MojAndroid

V posledných mesiacoch sa objavil nezvyčajne vysoký počet fám a únikov týkajúcich sa možného nového vzhľadu Androidu a niektorých kľúčových aplikácií Google. Kompletne zmenená by mala byť nielen domovská obrazovka, tlačidlá a spôsob multitaskingu, ale aj aplikácie ako Gmail či Google kalendár. Mnohé z týchto zmien idú pritom doslova proti koncepcii Holo dizajnu, ktorý Google v posledných rokoch presadzoval. Všetky tieto neoficiálne informácie a úniky teda môžu naznačovať, že americký gigant chystá niečo nové a veľké, čo sa pracovne nazýva Quantum Paper.

Tento názov má byť podľa dostupných informácií súhrnným označením pre nový jednotný framework teda aplikačný rámec, alebo akúsi softvérovú štruktúru, ktorá je pomôckou pri vývoji a programovaní. Google sa ním údajne bude snažiť dosiahnuť jednotný dizajn svojich služieb i aplikácií a z neho vyplývajúci konzistentný používateľský zážitok na všetkých zariadeniach. Quantum Paper je teda naozaj ambiciózny projekt, ktorý chce vytvoriť a ustáliť unifikované vzory pre vizuálnu stránku, pohyb v prostredí a interaktívny dizajn na všetkých platformách, zahŕňajúcich web a mobilné operačné systémy Android a iOS.

Náš tip
Google pripravuje nový Android – zmení dizajn aj funkcie

Možno to na prvé počutie znie zložito, v skutočnosti sa však jedná o jednoduchý koncept. Google má vlastne pripravovať sadu softvérových nástrojov, ktorými by sa dal ľahšie dosiahnuť homogénny vzhľad jeho služieb a aplikácií, ktoré budú vyzerať veľmi podobne, nech ich už človek požíva na akejkoľvek platforme či zariadení. Nejedná sa teda o nič také, o čo by sa Google viac či menej nesnažil už aj v minulosti a Quantum Paper je len výraznejšou snahou a angažovaním v tejto oblasti.

Logicky vyzerá aj nadväznosť na niektoré iné projekty Google z nedávnej minulosti, hlavne tzv. Polymer, o ktorom sme prvýkrát mohli počuť pred rokom na konferencii Google I/O. Jednalo sa vlastne tiež o framework, ktorý mal byť zameraný na vytváranie moderných webových aplikácií a dizajn webu. Dodnes o tomto projekte nie je známych oveľa viac informácií a nebol ešte uvedený do praxe, je však celkom pravdepodobné, že v skutočnosti ide o akýsi „Qantum beta“, teda jeho rané vývojové štádium.

Quantum Paper

Očakáva sa, že Quantum Paper by mohol byť oficiálne predstavený s novou „veľkou“ verziu Androida, ktorá ponesie slovné označenie začínajúce písmenom „L“. Od tej doby by mali takmer všetky služby a aplikácie Googlu vychádzať priamo z tohto frameworku a rešpektovať ním dané pravidlá. Google sa zrejme bude snažiť nový štandard Quantum Paper čo najviac pretlačiť aj medzi vývojárov, na čo má nepochybne silné páky. Nemuselo by to však byť ani také ťažké, keďže Quantum by im mal poskytnúť rôzne uľahčenia a výhody v podobe rozličných knižníc, sád ikon, líšt s nástrojmi a všelijakých animácií. Okrem uľahčenia práce by tak mohli ľahko prispôsobiť svoje aplikácie na moderný a Googlom presadzovaný jednotný vzhľad.

Na záver pripomeňme, že niečo podobné ako Quantum Paper nedávno pri predstavení operačného systému iOS 8 uviedla aj spoločnosť Apple v podobe programovacieho jazyka Swift s viac ako 4000 novými API, teda rozhraniami pre programovanie aplikácií. Zdá sa teda, že obaja veľkí rivali majú podobné úmysly pri vylepšovaní technickej stránky svojich služieb a aplikácií.

Zdroj: androidandme.com

12.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+