MojAndroid

Z času na čas sa niektoré z aplikácií na vašom Android smartfóne alebo tablete môžu zdať nezvyčajne pomalé. Mnohí z nás už podobnú situáciu zažili na vlastnej koži a preto sme sa rozhodli zverejniť veľmi jednoduchý návod resp. radu, ako takéto problémové aplikácie zrýchliť. Vo väčšine prípadov poslúži starý dobrý reštart zariadenia, no my si ukážeme oveľa rýchlejší spôsob, ako si poradiť s pomalými aplikáciami.

Celý trik spočíva vo vymazaní tzv. cache pamäte aplikácie, ktorá slúži na prechodné ukladanie dát. Stačí, ak navštívite systémové nastavenia a aplikácii, ktorá sa vám zdá byť pomalšia ako predtým, vymažete spomínanú cache. Aplikácia sa tak vráti do pôvodného stavu a bude pracovať tak, ako by bola práve nainštalovaná. Návod môžete vyskúšať napríklad na aplikáciách sociálnych sietí, ako je Facebook. Ten má tendenciu ukladať do vyrovnávacej pamäte desiatky megabajtov dát, ktoré môžu spôsobovať spomalenie. Treba však dbať na to, že vymazanie cache môže odstrániť aj prihlasovacie údaje, takže sa budete musieť znova prihlásiť. V prípade, že neviete, ako vymazať vyrovnávaciu pamäť aplikácií, nižšie si môžete pozrieť návod, ako vymazať cache pre jednu aplikáciu alebo všetky naraz.

Ako vymazať vyrovnávaciu pamäť aplikácie

  • Otvorte nastavenia na svojom Android smartfóne alebo tablete
  • Otvorte Správcu aplikácií

ako zrychlit pomale aplikacie android

  • Vyhľadajte aplikáciu, ktorej chcete vymazať cache a ťuknite na ňu

ako zrychlit pomale aplikacie android

  • Stlačte tlačidlo “Vymazať vyrovnávaciu pamäť”

ako zrychlit pomale aplikacie

Ako vymazať vyrovnávaciu pamäť všetkých aplikácií

  • Otvorte nastavenia na svojom Android smartfóne alebo tablete
  • Otvorte nastavenia “Ukladací priestor”
  • Ťuknite na “Údaje uložené vo vyrovnávacej pamäti”

ako zrychlit pomale aplikacie

  • Potvrďte vymazanie cache pre všetky aplikácie

ako zrychlit pomale aplikacie

Postup pre vymazanie vyrovnávacej pamäte všetkých aplikácií funguje len v prípade verzie Androidu 4.2 a vyššej. Návod môžete využiť s výhodou aj v prípade, ak máte nedostatok priestoru vo vnútornej pamäte zariadenia. Len po niekoľkých týždňoch používania sa vám do vyrovnávacej pamäte uložia stovky megabajtov dát. Nezabudnite nám dať vedieť dole v komentároch, ak vám návod pomohol pri lagujúcich/spomalených aplikáciách.

27.5.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+