MojAndroid

Napredovanie hard diskov a solid state diskov mohlo v posledných rokoch vyvolať dojem, že páskové médiá už nie sú vhodné na ukladanie dát a upadli do zabudnutia. V úzadí sa však stále používajú korporáciami a vládnymi agentúrami pre archívne účely kvôli ich nižšej cene, úspore energie a spoľahlivosti. To, že vývoj magnetických médií stále napreduje dokázala spoločnosť Sony, ktorá predstavila magnetickú pásku s rekordnou kapacitou 185 TB.

Tradičná forma magnetických pások využíva vrstvu magnetického prachu o veľkosti desiatok nanometrov, ktorý je aplikovaný na hornú časť filmu. Hustota záznamu týchto médií bola doteraz zvyšovaná vylepšovaním technológie, ktorá umožňovala zmenšovať veľkosť magnetických častíc, na ktorých sú uložené dáta. Vývoj tejto technológie sa však v poslednej dobe stal veľkou výzvou. Spoločnosť Sony napriek tomu prišla s metódou, ktorá je schopná tvoriť veľmi jemné kryštálové častice a zaviesť tak budúcu generáciu páskových médií.

Technológia využíva magnetické naparovanie k vytvoreniu niekoľkých vrstiev kryštálov s jednotnou orientáciou na polymérovej fólii s hrúbkou menšou ako 5 mikrometrov. Pri použití magnetického naparovania sa v minulosti vytvárala zmena orientácie kryštálov nad podkladovou vrstvou. To zabraňovalo zvýšenie záznamovej hustoty. Optimalizáciou podmienok rozprašovania a vytvorenie veľmi jemnej podkladovej vrstvy umožnilo Sony vytvoriť pásky s hustotou záznamu až 148 Gb na palec štvorcový, čo je približne 74 násobne väčšia hodnota, než v prípade konvenčných páskových médií.

magneticka paska sony

Nová technológia výroby však ešte nie je pripravená na komerčné využitie a masovú produkciu. Kapacitne sa však jedná o obrovské médium, ktoré bude smerovať do korporátnych sfér. Využitie v domácnostiach nečakajte.

Zdroj: Sonyengadget

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+