MojAndroid

Prvý máj je na celom svete známy ako sviatok práce, ale pre redakciu portálu MojAndroid.sk má ešte iný, osobitný význam. Tiež v istom slova zmysle súvisí s prácou – presne pred štyrmi rokmi, 1. mája 2010, bola v oficiálnom režime spustená stránka MojAndroid.sk a začala sa každodenná práca na nových článkoch, správach a recenziách.

Portál postupne rástol, zvyšovala sa čítanosť, návštevnosť i počet denne pridávaných článkov a MojAndroid.sk sa postupne rozširoval o nové podprojekty. Dnes patrí portál vo svojej oblasti medzi najčítanejšie na Slovensku a venuje sa okrem Androidu aj iOS a Windows, organizuje stretnutia s fanúšikmi Android Roadshow, súťaž aplikácií Android Code a vydáva elektronický časopis Android Magazín.

Aby to všetko mohlo dospieť až do tohto štádia, bola potrebná nejaká idea, vízia, počiatočný plán a samozrejme, aj prvé kroky, vedúce k jeho uskutočneniu. Preto sme sa teraz, na výročie spustenia stránky, rozhodli porozprávať s dvoma ľuďmi, ktorí stránku zakladali – Michalom Chabadom a Martinom Krchom. Ich pozície sú síce rozdielne, ale rovnako dôležité: Mišo je šéfredaktor portálu, plánuje nové aktivity, rokuje s partnermi a celkovo sa stará o prostriedky na jeho chod. Maťo je skôr v úzadí, ale jeho úloha je nemenej podstatná – stará sa o správne fungovanie portálu po technickej stránke a udržiavanie redakčného systému vrátane všetkých pluginov v takom stave, aby sa obsah stránky načítaval rýchlo a bez problémov. Obom zakladateľom sme pri príležitosti výročia portálu položili niekoľko otázok.

Spomínate si ešte na okolnosti vzniku stránky MojAndroid.sk? Komu z vás ako prvá napadla myšlienka založiť práve portál o Androide?

Michal Chabada: Myšlienku založiť portál MojAndroid.sk som dostal v zahraničí. Pracoval som rok u operátora, potom som sa vrátil späť do Nórska dokončiť školu. O smartfónoch som mal ako-taký prehľad, pretože som sa okrem iného venoval produktu BlackBerry. Keď som zaregistroval informáciu, že Google spúšťa nový systém, vedel som, že to bude zaujímavá téma. Väčšina projektov, do ktorých sa Google pustí má svoj potenciál. Rýchlo som sa zamyslel a kúpil som doménu MojAndroid.sk. Pamatám si ešte, ako som si musel vytvárať konto na SK-NIC. Avšak keďže som bol v zahraničí a nemohol doručiť overený podpis osobne, doménu som zaregistroval na svojho otca. Ešte donedávna bol on majiteľom domény :-)

Michal Chabada, MojAndroid.sk
Michal Chabada, MojAndroid.sk

Okrem iného som sa na škole venoval aj virtuálnym svetom, kúpiť som teda doménu MojSecondLife.sk. Potenciálu virtuálnych svetov som tiež veril, na škole sme bežne mávali hodiny aj v programe Second Life. Tento web som však nakoniec nikdy nespustil.

V ten večer som teda kúpil dve domény a pamatám si, ako som v tú noc nemohol zaspať. Hlavu som mal plnú nápadov a myšlienok. Prvé týždne som si začal študovať ďalšie info o systéme Android, všímal som si, ako vznikajú nové webové stránky venujúce sa len tejto téme. Mne však počas štúdia nakoniec nevyšiel čas sa úplne pustiť a začať. Prešiel presne rok a opäť sa objavila faktúra na predĺženie domény. Vtedy som sa dostal so svojou školskou prácou na Hawaj a zaumienil som si, že doménu nie len predĺžim, ale sa pustím aj do tvorby web stránky a jej obsahu. Aby som mohol chodiť na dovolenku na Hawaj každý rok. :-)

S kamarátom Mirom sme sa o mobiloch radi často rozprávali. On bol tiež veľký fanúšik smartfónov a poznal všetky detaily a špecifikácie zariadení, ktoré v tom čase boli na trhu. Dohodli sme sa, že web spustíme spoločne. Narazili sme hneď na jeden podstatný problém. Obaja sme mali vlastnú predstavu, ako by mal web vyzerať, fungovať a kto by mal čo robiť. Prišli sme na to, že sa vo veľa veciach podobáme a každý z nás chcel robiť to isté. Naša diskusia nás viac rozdeľovala ako posúvala dopredu. Po pár týždňoch premýšľania sme sa dohodli. Web spolu robiť nebudeme a ostaneme radšej naďalej dobrí kamaráti. Na pivo chodíme spoločne doteraz :)

Vtedy som si uvedomil, že pri webe budem potrebovať pomoc. Chcelo to človeka, s ktorým sa budeme dopĺňať. Mal som pár skúseností s kódením v PHP (keď to teraz Martin bude po mne čítať, tak sa určite zasmeje), ale programovaniu som sa ďalej venovať nechcel. Vtedy som sa stretol s Martinom. Poznali sme sa cez sesternicu, s mojím mladším bratom chodil do triedy na zakladnej škole. Vedel som o ňom, že ho programovanie baví, vie perfektne po anglicky, bol najlepší študent v triede, proste taký bifloš. Naše prvé stretnutie si už presne nepamätám, ale viac krát sme sa stretli a rozprávali o webe a stránke, ktorú som chcel spraviť. Navrhol som mu, či by mi nechcel pomôcť s kódením stránky a písaním článkov. Kedže som nemal žiadne peniaze, ktoré som mu mohol zaplatiť, dohodli sme sa na podiele vo firme. Keď sa teraz na to pozerám, bolo to vtedy všetko také imaginárne a až nepredstaviteľné :-)

Martin Krcho: S nápadom prišiel Mišo ešte počas štúdia v Nórsku, keď sa o Androide dopočul niekde na internete. V tom čase bol náš vzťah založený na rodinných vzťahoch, keďže Mišo je bratranec mojej manželky.

Martin Krcho, MojAndroid.sk
Martin Krcho, MojAndroid.sk

Uvažovali ste pred založením MojAndroid.sk o projekte z inej oblasti, alebo ste sa hneď od začiatku zamerali na ideu stránky venovanej mobilom?

M.CH.: Áno, mal som v pláne venovať sa aj virtuálnym svetom, v škole sme používali Second Life.

M.K.: Ako programátora webových aplikácií pomocou rôznych technológií ma vždy lákalo pracovať na niečom zaujímavom a užitočnom, čo by ma bavilo a uživilo. K stránke (stránkam) o mobilných technológiách som sa dostal tak trochu náhodou a pravdepodobne vďaka veľkému boomu smartfónov v posledných rokoch.

MojAndroid-2012-Michal-Martin

Aké boli začiatky portálu? Na aké radosti a starosti si spomínate?

M.CH.: Začiatky sú vždy ťažké. Pre mňa to bolo jednoznačne rozhodnutie začať. Potom to už išlo stále lepšie. Prichádzali prvé skúsenosti s písaním článkov, fotením zariadení, prvé tlačovky a kontakty s partnermi.

M.K.: Prvé mesiace boli z môjho pohľadu v pohode. Myslím, že obaja sme brali prácu na web stránke ako hobby popri zamestnaní. Dohromady sme napísali tak 2-3 články za deň a veľmi sme sa tešili z každého nárastu návštevnosti. Starostí veľa nebolo, tie sa dostavili až neskôr, keď sa zvýšila návštevnosť, nároky čitateľov aj veľkosť nášho teamu.

Na stránke sa prakticky od začiatku objavovali súťaže o hodnotné mobily a redaktori mali medzi prvými na Slovensku možnosť otestovať horúce mobilné novinky. Čím sa vám podarilo presvedčiť a primäť partnerov k takejto úzkej spolupráci?

M.CH.: Využili sme prvú vlnu Androidov na Slovensku. Nikto podľa mňa nevedel, čo od toho očakávať a my sme boli jeden z prvých webov na Slovensku. Snažili sme sa preto robiť vždy niečo exkluzívne.

M.K.: Mišo skrátka vie ako na to :)

Portálu ste sa venovali najskôr len popri inom zamestnaní. Kedy prišiel ten okamih, keď ste si povedali, že je čas posunúť projekt na novú úroveň a venovať sa mu na plný úväzok? Neobávali ste sa tohto radikálneho kroku?

M.CH.: Ten moment si pamätám presne. Bolo to presne 20 mesiacov od spustenia stránky. Pracoval som ako markegingový manažér vo veľkej IT firme a vedel som, že už to ďalej nechcem robiť. Nemal som žiadnu istotu, či to je správny krok, jediné čo som vedel, že to musím skúsiť. Po výpovedi v zamestnaní prišla veľká úľava. Cítil som, že som spravil správny krok. No o to viac prišlo oveľa viac zodpovednosti a práce. Makať na plné obrátky.

MojAndroidovica6-redaktori2014

Aktuálne má firma 6 zamestnancov, štyria pracujeme na fulltime (Fero, Mišo, Braňo a ja) a dvoch part-time (Ondrej a Martin). Testujeme však aj ďalších externých redaktorov.

M.K.: Portálu MojAndroid.sk a našim ďalším projektom sa stále venujem vo svojom voľnom čase popri zamestnaní na plný úväzok. Žijem a pracujem v Cambridge, UK, ale plánujem sa vrátiť naspäť na Slovensko a venovať sa firme naplno. Konkrétny termín radšej ešte spomínať nebudem, lebo závisí od mnohých vecí, ktoré neovplyvním. Na návrat sa však teším, lebo práca na projektoch s Mišom ma baví a už dlhšiu dobu cítim, že to je potrebné. Touto cestou chcem poďakovať svojej manželke Evči, ktorá má so mnou (a Mišom :D ) veľkú trpezlivosť, vypočuje si všetky moje nápady a rada pomôže, keď môže. Radi si spolu zanadávame na nespokojných komentujúcich, ktorým sa stále niečo nepáči. :-)

20131203_124544

Ktoré ďalšie momenty v histórii portálu považujete za výnimočné a prelomové?

M.CH.: Momentov je veľa. Je to také naše dieťa, ktoré stále rastie, objavujú sa nové radosti ale aj starosti. V skratke by som spomenul tieto míľniky: fulltime job, špecifický príbeh každého chalana v tíme, prelomenie návštevnosti, vlastný server.

Nie je to však len o webe ako takom. V prvom rade cítim podporu doma, od mojej manželky Zuzky, ktorá má so mnou úžasnú trpezlivosť, za ktorú som jej vďačný. Ona je vždy tá prvá a často aj jediná osoba, ktorá si vypočuje všetky moje myšlienky, nápady a momentálne trápenia.

Michal-Zuzka-2011

Hneď na druhom mieste považujem za výnimočný celý náš tím. Napriek tomu, že sme nikdy nehľadali na webe nových redaktorov, vždy nás oslovili ľudia, ktorí mali chuť písať o novinkách a učiť sa nové veci. Každý nový redaktor priniesol špecifické hodnoty do redakcie a obohatil web novými nápadmi a kvalitným obsahom.

A v neposlednom rade sú to partneri, ktorí v nás v začiatkoch videli potenciál a podporujú našu prácu až dodnes. Bez ich pomoci by bola aj naša snaha márna. Veľmi si cením všetky zážitky a projekty, na ktorých spoločne spolupracujeme.

A samozrejme nezabúdame ani na našich čitateľov. Aktuálne náš web navštívi viac ako 300-tisíc unikátnych návštevníkov. Počas rokov sa nám podarilo si vybudovať silnú základňu fanúšikov, ktorí sa radi vracajú na stránku. Mesačne tak máme až 900-tisíc návštev a 2-milióny zobrazení stránky. Všetkým ďakujeme za každú návštevu stránky. Pripravujeme ďalšie zaujímavé články, projekty a súťaže. Malý darček máme pre všetkých už dnes – na vaše želanie sme zmenili zobrazovanie komentárov priamo pod článkami. A nebude opäť chýbať ani narodeninová súťaž, ktorá začne 4.mája o 4:44 hod :-)

M.K.:

  • Míľniky v dosiahnutí dennej návštevnosti: 1000, 2000, 5000, 10000, 15000, 20000, 30000, 35000 :)
  • Mišo začal pracovať na full time
  • Založenie sro
  • Každý nový člen v tíme
  • Úspech Android Roadshow
  • Kúpa auta
  • Prenájom redakcie
  • Prechod na VPS a neskôr na dedikovaný server
  • Prvý záujem investorov

Existuje množstvo iných nadšeneckých projektov, zameraných na mobily a informačné technológie, ktorým sa však nikdy nepodarí výraznejšie preraziť a zaujať širší okruh čitateľov. V čom považujete MojAndroid.sk za iný, výnimočný a aké sú podľa vás hlavné dôvody jeho úspechu?

M.K.: Toto je veľmi dobrá otázka a som celkom zvedavý na Mišovu odpoveď :) V prvom rade za naším úspechom stojí tím šikovných ľudí a skutočnosť, že sa svoju prácu snažíme robiť vždy čestne a transparentne. Ľudia nás často obviňujú z podvodov pri súťažiach a podobných nezmyslov, no to nie je náš štýl. Obaja sme kresťania a takéto veci nie sú podľa nášho svedomia. Veľký podiel na úspechu majú naše ďalšie projekty, ktoré doplňujú portál MojAndroid.sk, ako napr. Android Roadshow, Android Roka, Android Code, Android Magazín, Android Fórum a naša mobilná aplikácia SK & CZ Android Aplikácie. Odlišujú nás od konkurenčných webov o Androide a pomáhajú nám/vám budovať komunitu Android fanúšikov na Slovensku. Zároveň si uvedomujem, že je stále veľa priestoru na zlepšovanie a expanziu.

Android-auto-Google-2012

M.CH.: Pozerám, že Martin to presne vystihol. Má pravdu, chceli sme sa hneď od prvého momentu odlíšiť od všetkých ostatných webov a médií. A byť užitoční pre čitateľov.

Vyskytli sa situácie, kedy ste mali v záležitostiach, týkajúcich sa portálu, diametrálne odlišné názory? Ako ste takéto situácie riešili?

M.CH.: S Martinom máme veľa rôznych nápadov a pohľadov. Je to presne ten vzťah manažér – vie čo chce, programátor – vie ako na to. Len sme sa často rozchádzali v tom, že ako. Dôležité však je, že stále ťaháme za jeden povraz a smer máme nastavený spoločne. To sa nezmenilo, všetko ostatné sú len pohľady, ktorými sa viac dopĺňame. :-)

M.K.: Jój, takých bolo… s Mišom sa často rozchádzame v názoroch na rôzne grafické prvky na stránke, množstvo reklamy na webe a svoje “čaro” prináša aj dlhodobá spolupráca na diaľku zväčša prostredníctvom emailov. Konflikty sme vždy vyriešili diskusiou cez Skype či po telefóne, komunikáciu zoči-voči však nič nenahradí. Neustále bojujeme aj s tým, že manažéri a programátori sa na problémy pozerajú úplne inak – programátori vedia koľko s tým bude roboty :D V poslednej dobe sa musíme často rozhodovať čo spravíme, a čo odložíme na neskôr, keďže roboty stále pribúda, ale ľudí nie (ak toto čítaš a si dobrý WordPress programátor, chceme ťa). Bez občasných zádrheľov by to však bola nuda a je dôležité spoznať reakcie svojich kolegov aj v krízových situáciách, aby sme sa naučili posúvať dopredu.

Štyri roky existencie portálu sú za nami. Kde bude podľa vás portál o ďalšie štyri roky?

M.CH.: Budúcnosť je nádherná vec. Treba vedieť snívať a ono to dopadne vždy lepšie, ako sme si predstavovali. Aspoň to je naša skúsenosť. Samozrejme, je potrebné riadne makať. Ono to nikdy nespadne samo od seba. Treba veľa obety a trpezlivosti. Môj pohľad na aktuálny stav stránky a našich projektov je taký, že momentálne sme dokázali využiť cca 30-35% celkového potenciálu, čo všetko máme v pláne. Nášmu tímu verím, že aj o 4 roky budeme tvoriť web tak, aby prinášal užitočné informácie a projekty, pre ktoré sa budú čitatelia radi vracať na stránku.

M.K.: Dúfam, že o ďalšie 4 roky bude portál MojAndroid.sk len jedným z úspešných webov, ktorými sa budeme môcť pochváliť. Osobne by som sa veľmi rád ďalej venoval rôznym technológiám vrátane vývoja WordPress pluginov a Android aplikácií. Veľký potenciál má aj hostovanie web stránok na Google Cloud Platforme a informovanosť o tejto službe na Slovensku.

Niekoľko fotografií z redakčného archívu:

1.5.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+