MojAndroid

Facebook pokračuje v akvizíciách. Po kúpe Instagramu a komunikačnej aplikácie WhatsApp ide kúpiť aj firmu Oculus VR, tvorcu „okuliarov“ Rift, sprostredkujúcich virtuálnu realitu. Cena transakcie bola stanovená na 2 miliardy dolárov, Facebook zaplatí 400 miliónov v hotovosti a zvyšok vo forme svojich akcií. Informáciu o kúpe zverejnila spoločnosť Facebook na svojom blogu a potvrdil ju aj Mark Zuckerberg, ktorý okrem iného povedal: „Poslaním firmy Oculus je umožniť vám zažiť nemožné. Ich technológia otvára možnosti úplne nových zážitkov“.

Podľa Zuckerberga sa Facebook upriami na pomoc Oculusu pri koncipovaní ich okuliarov a vytváraní partnerstiev v rámci podpory čo najväčšieho počtu hier. Šéf Facebooku však zdôraznil veľký potenciál takéhoto produktu aj pri jeho ďalších možnostiach využitia: „Predstavte si, že sedíte počas zápasu priamo pri ihrisku, študujete v triede plnej študentov a učiteľov z celého sveta, alebo konzultujete svoj zdravotný stav s lekárom priamo z očí do očí – a to všetko z pohodlia svojho domova, jednoduchým nasadením okuliarov”. Zuckerberg tak Oculus považuje za vhodný nielen na herné využitie, ale podľa vlastných slov za „úplne novú komunikačnú platformu“.

Kúpa spoločnosti Oculus Facebookom bola neočakávaná a prekvapujúca. Spoločnosť len nedávno predviedla svoj najnovší koncept vyvíjaného zariadenia na podujatí Game Developers Conference 2014, kde sa stretol s veľkým záujmom. Sila Facebooku a jeho finančné možnosti však môžu výrazne urýchliť proces vývoja ku koncovému spotrebiteľskému produktu, ktorý sa môže komerčne predávať.

Náš tip
Oculus Rift: Okuliare s virtuálnou realitou budú fungovať s Androidom

Prototypy podobných náhlavných zariadení, sprostredkúvajúcich virtuálnu realitu, sa objavili už v prvej polovici 90. rokov. Spopularizoval ich okrem iného aj známy videoklip k piesni Amazing od Aerosmith a hoci sa už vtedy hovorilo o prelomovej technológii, ktorá zmení vzhľad počítačov a interakciu s nimi, dodnes sme sa v tento oblasti nedočkali významnejšieho komerčného produktu.

Zdroj: theverge.com

26.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+