MojAndroid

Spoločnosti Google a Samsung sa pripoja k aliancii, ktorú na čínskom trhu vytvorili viacerí tamojší výrobcovia, medzi ktorými nechýba Huawei a ZTE. Dôvodom na vznik takéhoto zoskupenia sú obavy zo zvyšovania licenčných poplatkov po odkúpení mobilnej divízie Nokie Microsoftom. Vzniknutá aliancia preto žiada čínsku vládu, aby pri schválení akvizície stanovila jasné podmienky, ktoré by zabránili následnému zdražovaniu patentov a možnému zneužívaniu pozície zo strany Nokie či Microsoftu.

Nokia sa už medzitým nechala počuť, že po predaji svojej mobilnej divízie sa bude viac zameriavať na vlastné patenty a ich licencovanie jednotlivým výrobcom. Fínska spoločnosť sa teraz dostala do výhodnejšej vyjednávacej pozície, nakoľko už nebude vyrábať vlastné mobilné zariadenia a nepotrebuje patenty ostatných výrobcov v rámci reciprocity. Čínski výrobcovia, u ktorých je cena ich zariadení mimoriadne dôležitá, sa tak oprávnene obávajú zvyšovania licenčných poplatkov. Tie sa momentálne pohybujú vo všeobecnosti na úrovni okolo 2% z koncovej ceny zariadenia.

Na čínskom ministerstve obchodu, ktoré je najväčším regulátorom v krajine, už aktuálne prebieha proces schvaľovania kúpy mobilnej divízie Nokie Microsoftom a podľa dostupných informácií by transakcia mala byť odsúhlasená. Akvizíciu už predtým schválili regulačné úrady v Európe aj Spojených štátoch a Čína je tretím dôležitým svetovým trhom. Navyše, oproti Európe a USA je menej nasýtený aj jeho význam stále narastá.

Obavy zo zvyšovania licenčných poplatkov sú oprávnené, keďže Nokia už prostredníctvom svojho hovorcu Marka Durranta naznačila, že po schválení predaja sa mieni výraznejšie venovať práve svojmu patentovému portfóliu a súvisiacim licenčným poplatkom. Spoločnosť vlastní množstvo dôležitých patentov v oblasti bezdrôtových technológií, ktoré sú pri výrobe mobilov a tabletov kľúčové. Dôvodom deklarovaného zamerania Nokie na oblasť patentov a poplatkov za licencie práve v Číne môže byť aj skutočnosť, že mnohí čínski výrobcovia sa príliš netrápia s pojmami ako duševné vlastníctvo či patenty. Otázna však zostáva úspešnosť Fínov v takomto boji, hlavne voči menším čínskym spoločnostiam, ktoré nepôsobia za hranicami krajiny.

Obavy z možného zneužívania pozície v oblasti patentov sa objavili aj v Európe a regulačné úrady deklarovali, že budú Nokiu a jej praktiky v oblasti licenčných poplatkov sledovať aj po schválení transakcie. V roku 2013 Nokia len z licenčných poplatkov získala sumu približne 684 miliónov dolárov. Tohto roku spoločnosť očakáva zvýšenie príjmov z tejto oblasti až na jednu miliardu.

Zdroj: bloomberg.com, phonearena.com

6.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+