MojAndroid

Operátor Orange zverejnil svoje hospodárske výsledky za rok 2013. Celkový počet jeho zákazníkov medziročne vzrástol o takmer 20 000, pričom počet zákazníkov mobilných služieb dosiahol ku koncu roka 2,79 milióna. Medziročne sa zdvojnásobil počet používateľov fixného internetu a digitálnej televízie, v súčasnosti ich Orange eviduje viac ako 160 tisíc. Internet na doma DSL na konci minulého roka využívalo viac než 46 tisíc nových zákazníkov a takmer 60 tisíc ich využívalo službu TV ExtraVýrazný nárast bol zaznamenaný v oblasti mobilných dátových služieb, pričom najvýznamnejšie sa na ňom podieľal zvýšený záujem o mobilný internet do smartfónov a tabletov.

Smartfóny tvorili v Orangei v roku 2013 takmer tri štvrtiny predaných telefónov, podstatne však vzrástol záujem o tablety a Orange sa podľa svojho generálneho riaditeľa Pavla Lančariča stal ich najväčším predajcom na slovenskom trhu. Tablet si v Orangei vlani kúpilo viac ako 50 tisíc zákazníkov. Najobľúbenejším modelom sa stal Prestigio MultiTab 2, ktorý tvoril viac než polovicu všetkých predaných tabletov.

V segmente mobilných hlasových služieb dominovali v Orangei Ideálne paušály, ktoré ku koncu roka 2013 tvorili 82% predajov všetkých mobilných hlasových služieb. Využívalo ich spolu už takmer 20% zákazníkov, čo v absolútnom vyjadrení predstavuje 337 tisíc používateľov. Ideálne paušály navyše zvýšili záujem zákazníkov o vyššie kategórie paušálov z radov Panter a Panter Pro, pre ktoré sa rozhodla až tretina zákazníkov. Orange považuje za úspech aj ponuku mobilných a fixných služieb pre domácnosť v jednom (tzv. konvergentné ponuky) pod názvom program Orange pre rodinu, ktorý bol do ponuky uvedený v roku 2013. Za prvé 3 mesiace od jeho uvedenia si až 58% všetkých zákazníkov služieb pre domácnosť vybralo kombinovanú ponuku mobilných a fixných služieb v rámci programu Orange pre rodinu.

Menej potešiteľne pre operátora vyznieva úroveň výnosov, ktorá poklesla o 8% na 622 miliónov eur. Podľa Lančariča sa však operátorovi podarilo udržať mieru ziskovosti meranú maržou hrubého prevádzkového zisku EBITDA nad 40 %. V rámci výnosov z mobilných služieb boli tradične najrýchlejšie rastúcou zložkou výnosy z mobilných nehlasových služieb. Na celkových výnosoch z mobilných služieb tvorili takmer 28%. Stále významnejšiu časť tvoria výnosy z fixných služieb, ktoré medziročne vzrástli o 27% a predstavujú už takmer 3% z celkových výnosov z poskytovaných služieb.

Celkový objem investícií Orangeu v uplynulom roku dosiahol hodnotu 71,2 mil. eur. Viac ako 4/5 celkového objemu investícií smerovali do rozširovania a skvalitnenia siete. Ku koncu roku pokrýval Orange svojou 3G sieťou 85 % populácie, pričom pre viac ako polovicu je dostupná maximálna rýchlosť pripojenia do 42 Mbit/s. Svoju 3G sieť rozširoval Orange vďaka technológií UMTS 900 aj  prostredníctvom tých vysielačov, ktoré doteraz slúžili na GSM komunikáciu.

Zdroj: tlačová správa

6.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+