MojAndroid

Virtuálna realita je oblasť, ktorá má obrovský potenciál, ale napriek tomu už desaťročia akosi zostáva mimo hlavného záujmu technologických spoločností. Možno sa to však v blízkej budúcnosti zmení a nasvedčovať tomu môže aj kúpa spoločnosti Oculus VR, za ktorú Facebook zaplatil dve miliardy dolárov. Spomínaná spoločnosť je tvorcom okuliarov Rift, ktoré dokážu sprostredkovať virtuálnu realitu.

Niečo na tento štýl teraz predstavila spoločnosť Google na konci úvodného podujatia Google I/O. Zatiaľ čo okuliare Rift sú však drahým kusom hardvéru, v Google na to šli úplne z iného konca. Ich zariadenie s výstižným názvom Cardboard, teda lepenka alebo kartón, je vlastne akási skladačka v štýle „urob si sám“, ktorá má sprostredkovať istú formu virtuálnej reality. Proste si len poskladáte kartónový obal podľa návodu, pridáte šošovky, dovnútra vložíte smartfón s nevyhnutnou aplikáciou a máte to. Google tvrdí, že Cardboard vznikol v rámci 20% pracovného času, ktorý jeho zamestnanci môžu využiť na vlastné nevšedné projekty. Niekedy sa z nich však stanú regulárne a úspešné produkty, veď takýmto spôsobom vznikol napríklad Gmail či systém AdSense.

Google Cardboard c Google Cardboard b

Virtuálna realita zaznamenala v posledných rokoch výrazný pokrok,“ uvádza Google na stránke tohto produktu. „Napriek tomu si však stále vyžaduje drahý a špecializovaný hardvér. Skupina nadšencov v Google sa to rozhodla zmeniť a v snahe priniesť istú formu virtuálnej reality čo najširšiemu okruhu ľudí sa rozhodla na tento účel využiť smartfón,“. Výsledkom ich snahy je práve Google Cardboard, jednoduché zariadenie z kartónu, v ktorom sú umiestnené dve šošovky s ohniskovou vzdialenosťou 40 mm. Ďalej sú potrebné magnety, suchý zips, gumičky a NFC štítok, ak chcete, aby sa aplikácia automaticky spustila, keď do tohto zariadenia vložíte smartfón.

Náš tip
NÁVOD: Kartónové okuliare s virtuálnou realitou si môžete vyrobiť doslova za pár eur

Medzi možnosti využitia takéhoto zariadenia patria napríklad nasledovné služby:

  • Google Earth: zaleťte si na rôzne miesta na Zemi
  • Sprievodca: navštívte Versailles s miestnym sprievodcom
  • YouTube: sledujte videá na „veľkej“ obrazovke
  • Exponát: prezrite si rôzne exponáty a artefakty zo všetkých uhlov
  • Photo Sphere: obzrite si sférickú snímku, ktorú ste vytvorili pomocou aplikácie Fotoaparát Google
  • Ulica Vue: Prejdite sa cez Paríž počas letného dňa
  • Veterný deň: Sledujte príbeh (a tiež klobúk) v tomto krátkom animovanom filme

Ak ste teda natoľko zruční, že si trúfate toto zariadenie zostrojiť, stačí si zohnať potrebné veci a pustiť sa do práce. Viac informácií a potrebné plány nájdete na stránke tohto produktu. Ak sa vám podarí vyrobiť si vlastný Google Cardboard, dajte nám vedieť a radi o vás napíšeme.

Verzia: 1.8
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.8
Aktuálna cena: Zdarma

Zdroj: theverge.com, androidpolice.com

26.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+