MojAndroid

Google tento týždeň predstavil novú verziu svojho operačného systému Android L. Tá obsahuje veľké množstvo inovácií a vylepšení, pričom niektoré z nich sme vám ukázali na videu. Nových funkcií je však naozaj veľmi veľa a ani Google nemal čas spomenúť všetky. Systém je ale už dostupný na stiahnutie pre niektoré zariadenia Nexus, a tak bolo iba otázkou času, kedy sa objavia ďalšie funkcie Androidu L, ktoré Google počas Google I/O 2014 nespomenul.

 

Režim Nevyrušovať vypne zvuky notifikácií

android-l-funkcie1

Až doteraz nemal Android vstavaný režim, ktorý by v prípade potreby vypol zvukové hlásenia všetkých notifikácií. Existovali rôzne alternatívne riešenia, či už prostredníctvom aplikácií tretích strán, alebo bola táto funkcia pridaná do systému výrobcom konkrétneho zariadenia. Android L však takúto funkciu obsahuje už v základe. Stačí, keď stiahnete notifikačnú lištu a otvoríte si panel rýchlych nastavení. V nastavení upozornení si potom budete môcť vybrať, či chcete zapnúť mód Nevyrušovať (Do Not Disturb) na jednu hodinu, alebo kým ho manuálne nevypnete.

Vyhľadávanie v aplikácii Nastavenia

android-l-funkcie2

Aplikácia s nastaveniami zariadenia je pre mnohých veľká neznáma. Obsahuje množstvo záložiek a kategórií, pričom výrobcovia často pridávajú do svojich zariadení ešte nejaké možnosti navyše. Často sa potom môže stať, že nevieme nájsť konkrétne nastavenie. S novým Androidom L to však už nebude až taký problém. Priamo v aplikácii Nastavenia môžete vyhľadávať konkrétne nastavenia a ušetriť si tak neraz aj dlhé minúty prehrabávania sa v jednotlivých možnostiach.

Odhadovaný čas vybitia/nabitia batérie

android-l-funkcie3

Android L predstavil celý rad noviniek zameraných na predĺženie výdrže batérie na jedno nabitie. Google ale tiež pridal do Androidu užitočnú pomôcku, ktorá nám ukáže, koľko času ešte zostáva do vybitia či nabitia batérie vo vašom zariadení. V nastavení batérie sa bude dať odteraz skontrolovať, kedy bude zariadenie plne nabité a naopak, koľko času zostáva do vybitia batérie v prípade, že svoje zariadenie práve nenabíjate.

Nastavenie adaptívneho jasu displeja

android-l-funkcie4

V predošlých verziách Androidu mali užívatelia na výber dve možnosti nastavenia jasu displeja – buď si nastavili jas manuálne, alebo nechali túto činnosť na samotné zariadenie, ktoré pomocou senzoru prispôsobilo jas aktuálnym svetelným podmienkam. Android L prichádza s novinkou s názvom Adaptívny jas. Ten kombinuje výhody manuálneho a automatického nastavenia. Princíp je pritom veľmi jednoduchý – užívateľ si manuálne nastaví jas zariadenia. V prípade, že sa ocitne v prostredí s iným osvetlením, zariadenie automaticky upraví jas displeja na takú hodnotu, aby bol displej rovnako dobre čitateľný, ako pri pôvodnom nastavení.

Vylepšenie funkcie Android Beam

android-l-funkcie5

Android Beam patrí medzi funkcie, ktoré niektorí milovali a iní zasa nenávideli. Pri optimálnych podmienkach stačilo nájsť obrázok, kontakt alebo súbor, ktorý ste chceli zdieľať s iným zariadením. Následne ste tieto dve zariadenia priložili k sebe a podržali prst na obrazovke až kým nebolo nadviazané spojenie. Tento proces nebol zrovna najpohodlnejší a mnohých užívateľov odrádzal od využívania inak výbornej funkcie. Nová verzia Androidu ale obsahuje vylepšenie aj v tomto smere. Stačí, ak pri vybranom súbore kliknete na tlačidlo Zdieľať a v zozname dostupných spôsobov nájdete Android Beam. Potom už iba priložíte dve zariadenia k sebe. Tento proces je tak výrazne jednoduchší a najmä kratší.

Prístup k aplikácii Dialer priamo z uzamknutej obrazovky

android-l-funkcie6

Uzamknutá obrazovka je oblasť, ktorej Google venoval v posledných aktualizáciách poriadne veľa času. Pribudli widgety či možnosť rýchleho spustenia fotoaparátu bez nutnosti odblokovať zariadenie. Teraz je možné aj pristupovať k dialeru priamo z uzamknutej obrazovky jednoduchým gestom potiahnutia ikonky. Rýchle spustenie na uzamknutej obrazovke poznáme zo systémov HTC Sense či Samsung TouchWiz, no je výborné vidieť, že tieto užitočné funkcie implementuje Google aj čistom Androide.

Vypnutie upozornení pre jednotlivé aplikácie je jednoduchšie

android-l-funkcie7

Aj v predchádzajúcich verziách Androidu bolo možné vypnúť upozornenia jednotlivých aplikácií. Bolo ale nutné ísť do nastavení aplikácií, nájsť požadovanú aplikáciu a vypnúť notifikácie. Teraz je toto nastavenie prístupnejšie a nájdete ho medzi nastaveniami zvukov a notifikácií. Tam sa objaví zoznam všetkých nainštalovaných aplikácií, kde môžete po kliknutí jednoducho vypnúť upozornenia pre každú aplikáciu zvlášť. Nie je to síce oveľa pohodlnejšie, no aspoň vidíte všetky aplikácie pohromade a nie ste obťažovaní zbytočnými informáciami, ktorých je v nastavení aplikácií naozaj veľa.

Je skvelé vidieť, že Android sa stále posúva dopredu a inžinieri v Google pracujú na naozaj užitočných funkciách. Medzi ne patrí aj vstavaný prehliadač PDF súborov, ktorý sa až doteraz v čistom Androide nenachádzal. V kóde Androidu L bol takýto prehliadač objavený, no táto funkcia je zatiaľ vypnutá. Treba však brať na vedomie, že Android L v momentálnej forme slúži iba ako názorná ukážka pre vývojárov. Je preto možné, že niektoré z vyššie spomínaných funkcií budú v konečnej verzii pozmenené alebo aj úplne vynechané. Takisto ale môžu niektoré funkcie pribudnúť, a tak nám neostáva nič iné, iba čakať do jesene, kedy by mal byť Android L oficiálne dostupný.

Zdroj: AndroidAuthority

28.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+