MojAndroid

Novinkou medzi našimi pravidelnými seriálmi sa stane séria článkov s označením Predstavujeme Samsung TouchWiz. V nej si ukážeme, ako sa táto nadstavba spoločnosti Samsung vyvíjala a aké výhody prináša voči iným nadstavbám operačného systému Android. Zameriame sa však aj na špecifické vlastnosti týchto zariadení, prácu so stylusom a na všetko ostatné, čo by (budúcich) majiteľov týchto zariadení mohlo zaujať alebo im pomôcť. V prvej časti sme si predstavili históriu nadstavby TouchWiz na Samsung tabletoch a ukázali sme, ako sa jednotlivé funkcie a dizajnové prvky rokmi menili. Druhá časť bola venovaná Peru S Pen a dnes sa budeme venovať funkciám Magazine UX, Viacero okien a SideSync. Viete, ako využiť všetky ich prednosti?

Samsung-logo-1

Partnerom seriálu je spoločnosť Samsung.

Náš tip
Predstavujeme Samsung Touchwiz – história nadstavby v tabletoch (1.časť)
Náš tip
Predstavujeme Samsung Touchwiz – práca s perom S Pen (2.časť)

Magazine UX

Novinkou v nadstavbe Samsung TouchWiz je zaujímavá funkcia s názvom Magazine UX. Ide o odpoveď Samsungu na aplikácie tretích strán či na riešenia z konkurenčných platforiem, ktoré je praktické najmä pre používateľov, ktorí si potrpia na čerstvé novinky a správy zo sveta. Okrem RSS kanálov môžete do Magazine UX pridať aj odkazy na obľúbené aplikácie či informácie z titulu Plánovač S. Prostredie je rozložené primárne na 5 alebo 6 dlaždíc, ktoré môžete zaplniť správami z rôznych oblastí, widgetmi pre Galériu, Hudbu, Kalendár, Správy, E-mail, Video či Hancom Office.

samsung-magazine-ux

Jednotlivé dlaždice môžete usporiadať podľa niekoľkých vzorov, pričom jednej z nich môžete pridať väčšiu prioritu tým, že bude väčšia než ostatné. Jednotlivé zdroje správ pochádzajú zo systému Flipboard, pričom pre pridanie vlastného zdroja potrebujete navštíviť práve túto aplikáciu a v jej prostredí svoje záujmy pridať manuálne. Do Flipboardu sa ale môžete prihlásiť pomocou Facebooku, Google účtu alebo e-mailu, takže svoje správy a dôležité informácie môžete prenášať medzi zariadeniami vďaka synchronizácii.

Viacero okien

Najmä na tabletoch s väčšou uhlopriečkou displeja je veľmi praktickou funkcia Viacero okien. Po jej aktivovaní v nastaveniach alebo v notifikačnej lište môžete jednoduchým pretiahnutím ikony na pracovnú plochu rozdeliť obrazovku na 2, 3 alebo 4 menšie obrazovky, pričom každej z nich môžete priradiť vami zvolenú veľkosť. Do jednotlivých obrazoviek si môžete vložiť niektorú z podporovaných aplikácií, ktoré nájdete v bočnom kontextovom menu. Výhodou tejto funkcie je možnosť multitaskingu, teda práce s viacerými aplikáciami naraz. Ako príklad uvedieme prebiehajúci videohovor cez Skype, popri ktorom si môžete prečítať nové e-maily, vyhľadať informácie na internete a súbežne si písať poznámky do titulu S Note.

multi_window

Na prácu s jednotlivými oknami slúži malý kruh v rohoch jednotlivých okien, po ktorého stlačení sa zobrazia možnosti pre úpravu okien – prepnúť aplikáciu (otvoriť ju v samostatnom okne), prepnúť okno (vymeniť dve susedné aplikácie), uchopte a presuňte obsah (prenesenie obsahu z jedného okna do druhého), úplné zobrazenie (otvorenie zvoleného okna na plochu celého displeja) a ukončiť aplikáciu (zatvorenie okna zvolenej aplikácie). Týmto kruhom rovnako zmeníte veľkosť zobrazených okien.

SideSync 3.0

Viac než zaujímavou je funkcia zvaná SideSync 3.0. Ide o praktický titul, ktorý vám umožňuje zdieľať obsah medzi tabletom, telefónom a počítačom, pričom okrem prenosu súborov môžete pracovať aj s funkciami jednotlivých zariadení. Ako príklad je možné uviesť spoluprácu telefónu a tabletu. Pokiaľ máte tieto zariadenie pripojené k jednej Wi-Fi sieti alebo sú spárované cez Wi-Fi Direct, môžete na tablete vykonávať všetky funkcie, ktoré vám ponúka váš telefón – dokonca aj volať alebo posielať SMS správy. Na kompletnú komunikáciu so svetom vám tak stačí iba Samsung tablet s novou nadstavbou TouchWiz UI.

SideSync_quick_connection

E-meeting

Hlavne vo firemnej sfére používatelia ocenia prítomnosť funkcie E-meeting. Tá umožňuje zdieľanie pracovnej plochy medzi viacerých používateľov, čo využijete pri zdieľaní firemných prezentácií či vašich poznámok. Výhodou je tiež možnosť zdieľania obrázkov, režim celej obrazovky či niekoľko typov pier, ktorými svoje poznámky môžete vytvárať. Pre vyššiu bezpečnosť je dostupné zaheslovanie stretnutia a pri vyhodnocovaní schôdze oceníte aj možnosť ukladania všetkých dát a ich archiváciu.

e-meeting

Ďalšie aplikácie a služby

Z predinštalovaných aplikácií a služieb je nutné spomenúť aj bezpečnostný systém Knox. Ten umožňuje obsah tabletu rozdeliť na súkromný a pracovný, pričom ten pracovný je možné uzamknúť heslom. Na jednom zariadení tak môžete mať rodinné fotky, ale aj dokumenty, ku ktorým by sa vaši blízki nemali dostať. Vďaka aplikácii Remote PC zas môžete ovládať svoj počítač na diaľku priamo z tabletu a pristupovať k súborom, ktoré v ňom máte uložené. Hancom Viewer je aplikácia, ktorú otvoríte pri práci s dokumentami. Môžete v nej prezerať klasické textové dokumenty, ale aj prezentácie bohaté na obrázky či fotografie. Ak popri práci na tablete pozeráte televíziu, určite nezabudnite ani na Smart Remote. Ide o ovládač pre domáce spotrebiče, ktorý využíva infračervený port na tabletoch, ktoré ním disponujú.

samsung-knox

Ktoré zo spomínaných funkcií a aplikácií najčastejšie využívate vy?

V ďalšej časti nášho seriálu Predstavujeme Samsung TouchWiz sa spoločne pozrieme na najčastejšie veci, ktoré so svojim tabletom môžete robiť. Prehliadanie internetu a multimédií je len zlomkom toho, čo vám Samsung tablety ponúkajú, tak nezmeškajte ďalšiu časť nášho seriálu a dozviete sa viac.

21.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+