PRIESKUM: Apple naďalej kraľuje segmentu prémiových smartfónov

Poradie na najvyšších priečkach medzi najväčšími výrobcami smartfónov sa v posledných rokoch celkom výrazne mení. Nebyť kauzy Huawei a USA je veľmi pravdepodobné, že čínsky gigant by atakoval pozíciu najväčšieho výrobcu smartfónov na svete už v najbližších mesiacoch. Napriek týmto zmenám sa však nič dramatické nedeje vo svete prémiových smartfónov, kde vládne neohrozene Apple.

Prvé miesto aj napriek medziročnému prepadu

Pod touto kategóriou sa počítajú zariadenia, ktoré stoja aspoň 400 USD. Apple si síce v tejto štatistike medziročne pohoršil o 20 %, no napriek tomu má stále 47% podiel v tejto kategórii. Údaje sa pritom týkajú prvého štvrťroku tohto roku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku.

Hlavným faktorom, ktorý spôsobil tento pokles, majú byť používatelia, ktorí si iPhone nechávajú čoraz dlhšie a nemenia ho každé dva, ale až každé tri roky. Druhým dôvodom je zrejme aj rastúca cena smartfónov, ktorá za posledné roky v prípade najdrahších zariadení kolíše na úrovni 1000 USD.

V TOP5 aj OnePlus a Google

Na druhom mieste bola spoločnosť Samsung s 25% podielom, na treťom mieste bola v prvom štvrťroku spoločnosť Huawei, no očakáva sa, že obchodná vojna s USA spôsobí prepad aj v tomto rebríčku. Do najlepšej päťky sa dostali aj výrobcovia OnePlus a Google, ostatné značky si rozdelili zvyšných 8 % prémiového segmentu trhu so smartfónmi.

Disqus Comments Loading...