MojAndroid

Leto je v plnom prúde a my využívame naše smartfóny vo vonkajšom prostredí oveľa častejšie, ako inokedy. Nie všetky sú však na to aj stavané a jas displeja, resp. čitateľnosť na priamom slnku sú často dôležitým kritériom pri výbere spoločníka na pláž či do prírody.

Dnes už väčšina nových zariadení prichádza s naozaj jasnými displejmi. Jas však nie je jediným rozhodovacím kritériom. Celková čitateľnosť displeja na priamom slnku závisí aj od použitej výrobnej technológie ako aj od toho, aké vlastnosti majú vrchné vrstvy displeja. Niekedy sa potom stane, že aj displej, ktorého maximálny jas dosahuje vyššie hodnoty, môže byť nakoniec horšie čitateľný ako iný s nižším jasom, no menej reflektívnym sklom. My vám prinášame 10 high-end smartfónov, ktorých displeje patria medzi najjasnejšie, alebo najlepšie čitateľné v slnečnom prostredí.

1. Blackberry Z10

Na prvých miestach v tomto rebríčku, žiaľ, nie sú smartfóny poháňané Androidom. BlackBerry Z10 už síce nepatrí medzi najnovšie modely, no jas na displeji tohto smartfónu dosahuje hodnotu až 739 nitov. To ďaleko predčí aj najjasnejšie displeje na vlajkových lodiach s Androidom a bez problémov tak môžete Z10 používať aj na priamom slnku.

BlackBerry-Z10

2. Nokia Lumia 1520

Na druhom mieste sa nachádza vlajková loď s operačným systémom Windows Phone. Veľkú časť prednej strany tohto zariadenia pokrýva 6-palcový displej s Full HD rozlíšením. Napriek svojej veľkosti dosahuje displej extrémneho jasu až 707 nitov, vďaka čomu je ideálny na používanie počas jasných letných dní.

Nokia-Lumia-1520

3. Apple iPhone 5S

Ak ste niekedy držali v ruke nový iPhone, tak ste určite tušili, že sa v tomto zozname umiestni na vysokých priečkach. Najnovší model smartfónu so systémom iOS má už tradične dobre čitateľný displej aj pod priamym slnkom, pričom dosahuje jas až 587 nitov.

Apple-iPhone-5s

4. Samsung Galaxy S5 Active

“Aktívna” verzia vlajkovej lode Samsungu je naozaj ideálna pre použitie v akýchkoľvek podmienkach a zároveň je prvým Android smartfónom v našom rebríčku. Okrem odolnosti voči hrubšiemu zaobchádzaniu môžete tento displej využívať aj na slnku, keďže jas dosahuje hodnotu 491 nitov.

samsung-galaxy-s5-active-3

5. HTC One M8

490 nitov je maximálny jas displeja na novej vlajkovej lodi spoločnosti HTC, čo je iba o jeden nit menej, ako vyššie umiestnený Samsung Galaxy S5 Active a stále pri tom ide o zariadenie, s ktorým nebudete mať počas jasných dní žiadne problémy.

HTC-One-M8_Gunmetal_Silver_Gold-701x420

 

6. Google Nexus 5

Ak patríte medzi fanúšikov čistého Androidu, určite vás poteší správa, že Google Nexus 5 má displej s jasom až 485 nitov, čo ho radí v tomto smere medzi špičku Android smartfónov.

Recenzia Nexus 5

7. Xiaomi Mi-3

Čínska spoločnosť Xiaomi získava popularitu aj u nás a okrem výkonných a dostupných zariadení sa prezentuje aj veľmi jasnými displejmi. Ten na vlajkovej lodi Mi-3 má jas až 463 nitov, pričom pokrytý je vrstvou zabraňujúcou nežiadúcim odrazom svetla.

xiaomi-mi-3

8. Sony Xperia Z2

Sony vo svojich predchádzajúcich vlajkových lodiach používalo displeje, ktoré neboli vždy úplne dokonalé. V modeli Xperia Z2 však použilo naozaj výborný panel, ktorý vyniká aj jasom až 458 nitov.

xperia-z2-2-201422671342

9. LG G3

LG G3 je výborným zariadením vo všetkých smeroch, no jeho displej je skutočnou lahôdkou. Okrem fantastického rozlíšenia 2560 x 1440 pixelov dosahuje jas až 455 nitov, vďaka čomu nebudete mať problém ani v exteriéri.

Testujeme LG G3

10. Oppo Find 7a

Oppo Find 7a má tiež veľmi jasný displej, ktorý dosahuje hodnotu až 455 nitov. Napriek tomu sa umiestnil až na poslednom mieste, pretože v tomto prípade bola použitá veľmi lesklá povrchová vrstva, ktorá túto výhodu výrazne tlmí.

oppo find 7

Bonus – Samsung Galaxy S5

Medzi desať smartfónov s najjasnejším displejom sa nedostala aktuálna vlajková loď Samsungu, no Galaxy S5 je napriek tomu výborne čitateľný na priamom slnku. Jas displeja dosahuje 442 nitov, no všetky ostatné použité technológie pridávajú na dobrej čitateľnosti aj v jasnom prostredí.

samsung-galaxy-s5-displej

Zdroj: phoneArena

8.7.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+