RECENZIA Apple iPhone XS: Kvalita za nerozumnú cenu

Do redakcie nám na recenziu dorazil aj momentálne najlepší a najvýkonnejší iPhone. Možno si poviete, že MojAndroid a iPhone? A prečo nie? Radi otestujeme aj niečo, čo netestujeme každý deň. iPhony sú určite veľmi zaujímavé zariadenia a bola by škoda, keby sme sa s nimi v redakcii nestretli. Nový iPhone XS je miernou evolúciou oproti staršiemu modelu X. Ten zásadne zmenil dizajn, pridal väčší displej, ktorý neobsahoval takmer žiadne rámiky, charakteristický výrez v jeho hornej časti a úplne nové ovládanie systému gestami. Pribudla funkcia FaceID, no zmizol skener odtlačkov prstov a s ním aj funkcia TouchID. Nový iPhone toho veľa oproti minuloročnému neponúka. Vylepšený bol výkon, FaceID je rýchlejšie a vylepšenia sa dočkal aj fotoaparát. Aký teda najnovší iPhone XS je?

Balenie: Kde je rýchlonabíjačka?

Na balenia nových iPhonov sme si už tak trochu zvykli. Prichádzajú v takmer rovnakých krabičkách už mnoho generácií. Minimalizmus je základ, krabica nie je zbytočne veľká. Na prednej strane sa nachádza fotografia samotného iPhonu XS a nechýba ani známy 3D efekt. Keď po krabici prejdete prstom, fotografiu ucítite. Malý, no zaujímavý detail. Poďme ale ďalej. Vo vnútri to vyzerá štandardne, ako aj v prípade ostatných iPhonov. Po vybratí telefónu sa dostávam k papierovému obalu, ktorý obsahuje príručku a Apple nálepky. Nachádza sa tu aj nástroj na vyberanie SIM karty. Ďalej tu máme kábel s Lightning koncovkou a nabíjačku. Pri nej sa na chvíľu zastavím. Apple iPhone XS stojí niečo cez 1000 € a v balení sa nenachádza rýchlonabíjačka? Prečo? Je tu prítomná len 1A nabíjačka, s ktorou sa zariadenie nabije za niečo cez 3 hodiny. K takto drahému zariadeniu by mala byť rýchlonabíjačka samozrejmosťou. Rovnako tu nájdeme obľúbené slúchadlá earpods, ktoré hrajú celkom slušne, no nesedia každému. Samozrejme, že obsahujú Lightning konektor, pretože zariadenie 3,5 mm audio jack neobsahuje. To by bolo v poriadku, už sme si zvykli. Len nechápem, z akého dôvodu výrobca nepribalil aj redukciu na klasický jack. V obchode táto vecička nie je najlacnejšia (ak sa bavíme o originále). Apple okrem samotného iPhonu tak celkom slušne zarobí aj na predaji príslušenstva. Je to stratégia, ktorú buď necháme tak, alebo budeme nadávať. Každý má možnosť výberu.

Konštrukcia a Dizajn: Najvyššia trieda

Hneď na úvod môžem napísať, že nový iPhone je  na nerozoznanie od toho staršieho. To nie je v prípade Applu žiadnou novinkou. Veď modely 4 a 4S boli podobné, 5, 5S a SE, rovnako aj 6, 6S, 7,8….. Teraz iPhone XS akoby iPhonu X z oka vypadol. To, že sa na seba podobajú však neznamená, že vyzerá zle. Už pri prvom úchope je vidieť, že sa jedná o kvalitne spracované zariadenie. Kovový rám pôsobí robustne, predná a zadná sklenená strana vyzerajú už na prvý pohľad veľmi dobre. Pripravte sa však na neustále čistenie. iPhone XS podobne ako všetky ostatné sklenené smartfóny môžem smelo označiť za magnety na odtlačky prstov. Doslova. Vzhľadom k uhlopriečke displeja sú rozmery “XS-ka” veľmi prijateľné. Konkrétne 143.6 x 70.9 x 7.7 mm. Bez problémov ho viem ovládať pomocou jednej ruky, no ak je to možné, radšej používam dve. Hmotnosť sa zastavila na hodnote 177 gramov. Kvalita spracovania je jedným slovom výborná. To sa však od zariadenia, ktorého cena je vyššia, ako 1000 eur očakáva. Tu nie je priestor na žiadne kompromisy a Apple to veľmi dobre vie. Zariadenie je vcelku šmykľavé, no nijako nevybočuje zo štandardu “šmykľavých” sklenených smartfónov. Len si treba dať pozor, aby vám po šmyknutí nespadol, pretože jeho oprava bude pravdepodobne stáť toľko, čo stoja niektoré vlajkové lode s Androidom.

Predná strana sa mi páči. Nie som síce fanúšikom výrezov v displeji, ale v tomto prípade mi to až tak neprekáža. Výrez obsahuje všetky dôležité prvky, na čele s fotoaparátom a najpokročilejším systémom snímania tváre na svete. Displej zaberá takmer celú prednú stranu, páči sa mi aj minimálny rámik na jeho spodnej strane.

Zadná strana je rovnako, ako aj predná, úplne na nerozoznanie od staršieho X-ka. Obsahuje dva objektívy fotoaparátu, medzi ktorými sa nachádza prisvetľovací LED blesk. Približne v strede sa nachádza logo nahryznutého jablka a pod ním nápis iPhone. Apple hovorí o použití tvrdšieho skla, no určite odporúčam použiť nejaký ochranný obal. Z mnohých predošlých skúseností  je jasné, že ani tvrdené sklo nie je problém poškriabať, nikdy neviete, kedy sa tak môže stať.

Pravá strana obsahuje tlačidlo rozsvietenia/zhasnutia displeja, ľavá zase dvojpolohové tlačidlo ovládania hlasitosti. Nechýba ani pre Apple ikonický prepínač medzi vyzváňaním a tichým režimom. S tlačidlami sa pracuje výborne, ich odozva a istota stlačenia je príkladná. Problémom môže byť spomínaný prepínač, ale len v prípade použitia obalu, ktorý čiastočne obmedzí prístup k tlačidlu. Preto odporúčam najskôr si obal vyskúšať a až potom kúpiť. Je to síce banalita, no ušetríte tým kopu nervov.

Na hornej strane zariadenia nenájdeme prakticky nič zaujímavé, viac sa toho deje na spodnej strane. Okrem mikrofónu a reproduktora sa tu nachádza aj lightning konektor, ktorý známe už od čias iPhonu 5. Musím povedať, že tento konektor sa mi páči viac, ako USB-C. Čerešničkou na torte (konštrukcii) je certifikácia IP68, ktorá zaručí vodeodolnosť (údajne do hĺbky 2 m po dobu 30 minút).

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Odomykanie a FaceID: Výborná kombinácia

MInulý rok Apple upustil od skeneru odtlačkov prstov Touch ID a vydal sa úplne novou cestou. Na odblokovanie svojho smartfónu slúžila vaša tvár. Vyzerá to tak, že TouchID sa už v nových zariadeniach (iPadoch a iPhonoch) od Apple nedočkáme a táto technológia je úplne pochovaná. Pozrieme sa teraz na výhody a nevýhody FaceID, ktoré je tento rok ešte o niečo vylepšené. Stále platí, že spôsob odomykania pomocou tváre je v prípade Apple najdokonalejší spomedzi všetkých výrobcov. Pri porovnaní s iPhonom X je citeľné rýchlejšie odomykanie. iPhone XS nemá problém už ani s priamym slnkom či úplnou tmou. Odomykanie je spoľahlivé a rýchle.

Niekedy sa však predsalen stane, že vašu tvár zariadenie nerozozná na prvýkrát. To však platí aj v prípade skeneru odtlačkov prstov. Pokiaľ máte mokré ruky, bude odomykanie pomocou tváre jednoduchšie ako pomocou skeneru. Obidve technológie sú svojím spôsobom zaujímavé a jedinečné, no ja osobne vidím FaceID ako krok vpred. Chytím iPhone do ruky, automaticky sa rozsvieti displej a potiahnem prstom po displeji zdola nahor. Odomknuté. Po čase si už ani neuvedomíte, že nejaké FaceID prebehlo a pomocou neho ste vlastne zariadenie odblokovali.

Displej: Jednoducho paráda

Displej nového iPhonu XS patrí medzi jeho silné stránky. Disponuje uhlopriečkou 5,8″ a rozlíšením 2436 x 1125 pixelov, podobne, ako jeho predchodca. Jeho jemnosť je veľmi slušných 458 pixelov na palec. To by malo uspokojiť aj tých najnáročnejších. Vyrobený je technológiou Super AMOLED. Výborné pozorovacie uhly sú v prípade Apple štandardom a inak tomu nie je ani tu. Minimálny aj maximálny jas sú dostatočné a na slnku je viditeľnosť perfektná. Automatická regulácia jasu funguje spoľahlivo. Nevýhodou je, že zapnúť alebo vypnúť ju musíte hlboko v nastaveniach a nájsť túto možnosť chce naozaj pár minút času. Následne si môžete jas regulovať aj sami, telefón dokáže prispôsobiť automatické nastavenie tak, ako to vyhovuje vám. Farebné podanie displeja je výborné a určite patrí medzi najlepšie, aké v smartfóne môžeme nájsť. Výhodou AMOLED panelu je to, že čierna je naozaj čierna. Táto technológia totiž dokáže úplne vypnúť čierne pixely, čo má aj ďalšiu výhodu – šetrenie energie.

Nemôžem nespomenúť funkciu 3D Touch. Po silnejšom zatlačení displeja sa dostanete do rôznych skratiek konkrétnej aplikácie či nastavenia. Záleží na tom, kde prst podržíte. Dostali ste e-mail a nechcete ho otvoriť, no radi by ste vedeli, čo sa v ňom nachádza? Stačí silnejšie zatlačiť a zobrazí sa náhľad bez toho, aby ste reálne mail otvorili. 3D Touch je veľmi dobre integrované do celého systému a keď si na to už raz zvyknete, nedáte na túto funkciu dopustiť. Rovnako ako ja.

Veľmi zaujímavou funkciou (no nie úplnou novinkou) je True Tone. Po jej zapnutí sa displej iPhonu automaticky prispôsobí svetelným podmienkam okolia, takže sa farby budú zobrazovať rovnako bez ohľadu na prostredie, v ktorom sa nachádzate. Je to veľmi príjemná funkcia, ktorú som nechal vždy zapnutú. Po jej vypnutí sa mi zdal displej menej prirodzený. Ďalšou výhodou je, že vaše oči sa pri pohľade na displej, na ktorom je True Tone zapnutý, namáhajú menej. Keď už sme pri namáhaní očí, nechýba ani nočný režim, ktorý môžete zapnúť manuálne alebo ho načasovať. Ten obmedzí využitie modrej farby, čo oceníte najmä v tme.

Rozsvietenie displeja uskutočníte klasicky pomocou tlačidla, zodvihnutím alebo jedným dotykom. V nastaveniach si môžete nastaviť aj veľkosť textu, ktorý na displeji uvidíte, rovnako aj režim “tučného textu”. V tomto prípade bude text naprieč celým systémom hrubší a lepšie čitateľný. Hodiť sa môže hlavne používateľom so slabším zrakom. Rámiky okolo displeja síce sú, no nie sú nijako výrazné. Konkurencia síce dokáže urobiť rámiky aj menšie, no v tomto prípade mi ich hrúbka vôbec neprekáža, Páči sa mi hlavne hrúbka spodného rámika, ktorá je totožná s tými bočnými.

Celkovo hodnotím displej ako veľmi podarený. Nesklame vás čitateľnosťou za každých podmienok, ponúkne skvelé podanie farieb a výborné pozorovacie uhly. Potešia aj funkcie ako 3D Touch či True Tone.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: iOS 12 a jeho možnosti

Základným rozdielom medzi smartfónmi od spoločnosti Apple a ostatnými zariadeniami je operačný systém. iOS existuje už nejakú tú dobu a najnovšia verzia tohto operačného systému prišla spolu s tohtoročnými iPhonmi. Domovská obrazovka je zároveň aj menu aplikácií, ktoré už veľmi dobre poznáme. Okrem zmeny pozadia a vytvárania priečinkov neponúka žiadne možnosti personalizácie. V rámci jednotnosti celého systému nájdete všetky nastavenia aplikácií v nastaveniach systému. Chce to zvyk, no po pár dňoch s tým problém mať nebudete. Rovnako ako ja. iOS12 ponúka okrem vylepšenej optimalizácie aj jednu zásadnú novinku a tou sú zoskupené notifikácie. Výborná vec, ktorá je v Androide už nejaký ten čas. Apple vypočul svojich zákazníkov a pridal funkciu aj do iOS. Pokiaľ vám teda príde viac notifikácií z jednej aplikácie, sú pekne zoradené v oknách, ktoré sú v jednom základnom okne. To si môžete rozkliknúť a prezerať notifikácie po jednej, prípadne ich vymazať všetky naraz, alebo len tie, ktoré nechcete vidieť. Funguje to jednoducho, rýchlo a spoľahlivo. Keď už sme pri notifikáciách, ich správanie si môžete dopodrobna nastaviť priamo v nastaveniach. Konkrétnej aplikácii môžete povoliť či sa budú informácie z nej zobrazovať priamo na zamknutej obrazovke, v centre hlásení alebo prídu notifikácie aj ako bannery. Hlásenia z konkrétnej aplikácie môžete aj kompletne vypnúť.

iOS je v mnohých veciach odlišný od Androidu a musíte si naň zvyknúť. Páči sa mi možnosť vrátiť sa o krok späť posunutím prsta zľava doprava a vždy, keď prejdem späť na Android, snažím sa urobiť podobné gesto. Asi po dvoch pokusoch si uvedomím, že v ruke už nedržím iPhone. No čo už, stáva sa.

Ovládanie systému gestami je veľmi návyková vec. Ľahko sa na to zvyká a funguje to bezproblémovo. Chcem sa vrátiť na domovskú obrazovku – potiahnem prst zdola nahor. Jednoduché. Chcem vyvolať menu naposledy spustených aplikácií, jednoducho swajpnem hore a prst chvíľu podržím. Prepínať naposledy spustené aplikácie je možné aj potiahnutím prsta po dolnej časti displeja zľava doprava. Veľmi jednoduché a intuitívne. S novým iPhonom vám stačí pár minút a v ovládaní ste ako doma. Uvedomil som si, že žiadny home button nie je potrebný.

Veľkou výhodou operačného systému sú aj aplikácie, ktoré ponúka obchod. Android aplikácie sú síce na vysokej úrovni, no stále mám pocit, že tie pre iOS sú optimalizované ešte lepšie. V App Store nájdete prakticky akúkoľvek aplikáciu, ktorá sa nachádza aj v Obchode Play. Pokiaľ nie presne rovnakú, minimálne jej alternatívu.

Pokiaľ vlastníte viac zariadení od Applu, dokážu medzi sebou veľmi dobre komunikovať. Poznámky, kalendár, e-maily, fotografie a omnoho viac môžete spravovať na viacerých zariadeniach súčasne. Je to veľmi návykové a funguje to výborne. Základným stavebným kameňom tohto systému je iCloud, pomocou ktorého sa všetko synchronizuje. Problémom môže byť len 5 GB úložného priestoru zdarma, no 50 GB stojí len 0,99 € mesačne. Pokiaľ však neplánujete synchronizovať fotografie, 5 GB by vám malo stačiť. Stále môžete využiť riešenie v podobe Google Fotiek a ich neobmedzeného úložiska. Stačí nainštalovať aplikáciu a nastaviť automatickú synchronizáciu.

Ďalšou výhodou iCloudu je zálohovanie iPhonov. Predtým, ako som vložil svoju SIM kartu do nového XS, používal som aj iPhone 7. Po prvom spustení som nastavil, aby sa nový iPhone obnovil zo zálohy práve zo staršieho modelu. Po pár minútach som tak mal nastavené rovnaké pozadie, nainštalované všetky aplikácie, videl som svoje fotografie, kontakty, všetky nastavenia systému boli úplne rovnaké, aké som mal v iPhone 7. Toto je naozaj geniálna vec. Dokonca som sa ani nemusel prihlasovať do väčšiny aplikácií, no niektoré (napríklad aplikácia banky) predsalen kvôli bezpečnosti vyžadovali opätovné prihlásenie.

Samostatnou kapitolou v rámci systému je iTunes a funkcie s ním spojené. Bez iTunes do iPhonu nenahráte hudbu, filmy, prakticky nič. V dnešnej dobe to však nie je problém, pretože existuje množstvo hudobných streamovacích služieb (Apple Music, Spotify…), pomocou ktorých môžete mať celú svoju hudobnú knižnicu stále so sebou. Jediné čo na to potrebujete, je dostatočne veľký dátový balík od operátora. Nič nemusíte mať fyzicky v pamäti zariadenia. Nájdu sa určite aj používatelia, ktorí majú radšej svoje súbory priamo v telefóne. V tomto prípade sa musíte pripraviť na niekoľko nastavení synchronizácie iTunes. Keď už máte všetko nastavené, ostatné úkony sú už otázkou jedného kliknutia.

V systéme chýba súborový manažér a pokročilé veci so súbormi jednoducho neurobíte. Kopírovanie, duplikovanie či presúvanie sa teda nekoná. Existuje tu síce aplikácia, s názvom “Súbory”, no v nej si môžete prezerať svoje fotografie a ostatné súbory, ktoré máte na cloudových úložiskách. Apple bol v tomto vždy prísny a stále je tomu tak. Na druhú stranu, mne to vôbec nevadí. Všetko mám presne tam, kde to mať chcem a všetko spolu funguje. To je najdôležitejšie.

S kúpou iPhonu nedostávate len samotné zariadenie, ale aj aplikácie, ktoré by inak stáli nemalú sumu peňazí. Za zmienku stojí aplikácia iMovie na strihanie videa, Garageband na skladanie hudby či aplikácie na prezeranie a vytváranie dokumentov, tabuliek a prezentácií. Všetky tieto aplikácie sú zdarma. Poznámky sú automaticky synchronizované a máte k nim okamžitý prístup z každého zariadenia, v ktorom máte nastavený iCloud. E-mailová aplikácia je spoľahlivá, no ja som si radšej nainštalovať Gmail a používal ten. Kontakty môžete mať uložené na iCloud účte, no smartfón nemá problém ani s tými z Googlu. Stačí pridať svoj účet, nastaviť čo sa má synchronizovať a kontakty sú v adresári. Rovnako to funguje aj s kalendárom či poznámkami.

Hovorí sa, že iOS je jednoduchý systém. Ja by som to však až tak jasne nevidel. Pokiaľ ho máte nastavený presne podľa seba, jeho používanie je naozaj jednoduché. Nastavenie synchronizácie, iCloudu a všetkých vecí, ktoré som chcel využívať mi však neraz narobili vrásky na čele a musel som googliť, ako sa čo nastavuje a ako sa jednotlivé funkcie správajú v prípade rôznych nastavení. Keď už však máte všetko nastavené, systém je naozaj jednoduchý a nestratí sa v ňom nikto. Len si treba zvyknúť na základné veci, ktorými sa odlišuje od Androidu.

Rýchle menu si zobrazím jednoducho potiahnutím prsta zhora nadol z pravej strany displeja. Tu už vidím všetky základné nastavenia, ktoré už veľmi dobre poznám. Nechýba úprava jasu (automatickú reguláciu musíte nájsť hlboko v nastaveniach), ovládanie prehrávača hudby či nastavenia hlasitosti zvukov. Toto menu je možné aj čiastočne upraviť a pridať svojich zástupcov, napríklad nový budík či baterku. Nachádza sa tu aj rýchle ovládanie pripojení, jednoducho zapnete letový režim, vypnete dáta alebo zapnete a vypnete bluetooth či Wi-Fi. Počkať, počkať. Nevypnete. Len sa odpojíte od aktuálne pripojenej siete/zariadenia. V prípade, ak chcete Wi-Fi alebo bluetooth vypnúť úplne, musíte tak učiniť v nastaveniach. Toto však nie je novinka, poznáme to už zo systému iOS11. Dá sa na to zvyknúť, no ja by som radšej privítal úplné vypnutie priamo bez nutnosti vchádzať do nastavení.

Úplne vľavo na domovskej obrazovke môžete predsalen pridávať nejaké widgety. Nie však systémom, ako na Androide. Widgety sú usporiadané pekne pod sebou a jednoducho ich pridáte alebo odstránite. Prakticky každá aplikácia ponúka svoj widget. Ja som si nechal zobraziť počasie a widget s názvom “nasledujúce”. V tomto prípade sa na ňom zobrazí vaša najbližšia udalosť. Nemusí to byť len udalosť z kalendára, ale napríklad aj budík, prípadne pripomienka.

Najväčšou novinkou, ktorá so systémom iOS12 prišla, je funkcia s názvom “Čas pred obrazovkou”. Ako už z názvu vyplýva, smartfón zaznamenáva všetky činnosti, ktoré s ním robíte. Či už sa jedná o odblokovanie s cieľom pozrieť si aktuálny čas alebo surfovanie po internete. Všetko je zaznamenané. Získate tým prehľad o tom, koľko času ste denne strávili s telefónom, akým aplikáciám ste sa venovali, ako dlho bol zapnutý displej, koľko hlásení vám prišlo alebo ako často zariadenie odblokujete. Naozaj výborná vec. Len potom keď vidím svoje štatistiky, rozmýšľam nad tým, či som nemohol ten čas stráviť aj lepšie ako pozeraním do telefónu. Zaujímavosťou je aj možnosť pridania limitov pre aplikáciu. Ak sa pristihnete, že nejakú aplikáciu používate až príliš, jednoducho si k nej odrežete prístup. Mnohým používateľom sa takéto riešenie páči, no ja som radšej nič nenastavoval :D.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Má sa čím pochváliť

S každým novým iPhonom príde Apple aj s novým procesorom. iPhone XS obsahuje úplne nový procesor Apple A12 Bionic, ktorý je momentálne najvýkonnejším procesorom na trhu. Keď k tomu pripočítame príkladné odladenie systému, rázom sa pozeráme na jedno z najvýkonnejších a najrýchlejších zariadení súčasnosti. Problém mu nerobí samotný systém, no ani najnáročnejšie hry. Všetko je krásne plynulé a bezproblémové. Počas testovania som sa nestretol so žiadnym spomalením či sekaním. Trochu mi však vadilo, že pri náročnejších činnostiach sa nová XS-ka celkom značne zahrievala, najmä v oblasti procesora. Dialo sa to pri hraní alebo hneď na začiatku, pri nastavovaní a sťahovaní aplikácií. Zahrievanie nie je nič výnimočné, no smartfóny s Androidom sa pri týchto činnostiach zohrejú podstatne menej. Na mojom používateľskom zážitku mi to však vôbec neubralo, ani počas toho, ako bol telefón horúci, som nemal pocit nižšieho výkonu či nebodaj sekania.

Okrem obrovských benchmarkových hodnôt sa môžu nové iPhony pochváliť aj veľkosťou úložiska. Základná verzia obsahuje 64 GB miesta, no okrem nej sú k dispozícii 256 a 512 GB varianty. A to je už poriadny priestor na multimédiá všetkého druhu. Nemôžem nespomenúť fakt, že zariadenie nepodporuje pamäťové karty, no na to sme si už v prípade iPhonov zvykli. Pri takýchto pamäťových variantoch vám pamäťová karta určite chýbať nebude.

Multimédiá: Nie je čo vytknúť

Nebudem klamať, keď poviem, že v rukách držím jedno z najlepších multimediálnych zariadení, aké sa na trhu nachádzajú. Veľký kvalitný displej, ohromný výkon a plynulý systém len dojem z multimediálneho zážitku umocňujú. S prehrávaním videí nebudete mať absolútne žiadny problém, no do iPhonu ich dostanete len pomocou kábla a iTunes. iTunes je proste nutnosťou. Ale ako som už písal vyššie, keď si raz zvyknete a všetko nastavíte, potom to už ide hladko. Nemôžem nespomenúť nenormálne kvalitné stereo reproduktory. Od Apple by sa mohol v tomto smere učiť nejeden výrobca. Oproti minulej generácii sú zase o niečo hlasnejšie a ponúkajú plnší zvuk, dokonca počujete aj basy (náznaky basov). Zvuk je jednoducho vynikajúci a asi najlepší, aký som na smartfónoch kedy počul. Jeden reproduktor sa nachádza na spodnej strane zariadenia, druhý nájdeme zase vo výreze nad displejom. Ten spodný je o trochu hlasnejší a ponúkne aj viac basov, no zahanbiť sa nedá ani vrchný. Spolu tvoria dokonalý pár a využijete ich pri sledovaní filmov, ale aj počúvaní hudby. iPhone XS dokáže bez problémov celkom slušne ozvučiť menšiu bytovú party.

Pre uskladnenie multimédií dobre poslúži základné vnútorné úložisko s kapacitou 64 GB, no pre náročnejších sú pripravené verzie s 256 alebo až 512 GB pamäte. To už určite musí stačiť každému. Apple navyše zdarma ponúka 5 GB priestor na iCloude, pričom dokúpiť si môžete aj viac miesta. 50 GB získate už za 99 centov mesačne, čo určite nie je zlá ponuka.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a telefonovanie: Všetko potrebné

Tu sa neudiali žiadne kompromisy. Znovu však spomeniem, že v prípade ceny nového iPhonu XS kompromisy ani neočakávame a máme len tie najvyššie nároky. LTE pripojenie mu nerobí žiadne problémy, signál je stabilný a telefonovanie veľmi príjemné. Kvalita zvuku a aj jej hlasitosť sú výborné. Telefonovanie a dátové prenosy zvláda s ľahkosťou. Wi-Fi je samozrejmosťou, rovnako ako aj bluetooth vo verzii 5.0. To som samozrejme vyskúšal s mojou domácou reprosústavou, ale aj s bezdrôtovými slúchadlami. Pripojil som k nemu aj svoj náramok Xiaomi Mi Band 2, všetko išlo bez problémov.

Nový iPhone XS si veľmi dobre rozumie aj s GPS navigáciou. Apple ponúka vlastnú aplikáciu s názvom Mapy, pomocou ktorej vás zariadenie dokáže bez problémov navigovať. Ja som však siahol po mne overenej klasike v podobe Waze a rovnako som nainštaloval aj Google Mapy. Do tretice, vyskúšal som aj Sygic, keďže ten mám zakúpený ešte z čias, kedy som používal iPhone ako môj primárny telefón. Navigácia fungovala v prípade všetkých troch bezchybne. Stále mám však pocit, že predinštalovaná aplikácia máp je najlepšie optimalizovaná a jednoznačne najrýchlejšia spomedzi menovaných. Waze či Sygic sú však v možnostiach navigovania úplne na inej úrovni, ponúkajú viac funkcií, Sygic dokonca umožňuje aj offline navigovanie.

Vytáčanie telefónneho čísla je štandardné, aké už veľmi dobre poznáme. Trochu mi vadí, že v tomto prípade iPhone nevyhľadáva spomedzi kontaktov pri zadávaní čísla. Androidy to robia už dávno. Pokiaľ však vyhľadávate priamo v kontaktoch, tu už problém nie je. Všetky svoje kontakty mám pekne uložené v iCloude, no smartfón si bez problémov rozumie aj s Google účtom a synchronizáciou kontaktov pomocou neho.

S okolím dokáže iPhone okrem bluetooth samozrejme komunikovať aj pomocou starého známeho lightning kábla. Ten sa mi osobne veľmi páči. Je obojstranný, zasúva a vysúva sa jednoducho. Apple v prípade nových iPadov prešiel už na USB-C konektor, no iPhony majú stále lightning. Žeby budúci rok bol rokom USB-C aj pre iPhony? Majú ho už Macbooky, po novom aj iPady, teraz je čas na iPhony.

Fotoaparát: Medzi špičkou sa nestratí

Čo by to bolo za vlajkový model bez poriadneho fotoaparátu. Fotoaparáty v iPhonoch patrili vždy medzi špičku. Možno neboli úplne najlepšie, ale medzi najlepšie určite patrili. V tomto prípade sa žiadna výnimka nekoná. Poďme ale pekne od začiatku. Vzadu sa nachádzajú dva snímače, ktoré ponúkajú podobné parametre, aké ponúka aj ročný iPhone X. Hlavný disponuje rozlíšením 12 MP a ponúka clonu f/1.8. Nechýba optická stabilizácia obrazu, rýchle PDAF zaostrovanie a jednotlivé pixely sú veľké 1.4 µm. Sekundárny objektív je tiež 12 megapixelový, ponúkne dvojnásobné optické priblíženie a clonu f/2.4. V slabších svetelných podmienkach sa môže hodiť prisvetľovací LED blesk, ktorý sa nachádza medzi oboma objektívmi. Apple iPhone XS dokáže vytvárať fotografie len v pomere strán 4:3.

Aplikáciu fotoaparátu už veľmi dobre poznáme. Je rýchla a prehľadná. Vadí mi, že nastavenia sa nenachádzajú priamo tu, ale je potrebné vojsť do nastavení telefónu, tam vyhľadať fotoaparát a až tam sa nachádzajú nastavenia fotoaparátu. Prepnutie na predný snímač uskutočníte jednoducho, pomocou tlačidla. Vľavo na displeji sa nachádzajú výber efektov, časovač, live photo a nastavenia blesku. Fotoaparát rýchlo spustíte aj zo zamknutej obrazovky jednoduchým potiahnutím prsta sprava doľava, prípadne silnejším zatlačením ikonky fotoaparátu. Oceňujem veľmi jednoduchú prácu s aplikáciou, všetko je rýchle a bez sekania.

Páči sa mi rýchlosť zaostrovania, je doslova blesková. Rovnako dokáže nový iPhone vykresliť farby veľmi reálne, čo nie je na škodu. Za dobrého osvetlenia sa o kvalite fotografií ani nemusíme baviť, je minimálne na rovnakej úrovni, ako konkurencia. Dostatok detailov, verné farby, dobrá expozícia, jasné textúry. Všetko presne tak, ako má byť.

Nočné fotografie

Ani za zhoršených svetelných podmienok si iPhone nevedie vôbec zle. Nedisponuje síce objektívom s najnižším clonovým číslom, takže nedokáže zachytiť toľko svetla, ako napríklad konkurencia v podobe Samsungu Galaxy Note 9 či Huaweiu P20 Pro (ten stále považujeme za najlepší fotomobil v prípade fotografovania v noci). To znamená, že fotografie sú trochu tmavšie, na druhú stranu si zariadenie vie veľmi poradiť so šumom a detaily sú na veľmi dobrej úrovni. Rovnako aj farebné podanie je verné, neuchyľuje sa k teplejším farbám, ako je to v prípade konkurencie.

Portrétový režim

Novému iPhonu XS nechýba ani portrétový režim, ktorý vie efektne rozmazať pozadie. V tomto smere patrí medzi špičku a môže sa rovnať napríklad aj s novými Pixelmi. Nemá problém s rozoznaním scény a presne vie, čo je potrebné zaostriť a čo rozmazať. Aj majster tesár sa však niekedy utne a to platí aj v prípade iPhonu. Nie vždy je to dokonalé, ale celkovo hodnotím portrétový režim ako veľmi podarený. V rámci tohto režimu je možné pridávať rôzne efekty:

  • prirodzené svetlo
  • štúdiové svetlo
  • obrysové svetlo
  • pódiové svetlo
  • pódiové svetlo z jednej strany

Najviac sa mi páči pódiové svetlo, ktoré dokáže celé rozmazanie pozadia zafarbiť načierno a vy vidíte len tvár, prípadne len objekt, na ktorý ste zaostrili. Vyzerá to naozaj veľmi dobre a efektne.

Dvojnásobné priblíženie

Nový iPhone XS obsahuje aj teleobjektív, ktorý ponúkne dvojnásobné optické priblíženie. Navyše, tento objektív je opticky stabilizovaný, čo zabezpečí ostrejšie fotografie v prípade priblíženia. Majte ale na pamäti, že ho zariadenie využíva len za veľmi dobrých svetelných podmienok. Inak sa priblíženie koná len prostredníctvom hlavného objektívu.

Predný fotoaparát

Predný fotoaparát disponuje rozlíšením 7MP a clonou f/2.2. Už v prípade iPhonu X patril medzi tie najlepšie, v tomto smere sa nič nezmenilo. Fotografie z neho sú pekné a dostatočne ostré. Navyše, fotoaparát ponúka úplne rovnaký portrétový režim, ako ten zadný. Znovu si môžete vybrať aj spomedzi 5 efektov. Rozmazanie pozadia je efektné a vyzerá to veľmi dobre. Tu tiež platí, že nie vždy sa všetko podarí, no celkovo to funguje slušne aj s jedným fotoaparátom.

Štandardná fotografia
Portrét
Efekt "Pódiové svetlo"

Video

Záznam videa patrí medzi najlepšie. Nechýba optická stabilizácia obrazu a smartfón si rozumie so 4K rozlíšením pri 60 snímkoch za sekundu. V prípade zvolenia FullHD videa sa môžete tešiť na spomalený záznam až s 240 fps. Potešilo by super-spomalené video, ktoré už konkurencia s Androidom dokáže nahrávať až s 960 snímkami za sekundu. Výsledné video je veľmi pekné, nechýba dostatok detailov, optická stabilizácia odvádza skvelú prácu a trasenie pri chôdzi je úplne minimálne. Páči sa mi aj kvalitna nahrávaného zvuku. iPhone XS rozhodne nesklame čo sa kvality videí týka.

Batéria: Mohlo to byť aj lepšie

Smartfóny od Applu nikdy neponúkali batérie s nadštandardnými kapacitami. To platí aj tu. Nový XS disponuje batériou s kapacitou 2658 mAh, čo je na dnešnú dobu výrazný podpriemer. Na druhú stranu, smartfónu vydrží táto kapacita na deň bežného používania. Počas testovania a pri plnej záťaži mi však deň nevydržal a musel som dobíjať. Pri použití dodávanej nabíjačky trvá kompletné nabitie viac, ako 3 hodiny. Ešteže mám doma nabíjačku z iPadu, s ktorou zariadenie nabijete približne za hodinu a pol. Za nepribalenie rýchlonabíjačky sa môže výrobca hanbiť. Pri takto drahom smartfóne by mala byť v predajnom balení bez diskusie. Menším zadosťučinením môže byť aj fakt, že nový iPhone XS dokážete nabíjať aj bezdrôtovo.

Vzhľadom na kapacitu batérie je výdrž veľmi slušná, no keď by som ju mal porovnať s vlajkovými loďami s Androidom, iPhone výrazne stráca. Zvyknutý som už na bezproblémovú jednodennú výdrž aj pri náročnom používaní a testovaní, tú som však s iPhonom XS nedosiahol. Bežnému používateľovi, ktorý ho bude využívať hlavne na telefonovanie a nejaký ten internet, prípadne pár fotografií, určite deň vydrží. Tu sa však hodí otázka… Na čo by bolo bežnému používateľovi zariadenie za vyše 1000 €?

Záverečné hodnotenie iPhone XS: Výborný stroj, no má svoje chybičky

Nový iPhone XS vám ponúkne takmer všetko, čo konkurencia s Androidom. Hlavné výčitky mám k predajnému baleniu, ktoré neobsahuje rýchlonabíjačku a ani redukciu na 3,5 mm jack. Výdržou batérie ma tiež novinka neohúrila. Nevýhodou môže byť aj samotný operačný systém, ktorý je predsalen jednodhuchší ako Android, hlavne z toho dôvodu, že si ho neviete upraviť presne podľa seba. Na druhú stranu sa vám systém odvďačí plynulosťou a príkladnou funkčnosťou. Silnou zbraňou nového iPhonu je kvalitný displej a nemôžem zabudnúť ani na ohromný výkon. Fotoaparát tiež patrí medzi najlepšie a zo zvukového prejavu stereo reproduktorov by si mohla konkurencia s Androidom zobrať príklad.

  • plusy:
    • Vysoký výkon
    • Kvalitná konštrukcia
    • Výborný fotoaparát
    • Podarené stereo reproduktory
  • mínusy:
    • V balení chýba rýchlonabíjačka a redukcia na 3,5 mm jack
    • Podpriemerná výdrž
    • Vysoká cena

Za zapožičanie iPhonu XS na recenziu ďakujeme spoločnosti O2.

Disqus Comments Loading...