MojAndroid

Novinkou medzi našimi pravidelnými seriálmi sa stane séria článkov s označením Predstavujeme Samsung TouchWiz. V nej si ukážeme, ako sa táto nadstavba spoločnosti Samsung vyvíjala a aké výhody prináša voči iným nadstavbám operačného systému Android. Zameriame sa však aj na špecifické vlastnosti týchto zariadení, prácu so stylusom a na všetko ostatné, čo by (budúcich) majiteľov týchto zariadení mohlo zaujať alebo im pomôcť. V prvej časti sme si predstavili históriu nadstavby TouchWiz na Samsung tabletoch a ukázali sme, ako sa jednotlivé funkcie a dizajnové prvky rokmi menili. Dnes sa budeme venovať peru S Pen a jeho prínosu v práci s tabletmi spoločnosti Samsung s nadstavbou TouchWiz. Viete, na čo všetko môžete pero používať?

Samsung-logo-1

Partnerom seriálu je spoločnosť Samsung.

Táto časť seriálu Predstavujeme Samsung TouchWiz je venovaná majiteľom Samsung tabletov so zabudovaným stylusom. Niektoré zo spomenutých funkcií môžete využívať aj bez stylusu, záleží však na vašom zariadení.

Náš tip
Predstavujeme Samsung Touchwiz – história nadstavby v tabletoch (1.časť)

Pero S Pen a jeho vyhotovenie

Malé pero S Pen, ktoré nájdete v zariadeniach NotePRO a Note od spoločnosti Samsung, prináša v najnovšej generácií zariadení veľmi praktické spracovanie. Hoci je vyrobené z plastu, je veľmi pevné a dobre sa drží v ruke. Nemá v sebe žiadnu batériu, no aj tak dokáže vykonávať niekoľko vecí naraz. Na jeho tele nájdeme tlačidlo, ktoré má pri práci so systémom osobitný význam a poteší vás určite aj jeho nová špička, ktorá je vyrobená skôr z gumy než z plastu. Písanie s perom je tak prirodzenejšie a praktickejšie.

Vďaka prepojeniu s kapacitnou vrstvou tabletu dokážete písať perom S Pen v rôznych hrúbkach a dokonca sa nemusíte báť ani položiť ruku na displej. Ten totižto rozozná špičku pera od vášho dotyku, takže môžete písať pohodlne ako na papier. Okrem písania textu, čo umožňuje osobitná funkcia klávesnice Samsung, môžete pero využiť aj na niektoré špecifické príkazy a funkcie v nadstavbe TouchWiz.

SAMSUNG CSC

Panel Bezdotykový príkaz

Panel Bezdotykový príkaz je súčasťou nadstavby TouchWiz už dlho. Aktivuje sa automaticky po vytiahnutí pera S Pen z tela tabletu, prípadne pri priblížení špičky ku displeju a stlačení tlačidla na pere. Na polkruhovom paneli sa zobrazí 5 hlavných funkcií – možnosť označenia časti obrazovky, písanie poznámok, univerzálne vyhľadávanie či funkcie Pozznámka s akciou a Okno pera.

Funkcia Poznámka s akciou vytvorí na obrazovke malú plochu pre písanie poznámok a vďaka OCR prekladaču zmení vaše písané poznámky na text, ktorý môžete poslať e-mailom alebo ho vyhľadať cez prehliadač.

Okno pera je zas veľmi užitočnou funkciou pre multitasking. Na obrazovke nakreslíte okno ľubovoľnej veľkosti, do ktorého môžete vložiť mini-verziu niektorej z aplikácií. Takto môžete používať napríklad prehliadač, kalkulačku, video prehrávač či e-mailového klienta.

SAMSUNG CSC

Práca v systéme

Pero S Pen môžete v nadstavbe TouchWiz používať aj na bežné úkony. Všeobecne sa pero správa ako prst a po zapnutí príslušných gest v nastaveniach ho môžete využívať na zobrazenie náhľadu (fotografie, videa, …), na hranie hier alebo prehliadanie internetu, čo je vec, pri ktorej sme pero S Pen používali najčastejšie. Vďaka tenkej špičke s ním môžete “trafiť” aj najmenšie tlačidlo na webstránke, prípadne s ním šikovne skrolovať stránkou či označovať dôležité poznámky v texte, ktorý na internete nájdete.

Podporované aplikácie

Pre pero S Pen existuje v nadstavbe TouchWiz aj niekoľko optimalizovaných aplikácií. Jednoznačne najdôležitejšou je aplikácia S Note, v ktorej si môžete zachytávať svoje poznámky a stylus využívať nielen na ich zadávanie, ale aj ďalšiu úpravu či zvýraznenie. Prehliadnuť by ste nemali ani SketchBook Pro, ktorý je orientovaný skôr na kresby a grafiku. Môžete v ňom prezentovať svoje myšlienky, obohatiť ním firemnú prezentáciu alebo len jednoducho načrtnúť skicu bez nutnosti ďalšieho opisu slovami. Práve táto aplikácia vystihuje výhody peru S Pen najlepšie – reaguje na tlak pera, podporuje kreslenie vo vrstvách a jej súčasťou je aj niekoľko štýlov pera, ktoré oceníte pri rôznych úpravách.

Ďalšie výhody S Pen

Okrem spomínaných pozitív má pero S Pen aj ďalšie výhody. Môžete ho využívať vtedy, ak máte na rukách nasadené rukavice (a displej nereaguje na vaše dotyky), ak potrebujete pracovať s malými detailami alebo pri podpisovaní sa na digitálne dokumenty. Pri vymenovávaní výhod pera S Pen by sme mohli pokračovať aj ďalej, no v tomto smere neexistujú hranice. Každý z používateľov si nájde “to svoje”, kde uprednostní pero pred klasickým dotykom. Máte tip na používanie pera S Pen v systéme TouchWiz? Tak neváhajte a napíšte ho do komentárov pod článok.

V ďalšej časti nášho seriálu Predstavujeme Samsung TouchWiz sa budeme venovať aplikáciám Viacero okien, Magazine UX a ďalším novinkám v nadstavbe TouchWiz. Sledujte pozorne náš web a dozviete sa, ako váš Samsung tablet využívať plnohodnotne.

7.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+