MojAndroid

Na nejaký čas sa súdne spory medzi technologickými gigantmi vytratili z povedomia a nastal aspoň na chvíľu pokoj. Dnešným dňom sa to však zmenilo. Na súdnom dvore v San Jose v Kalifornii sa stretli spoločnosti Samsung a Apple v druhom kole rozsiahleho patentového sporu, v ktorom sa jedná o veľké peniaze. Podľa správy boli včera vybraní desiati porotcovia, ktorí rozhodnú v prospech jednej alebo druhej strany počas súdneho rokovania dlhého celý mesiac. Opäť bude prebiehať len niekoľko kilometrov od centrály Apple v Cupertine, čo vyvoláva v prípade Samsungu obavy, či porota z rodného mesta nedá prednosť práve Applu. Správy tiež indikujú, že nová porota je menej technicky založená, než ako to bolo v minulom kole.

Tentoraz sa prípad točí okolo nového radu patentov súvisiacich s funkciami, akou je známe odomknutie “slide-to-unlock” alebo o video prenos. Celkovo zastupuje Apple 5 patentov a dva zo strany Samsungu. Podľa odborníkov je veľmi zložité posúdiť softvérové patenty, ktorých je len v USA registrovaných niekoľko miliónov a z toho 250 000 sa vzťahuje na smartfóny. “Je naozaj, ale naozaj ťažké argumentovať, že tieto patenty sú oveľa cennejšie než bežný patent v telefóne,” povedal pre Wall Street Journal profesor práva  Brian Love.

Apple sa snaží vysúdiť od Samsungu 40 dolárov za každý postihnutý telefón a súdny príkaz stiahnuť niektoré novšie zariadenia z trhu. V zaujímavom taktickom ťahu sa Samsung snaží vysúdiť len 7 miliónov dolárov. Snaží sa tým ukázať porote, že patenty nemajú takú hodnotu, akú im ostatné spoločnosti pripisujú. Rovnaký zdroj tiež uvádza, že strane Samsungu sa pokúsi pomôcť aj Google a v súdnej sieni sa tak môžu objaviť ľudia zo spoločnosti, ako napríklad Andy Rubin.

Zdroj: gigaom

 

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+