MojAndroid

Televíziu v mobile či tablete prostredníctvom internetových streamov sleduje čoraz väčší počet používateľov. Výhodou je možnosť sledovať vysielanie prakticky kdekoľvek, kde je k dispozícii wi-fi alebo 3G pripojenie, v druhom prípade však treba mať dostatočne veľký dátový balíček, keďže tento spôsob pozerania TV je celkom náročný na dáta.

Ten, kto chce sledovať televíziu v mobile, má dnes na výber niekoľko možností. Jednou z najvyužívanejších sú streamy od spoločnosti Antik, ktoré sú dostupné zadarmo na stránke iphonetv.antik.sk. Nenechajte sa zmiasť adresou, služba je dostupná aj z Android zariadení, stačí len využiť niektorý z videoprehrávačov v Google Play, ideálne MX Player. V Google Play nájdeme aj viaceré aplikácie, ktoré sľubujú sledovanie TV v mobile zadarmo, ich spoľahlivosť je však niekedy pochybná a mnohokrát len využívajú už vyššie spomínané streamy Antiku. Ďalšou aplikáciou, ktorá umožňuje sledovať televízne vysielanie, je práve Slovenské & České streamy. Graficky je jednoduchá až strohá, ponúka tri záložky – obľúbené streamy, vyhľadávanie medzi všetkými streamami a zoznam vlastných streamov. Každého však zrejme viac ako prostredie aplikácie zaujímajú streamy a možnosť bezproblémovo sledovať televízne vysielanie.

Slovenské & České streamy a Slovenské & České streamy b

Celkovo sme v aplikácii napočítali viac než 100 streamov a hoci sa niektoré televízie opakujú, aplikácia aj tak ponúka niekoľko desiatok rôznych kanálov, mnohé v lepšej kvalite než cez iphonetv.antik.sk. Stačí si vybrať príslušný stream a kliknutím naň ho dať otvoriť vo videoprehrávači, my sme použili MX Player. Úspešne sa nám podarilo spustiť napríklad Novu, Smíchov, Prima Cool, Prima Family a ďalšie české programy, nezriedka v rozlíšení 1024 x 576 bodov. Fungovali aj slovenské ako STV 1, 2, JOJ, Plus, aj keď v tomto prípade je rozlíšenie menšie a streamy sú získavané od Antiku.

Autori aplikácie hneď v popise zdôrazňujú, že nevlastnia žiadne streamy, tie do aplikácie pridávajú samotní používatelia. Tak sa napríklad môže stať, že napríklad Nova má v aplikácii až päť streamov.  Pridávanie streamov používateľmi má však aj svoje úskalia, mnohé z nich nemusia fungovať, alebo môžu byť neskôr zablokované. Samostatnou kapitolou je veľká skupina streamov, ktoré sú označené ako Demax – tie majú byť dostupné len pre zákazníkov rovnomennej firmy. Nám sa pri nich spustila len zvuková stopa bez obrazu. Medzi streamami sa však v čase nášho testovania nenachádzala Markíza ani programy Českej televízie, keďže ich predstavitelia si to podľa vyjadrenia autorov neželajú.

Ak teda radi sledujete televíziu v mobile, určite vyskúšajte aj aplikáciu Slovenské & České streamy. Nie všetky streamy v nej síce fungujú a je otázne, aká bude životnosť tých existujúcich, ale podľa našich doterajších skúseností je spoľahlivejšia, než väčšina neoficiálnych TV aplikácií v obchode Google Play (testovali sme na HTC One a Nexuse 7 (2012)). Aplikácia je zadarmo (v menu zobrazuje reklamy), rovnako ako aj sledovanie streamov, nutné je len internetové pripojenie cez wifi alebo mobilný internet 3G či LTE (v prípade mobilného internetu opäť pripomíname, že sledovanie TV v mobile je dátovo náročné).

8.5.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+