MojAndroid

Od roku 2008 sa stal pojem Android známy po celom svete. Iba za 6 rokov pozná tento výraz väčšina vyspelého sveta a aj vďaka otcovi tohto projektu, ktorým je Google, je tento mobilný operačný systém momentálne najpopulárnejším na našej planéte. Technológie, s ktorými Android zariadenia prichádzajú na trh, sa ale mesiac po mesiaci rozvíjajú a smartfóny sa stávajú našimi každodennými spoločníkmi nielen pri zábave, ale aj pri práci a samozrejme komunikácii. Čo ale chce priemerný používateľ od svojho zariadenia? Čo mu chýba a ktorú z funkcií či vlastností zariadenia považuje za “must have”? Aj o tom si povieme v dnešnej téme, v ktorej bude rozhodovať aj váš názor. Najprv ale dokážeme, že nie všetko, čo dobre vyzerá, je aj praktické.

Displej s minimálnymi okrajmi

Či si to uvedomujete alebo nie, váš názor na nové zariadenie veľmi ovplyvňuje váš prvý dojem. To, ako na vás zariadenie vizuálne vplýva a ako vás zaujme jeho konštrukcia je častokrát rozhodujúcim faktorom pri kúpe nového smartfónu. Veľmi dôležitým prvkom konštrukcie je pritom displej, ktorý slúži nielen na zobrazovanie dát, ale aj na ovládanie zariadenia. Displeje s minimálnymi okrajmi vyzerajú naozaj úžasne, no prinášajú so sebou aj niekoľko nevýhod. Tými sú napríklad nechcené dotyky prstami pri držaní zariadenia v ruke, väčšia náchylnosť na rozbitie pri páde na hranu či ochranné púzdra, ktoré môžu zasahovať z boku do plochy displeja. Potrebujete preto naozaj displej bez okrajov alebo to je iba majstrovský marketingový a vizuálny ťahúň výrobcov?

Testujeme vlajkovú loď LG G2

4K rozlíšenie

Naozaj potrebujete na svojom smartfóne 4K rozlíšenie? Odpoveďou by malo byť nie, aj keď táto technológia prináša určitý pokrok v zobrazovaní údajov. Ľudské oko ale nie je schopné rozpoznať jednotlivé pixely už pri Full HD rozlíšení na 5″ uhlopriečke, takže už 2K displeje sú prebytkom, ktorý zbytočne spotrebúva energiu a výkon zariadenia. V budúcnosti ale toto rozlíšenie praktické bude, najmä ak budú rozšírené 4K TV a 4K obsah, ktorého je stále iba minimum.

Xperia_U_displej

Zahnutý tvar a flexibila

Hoci sú ohnuté displeje a flexibilné panely naozaj zaujímavými a inšpiratívnymi novinkami v oblasti mobilných technológií, ide len o akúsi ukážku toho, čo dnes dokáže IT priemysel. Pokiaľ totižto nebudú flexibilné aj ďalšie prvky zariadení ako batéria, matičná doska či iné súčiastky, ohnutý displej je na smartfóne len prebytkom a niečím, čím by sme sa mali chcieť chváliť. Reálne využitie ohybných displejov tak vidíme až v nasledujúcich rokoch, kedy by ostatné súčiastky mali rovnako podľahnúť meniacim sa tvarom.

Recenzia_LG G Flex_15

Čítačky odtlačkov prstov

Otáznou ostáva aj praktickosť biometrických snímačoch na našich zariadeniach. Hoci sú pre nás jednoduchším ekvivalentom PIN kódov a hesiel, ktoré sme leniví vyťukať na klávesnici, pýtame sa, či je naozaj potrebné, aby zariadenia v sebe uchovávali aj také informácie, ako sú naše odtlačky prstov. Kde je hranica nášho súkromia a čo všetko sme ochotní dať nadnárodným spoločnostiam?

Čo naozaj potrebujeme a chceme

Existuje niekoľko praktických funkcií a vlastností smartfónov, ktoré chce naozaj každý z nás. V mnohých prípadoch sa práve podľa týchto faktorov rozhodujete pre jedno či druhé zariadenie a výrobcovia sa často snažia tieto súčasti smartfónov aj vylepšovať. Nie vždy ale tomu tak je, čo je ale škodou len pre nich samotných. Tu je niekoľko vecí, ktoré na nových smartfónoch vyhľadávate, oceňujete a chcete, no často bohužiaľ nedostanete.

Kvalitný fotoaparát

Mobilné telefóny nahradili kompaktné fotoaparáty a dnes nosí so sebou denne klasický fotoaparát naozaj iba málokto. Nielen počet megapixelov, ale aj rastúca kvalita optiky v telefónoch umožňujú používateľom zachytiť vzácne momenty v priebehu sekúnd. A čo viac, mobilné fotoaparáty sa zdokonaľujú aj v otázke nočných fotografií. Výborným dôkazom je napríklad HTC One M8 či Samsung Galaxy S5.

Android-duel-HTC One M8 vs. Samsung Galaxy S5-10

Silná  a vymeniteľná batéria

Neustále sa zväčšujúci počet funkcií a systémových vylepšení, väčšie displeje s jemnejším rozlíšením a silné reproduktory sú len príkladmi všetkého, čo spotrebúva energiu vo vašom zariadení. Pokiaľ nejde o úsporné súčiastky, batéria na jedno nabitie vydrží iba jeden deň. Aj preto je dôležitou súčasťou každého smartfónu silná batéria, čo si uvedomilo najmä LG či Lenovo. Práve tieto spoločnosti totižto umiestňujú do svojich zariadení silné batérie aj za cenu väčšej hrúbky konštrukcie. Ak ale výrobca do zariadenia umiestni batériu s menšou kapacitou, mal by dovoliť používateľom batériu aspoň vymeniť.

samsung-galaxy-s5-08

Veľká pamäť pre multimédiá

Nové smartfóny ponúkajú dostatočný výkon aj rozlíšenie displeja na to, aby ste si na nich pozreli obľúbený film či seriál popri tom, ako cestujete alebo niekde čakáte. Ak si ale v zariadení chcete uložiť videá, fotografie a hudbu vo väčšej kvalite a množstve, potrebujete dostatok pamäte. Hoci bežným používateľom stačí aj 16 GB vnútornej pamäte, náročnejší z nás dokážu v zariadení “zapratať” aj desiatky gigabajtov (v mojom prípade 16 GB vnútorná pamäť+ 64 GB pamäťová karta). Pri výbere nového zariadenia preto zvážte, či potrebujete pamäťovú kartu alebo vám postačí vnútorná kapacita zariadenia.

Recenzia_Sony_Xperia_Z1_Compact_a7

Ďalšie vlastnosti a funkcie

Medzi ďalšie praktické vlastnosti smartfónov považujeme odolnosť voči prachu a vode, kvalitné reproduktory či vymeniteľná batéria. Každý z používateľov má však špecifické požiadavky na svoj smartfón, a preto by sme radi vedeli, aké nároky máte na svoje zariadenia vy. Do komentárov pod tento článok nám preto napíšte, ktoré z vlastností smartfónov sú pre vás “must have”, čím nám pomôžete urobiť si obraz o tom, čo je dnes pre používateľov dôležité.

18.5.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+