ktorá sa zastavila na hodnote presne 200 gramov. A je to cítiť. Nieže by mi to vadilo, aspoň to zariadeniu dodáva pocit kvality, no niekomu by to mohlo prekážať. Predsalen, vzhľadom na veľkosť sa jedná o nadpriemernú hodnotu. Používateľskému zážitku to ale nijako neuberá.

Kvalita spracovania je na najvyššej úrovni. Nič iné od takto drahého zariadenia ani nečakáme. Kovový rámik pôsobí kvalitným a robustným dojmom. Obsahuje zaujímavé dizajnové prvky, ktoré ladia s celkovým dizajnom smartfónu. Okrem toho nie je úplne zaoblený, ale jemne skosený do hrany. Je to malý detail, ale vyzerá to veľmi dobre. Použitými materiálmi sa pri výrobe Asusu ROG Phone jednoducho nešetrilo a ihneď po jeho uchopení máte pocit hodnotného a drahého zariadenia.

Dizajn však nie je pre každého. To ani nie je cieľom. Pre konzervatívnych jedincov by som ho určite neodporučil. Tí by mali siahnuť po niečom inom – štandardnejšom. Pokiaľ sa chcete odlíšiť a byť si istí, že rovnaký smartfón veľa ľudí mať nebude, môžete si byť istí, že Asus ROG Phone je tou správnou voľbou. Ak ste náruživým hráčom, platí to dvojnásobne.

Prednej strane dominuje displej. Výrobca sa nehnal za čo najmenšími rámikmi. Najdôležitejším bolo jednoduché ovládanie a to zvláda na jednotku. Rámiky nad a pod displejom síce sú, ale ukrývajú veľmi kvalitné a hlasné stereo reproduktory, ktoré sú výrazne farebne odlíšené (oranžové) od ostatku zariadenia. Vyzerá to proste luxusne, páčilo sa to priam všetkým v okolí (s výnimkou niektorých žien samozrejme). Výhodou tohto riešenia je aj fakt, že v displeji sa nenachádza žiadny výrez, čo je pre mňa osobne veľké plus. Nie som jednoducho fanúšikom výrezov aj napriek tomu, že sám používam smartfón, ktorý výrez má.

Ak som spomínal, že predná strana je zaujímavá, tak tá zadná je ešte zaujímavejšia. Dizajnéri sa s ňou poriadne vyhrali. To, že sa jedná o herné zariadenie, je poznať už na prvý pohľad. Objektívy hlavného fotoaparátu sú efektne vložené sklíčka nepravidelných hranatých tvarov. Celá zadná strana sa nesie v tomto štýle. Dokonca aj LED blesk či skener odtlačkov prstov sú hranaté. Zadná strana je sklenená, zachytáva síce odtlačky prstov, ale nie je to až také hrozné. V pravej časti sa nachádza ešte jeden zaujímavý a výrazný dizajnový prvok. Z plastovej časti vykúkajú dve oranžové koové mriežky chladiča, čo vyzerá výborne! Nechýba tu ani výstižný nápis “ROG aerodynamic system”. Oproti ostatným skleneným smartfónom vidím výhodu v tom, že telefón nie je až taký šmykľavý, takže z rúk vám len tak ľahko nevykĺzne.

Najzaujímavejším dizajnovým prvkom je však logo Republic of Games, ktoré dokáže svietiť rôznymi farbami. Nielen svietiť, ale aj blikať či “dýchať”. Toto svetlo je možné využiť aj ako notifikačnú diódu. V aplikácii s názvom Centrum hier si môžete jeho správanie upraviť do posledných detailov. Nastavíte si intenzitu podsvietenia, rýchlosť blikania, farebný režim, prípadne ho viete zosynchronizovať s inými Asus ROG phone smartfónmi.

Boky smartfónu tiež nie sú štandardné. V kovovom ráme, ktorý obopína celé zariadenie sa nachádza množstvo zaujímavých prvkov. Poďme ale pekne poporiadku. Horná strana je najjednoduchšia a viditeľné sú len dva plastové predely antén. Na pravej strane zase nájdeme základné ovládacie tlačidlá. Tie, ktoré slúžia na ovládanie hlasitosti a ďalšie na odblokovanie a zablokovanie. Ich spracovanie je na najvyššej úrovni. Okrem nich tu však nájdeme ešte dve špeciálne – dotykové tlačidlá, ktoré dobre poslúžia pri hraní. Namapovať si ich môžete na akciu, ktorú si vyberiete. Tiež je možné nastavenie sily stlačenie, po ktorom budú reagovať.

Spodná strana štandardne ukrýva USB-C konektor a nechýba tu ani 3,5 mm jack. Tá ľavá obsahuje okrem šuflíka na SIM kartu ešte jeden zaujímavý a dôležitý prvok, ktorý je ukrytý pod gumenou záslepkou. Jedná sa o dvojitý USB-C konektor, pomocou ktorého môžete zariadenie nabíjať, čo sa môže hodiť v prípade hrania. nabíjací kábel vám tak nebude zavadzať. Tento konektor však slúži aj na pripojenie rôzneho herného príslušenstva, ktoré si k smatfónu môžete dokúpiť. Pripája sa do neho aj vetrák, ktorý je dodávaný v predajnom balení.

Nemôžem nespomenúť, že konštrukcia Asusu ROG Phone je vodeodolná, takže v prípade dažďa či náhodného spadnutia do vody sa rozhodne nemusíte obávať, že sa vášmu drahému miláčikovi niečo stane.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Jeden z najlepších panelov súčasnosti

6” Super AMOLED displej Asusu ROG Phone je jeho pýchou. Ani neviem kde začať. Disponuje FullHD+ rozlíšením (2160 x 1080 pixelov) a ponúka excelentné pozorovacie uhly, vynikajúce a verné podanie farieb, výbornú sýtosť a kontrast. Minimálny jas je tak akurát, maximálny by mohol byť o trochu vyšší. Pokiaľ zariadenie zoberiete von, nemusíte sa obávať zhoršenej čitateľnosti. Jedná sa o jeden z najlepších panelov v čitateľnosti na priamom slnku. Je jednoducho výborná. To ale nie je všetko.

Displej ponúka odozvu len 1 ms, čo hráči určite ocenia. Ďalšou obrovskou výhodou oproti konkurencii (s výnimkou Razer Phonu) je jeho obnovovacia frekvencia, ktorú si môžete dokonca nastaviť. Predvolená je štandardná, 60 Hz. Túto ponúkajú všetky ostatné zariadenia konkurenčných značiek. V nastaveniach si však môžete nastaviť frekvenciu až 90 Hz. Obraz sa tak stane oveľa plynulejším a prechody medzi aplikáciami či posúvanie v menu je tiež zrazu plynulejšie. Čo sa týka hier ani nehovorím. Po hraní na ROG Phone sa už na ničom inom hrať nechcem. OnePlus 6 mi príde ako pomalý a pritom ponúka rovnaký procesor a podobný výkon. Avšak, chýba mu spomínaná obnovovacia frekvencia displeja.

Zobrazovací panel Asusu ROG Phone neobsahuje žiadny výrez, ktorý by mohol byť v prípade hrania veľkým problémom. Za toto výrobcu chválim. Bez problémov si poradí aj s HDR obsahom a zvládne detekovať až 10 prstov naraz. Problém nemá ani s ovládaním v rukaviciach a tým to ani zďaleka nekončí.

Zobrazovacie schopnosti displeja si viete dopodrobna upraviť v nastaveniach. Nepíšem však len o základných nastaveniach, akými je automatický jas či zmena typu písma. Nechýba samozrejme ani filter modrého svetla, ktorého úroveň si taktiež nastavíte v nastaveniach. Zmeniť si môžete režim a teplotu farieb a nechýba ani Always On displej, ktorý vás neustále informuje o aktuálnom čase a dátume. Nechýbajú 3 štýly hodín, ktoré veľmi dobre ladia s celkovým dizajnom smartfónu a jeho používateľským rozhraním. Keďže sa jedná o AMOLED panel, spotreba energie v prípade využívania tejto funkcie je naozaj minimálna.

Skener odtlačkov a odomykanie tvárou: Spoľahlivosť na prvom mieste

Skener odtlačkov prstov si našiel miesto na zadnej strane. Ako som už spomínal jedná sa o veľmi zaujímavý dizajnový prvok. Jeho funkčnosť a rýchlosť sú výborné, no výhrady mám k jeho umiestneniu. Tu je vidieť, že prednosť dostal dizajn pred funkčnosťou. Nachádza sa príliš vysoko a je posunutý jemne vpravo. Na začiatok to dá poriadne zabrať a trafiť sa naň je priam nadľudským výkonom. Spočiatku som musel prst pridať dvakrát, pretože som pravdepodobne pridal časť, ktorou sa skeneru pri štandardnom úchope nedotýkam. Nevadí, po druhom pokuse všetko fungovalo tak, ako malo. Teda až na to umiestnenie. Po čase sa to zlepšilo, ale s pozíciou skeneru stále nie som úplne stotožnený. Skener odtlačkov ponúka ešte jednu funkciu, ktorú poznáme hlavne zo zariadení značky Huawei. Ak po ňom potiahnete prst zhora nadol, vysuniete notifikačnú lištu. Toto gesto som však nepoužíval, pretože je to nepohodlné. Skener je veľmi vysoko a radšej som lištu vyroloval štandardne.

Pridanie tváre je otázkou pár sekúnd. Následné odomykanie je veľmi jednoduché a spoľahlivé. Moju tvár dokáže zaznamenať bez akýchkoľvek problémov. Funguje to rovnako, ako v prípade iPhonov. Najskôr stlačíte tlačidlo odblokovania, zariadenie vás rozozná a vy musíte potiahnuť prstom zdola hore pre odomknutie. Je to síce jeden krok navyše oproti ostatným Androidom (tie sa odblokujú okamžite a automaticky sa dostanete na domovskú obrazovku). Toto riešenie má však jednu výhodu. Pokiaľ si chcete pozrieť upozornenia bez toho, aby ste zariadenie kompletne odomkli, nebudete mať žiadny problém.

Asus ROG Phone som častejšie odomykal práve pomocou tváre. Bolo to jednoduché, rýchle a spoľahlivé. Eliminoval sa tým nedostatok v podobe nešťastného umiestnenia skeneru odtlačkov prstov. Keďže máte k dispozícii obidve možnosti odomknutia, je len na vás, ktorú si vyberiete.

Výkon a Pamäť: Qualcomm Snapdragon 845 sa dá aj pretaktovať

Výkon je slovo, ktoré perfektne vystihuje podstatu nového Asusu ROG Phone. Zariadenie disponuje procesorom Qualcomm Snapdragon 845, ktorý patrí medzi najvýkonnejšie čipy súčasnosti. Navyše, procesor je pretaktovaný na frekvenciu 2,96 GHz a smartfón disponuje pokročilým systémom chladenia. S takýmto brutálnym výkonom nebudete mať problém so žiadnou hrou, prípadne náročnou aplikáciou, ktorú budete chcieť používať. Výkonu je jednoducho na rozdávanie. Samotný systém patrí medzi najrýchlejšie, s akým som sa stretol. Pohyb v menu je doslova bleskový. Samozrejme, ja som neváhal a do smartfónu som nainštaloval zopár náročnejších hier. Tie zvládol absolútne bez problémov, nezaznamenal som žiadne sekanie, žiadny pokles snímkovania a nič podobné. Rovnako zahrievanie smartfónu nie je nijako znepokojujúce. Nezabudol som ani otestovať hrubý výkon procesora a grafiky v troch najpoužívanejších benchmarkoch, ktorých výsledky si môžete pozrieť nižšie.

Na žiadosť našich čitateľov som ešte vyskúšal porovnať čísla v AnTuTu so zapnutým herným režimom pri pretaktovanom procesore a rovnako aj s vypnutým herným režimom. Samozrejme, medzi jednotlivými pokusmi som nechal telefón poriadne vychladnúť. Pri zapnutom hernom režime som dostal výsledok 300 386 bodov, keď bol herný režim vypnutý, výsledok bol 294 280 bodov, čo je približne o 6000 menej. Rovnako som vyskúšal otestovať AnTuTu s prídavným ventilátorom nastaveným naplno a bez neho. V tomto prípade boli výsledky viacmenej rovnaké.

Výrobca nešetril ani čo sa pamäte týka. Pre beh aplikácií poslúži až 8 GB RAM, ktorá výborne poslúži aj na ten najnáročnejší multitasking. Rovnako hranie s takouto obrovskou porciou operačnej pamäte je bezproblémové. Jej nedostatok nemáte šancu pocítiť. Počas používania je k dispozícii približne polovica, druhú polovicu si zoberie systém a procesy, ktoré bežia na pozadí. Kapacita vnútorného úložiska testovacieho modelu je 128 GB. Existuje ešte verzia s obrovským 512 GB úložiskom, ale tá na slovenskom trhu k dispozícii pravdepodobne nebude. 128 GB by však malo stačiť aj tým náročnejším. Podpora pamäťových kariet sa bohužiaľ nekoná.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Hry, Multimédiá a Systém: Takto sa to má robiť

Dostal som sa k najdôležitejšiemu odseku z celej recenzie a k podstate, prečo bol vlastne tento telefón vyrobený. Je to hranie. Každý jeden detail je prispôsobený tomu, aby mal používateľ čo najlepší herný zážitok. Na smartfóne som vyskúšal hrať mnohé hry a pri žiadnej som nepocítil nedostatok výkonu. Navyše, 90 Hz displej dodáva hrám druhý “dych”. Všetko je akési plynulejšie a krajšie.

V systéme sa nachádza množstvo funkcií, ktoré s hraním priamo súvisia. V centre hier sa dozviete úplne všetko podstatné, dokonca si veľa vecí môžete nastaviť podľa seba. V tejto aplikácii hneď na úvodnej obrazovke prehľadne vidíte teplotu a aktuálnu frekvenciu procesora a grafiky. Nechýba údaj o voľnej operačnej pamäti a voľnom mieste v úložisku. V herných profiloch si môžete jednoducho nastaviť správanie telefónu počas hrania konkrétnej hry. Napríklad keď hráte PUBG, nechcete, aby sa vám niekto dovolal – žiadny problém. Nastaviť si tu môžete maximálnu frekvenciu procesora, taktiež pre konkrétnu hru. Tá môže byť v rozmedzí od 2,09 do 2,96 GHz. Okrem toho, že obnovovaciu frekvenciu displeja viete nastaviť pre celý systém a vybrať si zo 60 alebo 90 Hz, môžete si frekvenciu zvoliť aj pre konkrétnu hru.

Po pripojení dodávaného ventilátora budú dostupné aj možnosti na jeho ovládanie. Môžete si nastaviť jeho rýchlosť a to buď manuálne alebo nechať to na automatike.

K Asusu ROG Phone si môžete zakúpiť zaujímavé herné príslušenstvo v podobe rôznych dokov, ktoré dokážu prenášať obraz priamo na monitor, no najzaujímavejším príslušenstvom je asi akýsi joystick. Ten sa skladá z dvoch častí a k smartfónu sa jednoducho pripojí. Získate tým úplne nové možnosti ovládania hier. Bohužiaľ, ani jedno z tohto príslušenstva nemáme možnosť otestovať. Herné príslušenstvo je presne to, čo odlišuje nový ROG Phone od konkurencie.

Zdroj: Asus

V centre hier sa však nachádzajú ďalšie zaujímavé funkcie. Jednou z nich je aj tá s názvom AirTriggers. Jedná sa o akúsi obnož Side Sense od spoločnosti HTC. Funguje to tak, že zatlačením bokov zariadenia spustíte vami vybranú aplikáciu. Tú si môžete zvoliť pre krátke aj dlhé stlačenie, ale aj v prípade, keď je smartfón zablokovaný. Nápad výborný, ale reálna využiteľnosť nie je najlepšia. Telefón treba stlačiť naozaj dosť silno, aby zareagoval. Silu zatlačenia si môžete nastaviť, čo je veľké plus, no ani pri najnižšej sa mi s touto funkciou nepracovalo ľahko. Tu sa však nachádza ešte jedno dôležité nastavenie – dvoch senzorových tlačidiel na pravej strane zariadenia. Tie fungujú vynikajúco a taktiež je možné zvoliť si ich citlivosť.

Herný džin umožňuje napríklad nahrávanie hry v HD alebo FullHD rozlíšení. Dokáže sledovať teplotu procesora, grafiky či systému, ale aj fps v hrách. Nahrávané video dokonca zvládne aj streamovať v reálnom čase buď na YouTube alebo Twich.

Ovládanie operačného systému Android vo verzii 8.1 Oreo prebieha štandardne, pomocou troch tlačidiel na to určených. V nastaveniach si môžete prehodiť poradie medzi tlačidlom späť a naposledy spustenými aplikáciami. Mimochodom, podržaním tlačidla multitaskingu jednoducho urobíte snímku obrazovky. Funguje aj štandardné zosnímanie obrazovky stlačením a podržaním tlačidla hlasitosti nadol a tlačidla zapnutia/vypnutia.

Okrem štandardného ovládania si výrobca pripravil aj ovládanie gestami. Nejedná sa však o nič prevratné. Ak si zvolíte práve túto metódu ovládania, stačí potiahnuť prstom zo spodnej časti obrazovky nahor. Podľa toho, v ktorej časti tak učiníte, dostanete sa buď na domovskú obrazovku, o krok späť alebo do menu naposledy spustených aplikácií.

Zaujímavou aplikáciou v je Správca systému. Jedná sa o akýsi jednoduchý čistič, ktorý dokáže zanalyzovať problémy a nadbytočné megabajty, ktoré môžete jedným kliknutím odstrániť. Vyčistíte pomocou neho aj operačnú pamäť. V tejto aplikácii tiež získate prehľad o spotrebe dát.

Multimediálnu súčasť telefónu tvoria dva veľmi kvalitné a hlasné reproduktory, ktoré sú umiestnené ideálne – vpredu. Priamo nad a pod displejom. Kvalita zvuku sa neznižuje ani pri maximálnej hlasitosti. Ich prejav je čistý a kvalitný. Dokonca je počuť aj náznak hlbších tónov. Slúchadlá k zariadeniu pripojíte jednoducho pomocou 3,5 mm audio konektora. Musím povedať, že tie v balení vôbec nie sú na zahodenie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Úplný vrchol

Asus ROG Phone je síce primárne herným smartfónom, ale nezaostáva nai v iných parametroch. Pred sebou mám zariadenie, ktoré sa na poli konektivity môže smelo rovnať s vlajkovými loďami iných značiek. Okrem toho, že obsahuje až dva USB-C konektory, disponuje všetkými bezdrôtovými technológiami, ktoré si môžete predstaviť. Podpora 4G sietí je samozrejmosťou. Počas testovacích hovorov som nezaznamenal žiadne problémy či už so signálom alebo kvalitou hovoru. Samozrejmosťou je Wi-Fi či bluetooth vo verzii 5.0. Keď už som pri bluetooth, nedalo mi neotestovať ho. S kľudným svedomím môžem prehlásiť, že sa jedná o veľmi spoľahlivý smartfón. Bez problémov komunikoval so smart náramkom, hodinkami, bluetooth slúchadlami a rovnako aj bluetooth repdoruktormi. Bezdrôtové technológie som si s týmto krásavcom užil naplno.

Navigáciu som skúšal s aplikáciami Sygic, Google Mapy a Waze. Všetko bez problémov. Testoval som väčšinou kratšie trasy po Bratislave. Pozíciu som mal prakticky ihneď po otvorení aplikácie. Ak patríte medzi tých, ktorí radi využívajú najmodernejšie technológie, určite vás poteší prítomnosť NFC a s touto funkciou spojená možnosť platiť v obchodoch pomocou telefónu. Presne ako mňa.

Fotoaparát: Na najlepších nemá

Hneď na úvod musím povedať, že fotoaparát je asi jediná funkcia, ktorá nedrží krok s úplnou špičkou v smartfónoch. Tým v žiadnom prípade nemyslím to, že je sklamaním. Skôr naopak. Na zadnej strane sa nachádzajú dva objetktívy. Jeden štandardný a druhý širokouhlý. Ten hlavný disponuje rozlíšením 12 MP, nechýba optická stabilizácia obrazu a rýchle zaostrovanie. Snímač ponúkne clonové číslo f/1.8. Širokouhlý snímač ponúka 8 megapixelové rozlíšenie a clonu f/2.0. Zaostrovať však nedokáže. Odporúčam ho využívať hlavne v lepších svetelných podmienkach, v tých horších sa viac oplatí prepnúť na hlavný snímač, ktorý predsalen ponúka kvalitnejšie fotografie.

Aplikácia fotoaparátu je prepracovaná a ponúka všetky dôležité funkcie. Oceňujem jej rýchlosť a optimalizáciu, páči sa mi aj jej dizajn. Prepínanie medzi štandardným a širokouhlým snímačom uskutočníte len jedným klikom. Fotografovať môžete v pomeroch strán 1:1, 4:3, 16:9 a 18:9. V tomto smere by sa mohli mnohí výrobcovia učiť. Samotný snímač ponúka maximálne rozlíšenie 12 MP len v pomere strán 4:3. Jednoduchým gestom sa dostanete do výberu filtrov, prípadne do nastavení fotoaparátu. Tu nájdete aj profesionálny režim, v ktorom si môžete manuálne nastaviť hodnotu ISO, expozíciu, zaostrovanie a mnoho iného. Fotoaprát dokonca dokáže vytvárať aj GIF animácie. Fotoaparátu nechýba ani momentálne veľmi obľúbený portrétový režim, ktorý dokáže efektne rozmazať pozadie.

Kvalita fotografií za dobrých svetelných podmienok je veľmi dobrá. Fotografie sú ostré, ponúkajú pekné farby, dostatočný kontrast a dostatok detailov po celej ploche záberu. So zhoršenými svetelnými podmienkami kvalita fotografií samozrejme ubúda. Aj napriek tomu sa jedná o kvalitný fotomobil, ktorý vás určite nesklame, aj keď na tých úplne najlepších proste nemá. Na druhú stranu, toto od Asusu ROG Phone ani nečakáme. Zameranie je úplne iné. Veď kto si bude kupovať herný smartfón kvôli fotografovaniu?

Širokouhlý objektív výborne poslúži na fotografovanie záberov, ktoré by sa vám inak na displej nezmestili. Či už sa jedná o rôzne panorámy alebo väčšiu skupinu ľudí. Využívať ho odporúčam hlavne za dobrých svetelných podmienok. Vtedy z neho vyťažíte najviac. Za zhoršených svetelných podmienok potrebujete naozaj pevnú ruku a trpezlivosť.

Portrétový režim sami v prípade tohto smartfónu veľmi páčil. Zapnete ho jednoducho priamo v aplikácii fotoaparátu, stačí vám na to len jedno kliknutie. V ňom si už môžete nastavovať hĺbku ostrosti, ktorá vám najviac vyhovuje – od nej závisí intenzita rozostrenia pozadia. Odporúčam nastavenie niekde v strede, kedy je rozostrenie celkom výrazné, no smartfón stále nerozmaže niektoré objekty, ktoré by mali byť ostré. Ak rozmazanie nastavíte na maximum, efekt síce bude výraznejší, no pripravte sa aj na rozostrenie napríklad vlasov.

Snímky za zhoršených svetelných podmienok síce nie sú také dobré, ako tie v lepších podmienkach, ale na zahodenie nie sú. Tu je však vidieť rozdiel medzi tými úplne najlepšími a Asusom ROG Phone.

Asus ROG Phone dokáže nahrávať aj veľmi kvalitné video až v 4K rozlíšení. Optická stabilizácia obrazu tu odvádza dobrú prácu a počas chôdze je trasenie eliminované na minimum. Kvalita nahrávaného zvuku je tiež veľmi slušná. V tomto smere vás smartfón určite nesklame.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: 400 mAh v priamom prenose

Poriadny herný smartfón potrebuje aj poriadnu batériu. ASUS v tomto prípade nenechal nič na náhodu a svoj ROG Phone vybavil hneď batériou s kapacitou 4000 mAh. Výdrž pri normálnom používaní bez problémov atakuje dva dni. Najnáročnejším používateľom vydrží tento smartfón bez problémov jeden deň s tým, že večer je ešte dostatok batérie možno aj na druhý nenáročný deň. Ja som Asus ROG Phone počas testovania vôbec nešetril. Využíval som ho ako môj hlavný telefón, bol non-stop pripojený k internetu prostredníctvom Wi-Fi a mobilných dát, uskutočnil som nejaké hovory, odpovedal na maily a samozrejme, testoval som aj hranie hier. Pri takejto záťaži som s batériou do večera vydržal bez problémov. Viem si však predstaviť, že ak sa budete celý deň hrať hry, zariadenie si predsalen v priebehu dňa nabíjačku vypýta. To ale nič nemení na fakte, že výdrž batérie je nadpriemerná a nemám k nej absolútne žiadne výhrady.

Rýchlosť nabíjania:

  • 15 min: 27 %
  • 30 min: 57 %
  • 45 min: 77 %
  • 1 hod: 88 %
  • Plné nabitie: 1:35

Ako môžete vidieť. rýchlosť nabíjania telefónu je veľmi slušná. Vzhľadom na kapacitu batérie až vynikajúca. Za hodinu máte už takmer 90 percent batérie, čo je skvelý výsledok. Asus k smartfónu pridáva aj nabíjačku s výkonom 40 W. Navyše, na oboch stranách dodávaného kábla sa nachádza USB-C konektor. To znamená, že aj do samotného nabíjacieho adaptéru sa pripája USB-C a nie štandardný USB-A konektor, ako býva zvykom pri ostatných zariadeniach.

Záverečné hodnotenie

Asus ROG Phone sa mi jednoducho zapáčil. Negatíva sa hľadajú naozaj veľmi ťažko, pozitíva jednoznačne prevládajú. Kúpou tohto zariadenia získate ultimátny herný smartfón, ktorý svojím dizajnom nenudí a vyzerá inak. Výkon asi nemá cenu komentovať. Fotoaparát je veľmi slušný, ale na najlepších trochu stráca. Výhodou je široké herné príslušenstvo, ktoré si k zariadeniu môžete kúpiť, nevýhodou je zase cena samotného zariadenia, ako aj príslušenstva. Poteší veľmi dobrá výdrž, rýchle nabíjanie a nemôžem nespomenúť ani druhý USB-C konektor, ktorý slúži na nabíjanie a pripojenie príslušenstva – napríklad dodávaného ventilátora. Za veľkú výhodu považujem aj kvalitu a umiestnenie stereo repdoruktorov a nemôžem nespomenúť aj krásny displej s frekvenciou až 90 Hz.

Disqus Comments Loading...