MojAndroid

Možno ste sa už aj vy na Facebooku či iných stránkach nechali oklamať náhľadom videa, ktoré ním však v skutočnosti nebolo. V poslednej dobe sa totiž rozmohli miniatúry videí, ktoré ale reálne na žiadne video neodkazujú. Ak na ne kliknete, budete presmerovaní na nejakú pochybnú webstránku, ktorá sa týmto spôsobom snaží zvyšovať počet návštev a z neho plynúce príjmy z reklamy.

Podobné podvrhy sú spravidla koncipované tak, aby zaujali čo najväčší okruh ľudí. Tvária sa, že smerujú na video s nejakým mimoriadne zábavným či šokujúcim obsahom, ktorý stojí za zhliadnutie, na čo upozorňujú samozrejme aj bombasticky znejúcim titulkom, napríklad: Toto je rozhodne tá najzábavnejšia reklama, aká bola natočená. Nemôžem sa prestať smiať! Často krát je v nadpise výrazne uvedené slovo „WATCH:“ alebo [VIDEO] a takéto podvrhy sa snažia tváriť ako bežné Youtube videá, „embedované“, resp. pripnuté alebo vložené priamo na Facebook.

Facebook falošné video reklama a

Najhoršie je, že takéto falošné miniatúry sa nezriedka zobrazia medzi novinkami na Facebooku, keďže webstránky, na ktoré smerujú, platia sociálnej sieti za ich zobrazovanie vo forme reklamy. Niekedy sa dokonca môže stať, že odkaz s takouto miniatúrou akoby zdieľal niektorý z vašich priateľov, vďaka čomu môže pôsobiť ešte dôveryhodnejšie. Opäť však ide len o jednu z foriem reklamy, keďže prednastavene Facebook môže spájať vaše meno v reklame s niektorou zo stránok, ktorú ste napríklad „lajkli“ alebo na nej vykonali inú činnosť (In Facebook Ads). Našťastie, táto možnosť sa dá ľahko deaktivovať a názorný postup, ako zabrániť takémuto spájaniu vášho mena s reklamou na Facebooku, nájdete v článku, v ktorom sme popisovali spôsob, ako si zistiť svoju cenu na tejto sociálnej sieti.

Náš tip
NÁVOD | Zistite si svoju cenu na Facebooku a Google

Niekedy autori týchto podvrhov použijú aj skutočné video, ktoré však využijú vo svoj prospech. Príkladom môže byť video s názvom Hidden Camera Proves The True Nature Of Pit Bulls(Skrytá kamera preukazuje skutočnú povahu pitbulov). Video s takýmto názvom skutočne nájdete na Facebooku, ak by ste však klikli na odkaz zobrazený na nasledujúcom obrázku, nespustí sa vám prehrávanie priamo na sociálnej sieti ako v prípade skutočných videí, ale presmeruje vás to na stránku petflow.com. Tam sa už síce nachádza regulárne video, ktoré je možné si pozrieť, ale je obklopené množstvom reklám, za ktoré majiteľom stránky plynú zisky. Jedná sa teda o jednoduchý spôsob, ako na svoju stránku nalákať zvedavých ľudí za účelom generovania zisku a využiť pritom cudzie video.

Facebook falošné video reklama b

Ak by ste na takýto odkaz predsa len klikli, budete presmerovaní na nasledovnú stránku:

Facebook falošné video reklama c

Podobná stratégia sa však okrem videí uplatňuje aj u čoraz populárnejších súborov GIF. Facebook ich neprehráva automaticky, čo je na jednej strane aj dobre, keďže nie každý je na tieto pohyblivé obrázky zvedavý. Opäť sa však tak otvára možnosť pre špekulantov na pridávanie falošného tlačidla na spustenie, ktoré je však v skutočnosti zase len odkazom, vedúcim na nejakú stránku.

Facebook falošné video reklama d

Takéto falošné videá sa však dajú rozoznať podľa niekoľkých detailov. Keď prejdete kurzorom myši ponad náhľad skutočného videa na Facebooku, virtuálne tlačidlo trochu „poskočí“ a jeho vnútro mierne zošedivie. Video odkazujúce na Facebook má pritom bielu farbu, tak ako vidieť na obrázku nižšie a nikdy nie bielu šípku v červenom poli, ako môžete vidieť vyššie pri falošnom odkaze na video s pitbulom. Skutočné videá takisto nikdy nezobrazujú celý odkaz na nejakú inú stránku a vyzerajú približne takto:

Facebook video

Falošným videám s reklamným odkazom sa teda pri troche opatrnosti dá vyhnúť, rad je však predovšetkým na Facebooku a iných sociálnych sieťach, aby si s takými podvrhmi urobili poriadok. Mnohí menej skúsení používatelia sa nimi totiž ľahko nechajú oklamať a v budúcnosti môžu byť skeptickí aj voči skutočným videám, ktoré sa na sociálnych sieťach zobrazujú.. V konečnom dôsledku tak trpí renomé Facebooku, ale tiež YouTube, ktoré je v tom „nevinne“ a je len využívané špekulantmi na nadháňanie používateľov.

Zdroj: techcrunch.com

16.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+