MojAndroid

Predstavujeme vám nový seriál – 50 MUST HAVE Android aplikácie. Predstavíme vám v ňom najpopulárnejšie tituly pre Android zariadenia a pokúsime sa vám priniesť aj niekoľko tipov a trikov na to, ako ich používať. Prvé časti nášho seriálu budú venované aplikáciám od Googlu a v prvej časti si predstavíme populárny e-mailový klient Gmail. Hoci tento titul používa množstvo z vás ako hlavnú e-mailovú aplikáciu, len málokto vie, ako ho naozaj používať. Prečítajte si preto pozorne niekoľko rád a tipov na to, ako zefektívniť používanie tejto Android aplikácie.

Gmail patrí medzi najprepracovanejších e-mailových klientov v Obchode Play. Ponúka prehľadný dizajn, ovládanie gestami a pokročilé možnosti správy aj viacerých e-mailových klientov. Poteší aj interakcia s ostatnými Google službami vo vašom Android zariadení a spolupráca s desktopovým klientom, ktorá je prepracovanejšia než pri iných službách. Ako ale využívať Gmail na plno?

Používajte pokročilé vyhľadávanie

Ak patríte medzi ľudí s bohatou e-mailovou komunikáciou, musíte mať vo vašej schránke so správami poriadok. Ak ho tam nemáte a aj napriek tomu potrebujete nájsť správu od špecifického odosielateľa, v presný deň a s istým predmetom, môžete na to využiť vyhľadávanie. Aj v mobilnej aplikácii Gmailu existuje niekoľko spôsobov, ako vyhľadávanie zefektívniť. Používať pri tom môžete parametre ako:

  • from:
  • to:
  • subject:
  • OR
  • – (pomlčka)
  • label:
  • older:
  • size:
  • a ďalšie, ktoré nájdete priamo na stránkach Googlu.

gmail-vyhladavanie

Výsledné vyhľadávanie v aplikácii môže vyzerať aj takto: “from:fero@mojandroid.sk, older_than:1m, size:1000000 OR subject:fotomania”.

Označovanie e-mailov

Aplikácia Gmailu ponúka už niekoľko mesiacov nový dizajn, v ktorom nie sú zakomponované zaškrtávacie polia. Namiesto nich sa zobrazujú malé štvorcové ikony kontaktov, ktoré slúžia zároveň aj na označenie viacerých e-mailov naraz. Čo však, ak si zobrazovanie týchto ikon vypnete? E-maily môžete skupinovo označovať aj naďalej – dlhším podržaním prsta. Táto možnosť sa vzťahuje na označenie dvoch, ale aj troch e-mailov súčasne. Ako toto gesto funguje, vám priblíži nižšie priložený GIF obrázok.

top 50 must have apps gmail

Pokročilé notifikácie

Ak dostávate denne veľké množstvo e-mailov, možno používate na ich triedenie menovky (angl. labels). Tie vám umožňujú priradiť e-mailom od vami vybraných kontaktov špeciálny príznak, pomocou ktorého potom môžu byť e-maily rozdelené do skupín, s ktorými si ľahšie pracuje. Okrem tejto filtrácie na základe menoviek majú ale label-y aj ďalšiu užitočnú vlastnosť – pre každý z nich si môžete vypnúť/zapnúť notifikácie. Ak teda denne dostávate niekoľko desiatok e-mailov, nemusíte o každom z nich dostať upozornenie, ale smartfón vám ukáže notifikáciu napríklad len pokiaľ e-maily prídu z firemnej siete alebo od vami vybranej skupiny používateľov.

gmail-must-have-apps-03 gmail-must-have-apps-07

Naučte Google triediť vašu poštu

Z množstva prijatých e-mailov môžete vytriediť pre vás dôležité správy tým, že v kontextovom menu otvoreného e-mailu označíte daný e-mail ako dôležitý. Takto označené správy sa zobrazujú v samostatnej zložke a Google sa podľa nich učí, aký typ e-mailov a od koho považujete za dôležitý. Akonáhle ale v tejto zložke uvidíte správu, ktorá vás nezaujíma alebo pre vás nemá takú veľkú prioritu, tak ju v rovnakom menu označte ako nedôležitú. Google si to zapamätá a druhýkrát vám správu zaradí do hlavného priečinka so správami.

gmail-must-have-apps-01 gmail-must-have-apps-02

Efektívne mazanie e-mailov

Niektorí z vás možno často mažú e-maily, ktoré už nie sú aktuálne alebo dôležité. Správy môžete mazať priamo pomocou tlačidla v pravom hornom rohu, prípadne dlhším podržaním viacerých ikon (správ) a ich následným vymazaním. Továrenské nastavenia aplikácie vás ale po vymazaní vrátia späť do zložky, kde ste sa naposledy nachádzali, čo v prípade mazania viacerých e-mailov (po jednom) môže byť neefektívne a otravné. Prejdite preto do Nastavenia > Všeobecné nastavenia > Automatický posun, kde si môžete zvoliť, že vás po vymazaní správy nepresunie do jej nadradenej zložky, ale na novší alebo starší e-mail. Triedenie a mazanie vašich e-mailov bude takto praktickejšie a rýchlejšie.

gmail-must-have-apps-05 gmail-must-have-apps-06

Páčil sa vám prvý diel nášho seriálu? Napíšte nám do komentárov, čo by ste na ňom zlepšili alebo doplnili. V ďalšej časti seriálu 50 must have Android aplikácií si spoločne ukážeme niekoľko pokročilých funkcií a tipov pre aplikáciu Google Chrome. 

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

12.5.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+