MojAndroid

Vo štvrtok, 25. februára, Andrus Ansip, viceprezident Európskej komisie zodpovedný za jednotný digitálny trh, rovnako ako Kalle Palling, predseda Výboru pre záležitosti Európskej únie, vystúpili na podporu estónskeho zákona, ktorý by vôbec po prvý raz v rámci Európy plne reguloval digitálne platformy ako Uber, Taxify a Wisemile. 

Palling, ktorý v ten deň predstavil návrh zákona estónskemu parlamentu, uviedol: „Musíme vytvoriť pravidlá, ktoré budú fungovať v dnešnom svete. Technológia nám umožňuje využiť existujúce zdroje inteligentným a flexibilným spôsobom a nemôžeme dovoliť nadmernej regulácii, aby nám zabránila žať ekonomické prínosy takýchto inovácií.”

Andrus Ansip si uvedomuje, že estónske prvenstvo predstavuje dôležitý okamih pre digitálnu ekonomiku v Európe.

„Estónsky parlament nemá hlasovať za alebo proti zdieľanej ekonomike – ľudia ju už prijali. Úlohou parlamentu je teraz prispôsobiť sa tomu, čo ľudia chcú a odstrániť prekážky, aby zdieľaná ekonomika mohla v Estónsku rásť a expandovať. A to isté platí aj pre Európu,” uviedol Ansip.

Ansip ďalej poznamenal, že Európska komisia, ktorá je v súčasnosti v procese skúmania možnosti zavedenia jednotného digitálneho trhu sa nebude snažiť vrátiť technologický pokrok späť: „Európska komisia nemá v úmysle zničiť inovácie prostredníctvom nadmernej regulácie trhov.

Vyhlásenia odzneli v priebehu konferencie o zdieľanej ekonomike, ktorá sa uskutočnila v Taline a prilákala podnikateľov, odborníkov a politikov z celej Európy, rovnako aj zástupcov digitálnych firiem, ako je generálny riaditeľ Taxify Markus Villig, generálny riaditeľ Wisemile Aarti Kutty a prevádzkový riaditeľ Uber v regióne EMEA Pierre-Dimitri Gore-Coty. Pomocou prepojenia kupujúcich a predávajúcich rozšírili tieto platformy možnosti voľby pre spotrebiteľov a vytvorili nové príležitosti pre podnikateľov i start-upy.

„Vítame tento dnešný návrh, ktorý ukazuje, že Estónsko naďalej vedie Európu vo všetkých oblastiach digitálnej a technologickej inovácie. Digitálne platformy ako Uber prinášajú do miest významné ekonomické výhody a môžu vytvoriť nové flexibilné pracovné príležitosti pre tisíce ľudí v Estónsku,” povedal Pierre-Dimitri Gore-Coty, prevádzkový riaditeľ Uber v regióne EMEA.

„Vítame jasnú a jednoduchú úpravu pre zdieľanie jázd v Estónsku a v celej Európe, pretože to je jediný spôsob, ako vytvoriť spravodlivú hospodársku súťaž pre všetkých účastníkov trhu. Až doteraz veľa menších technologických firiem nemalo odvahu ponúknuť platformy na báze zdieľanej ekonomiky kvôli nejasnej právnej úprave a prípadným právnym rizikám,” uviedol Markus Villig, zakladateľ a generálny riaditeľ Taxify.

„Veľmi radi vidíme, že estónsky verejný sektor je veľmi inovatívny a otvorene zmýšľajúci o nových možnostiach, ponúkaných rôznymi platformami využívajúcimi zdieľanú ekonomiku, ako Wisemile a Uber. Dnešnú verejnú dopravu silne podporujú dotácie. Súčasne sa na cestách vyskytuje mnoho poloprázdnych osobných automobilov, ktorých priemerný stupenň obsadenosti je len 1,4. Prostredníctvom zdieľania jázd cez Wisemile bude manažment dopravy oveľa lacnejší a efektívnejší. Zároveň to má veľmi pozitívny vplyv na životné prostredie,” hovorí Arti Kutty z Wisemile AS.

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+