MojAndroid

O svoje hospodárske výsledky za rok 2013 sa podelila aj spoločnosť Slovak Telekom. Tá evidovala k 31. 12. 2013 spolu 2, 262 milióna používateľov, z toho podiel zmluvných zákazníkov predstavoval 64,5%. Oproti roku 2012, kedy mal operátor 2, 311 milióna zákazníkov, to značí pokles o 49 000 používateľov. Operátor tvrdí, že čoraz vyšší podiel majú programy Happy a Biznis Star, konkrétne čísla však neuvádza. V štruktúre výnosov operátora z mobilných služieb získavajú stále väčší podiel nehlasové služby. Za rok 2013 tvoria už 31% ARPU (priemerného výnosu na zákazníka), najmä vďaka rozširujúcemu sa využívaniu internetu v mobile (vrátane dát v roamingu) i služieb s pridanou hodnotou (napríklad ESET Mobile Security). Mobilné dáta sú využívané vo väčšom počte zariadení, najmä smartfónoch a tabletoch.

Telekom počet zákazníkov 2013

Operátor je spokojný aj s TV segmentom, ktorý medziročne narástol o viac ako 13%. K 31. decembru 2013 využívalo služby IPTV a satelitnej televízie celkom 198 tisíc zákazníkov.

Podobne ako v Orangei, aj v Telekome tvoria smartfóny cca 75 percent predaných zariadení. Počas roka sa výborne predávali modely Sony Xperia, Samsung Galaxy a LG Optimus, dobré predajné výsledky zaznamenali aj Nokia Lumia a iPhone 5, 5c a 5s. Tablety sa stali bežnou súčasťou akciových ponúk k mobilnému i pevnému internetu, pričom Slovak Telekom uviedol viacero modelov od značiek ako Samsung, Acer či Asus.

Celkové konsolidované výnosy spoločnosti za rok 2013 dosiahli 827,6 milióna eur, čo je o 1% menej ako v roku 2012. Za poklesom výnosov vidí operátor zníženie prepojovacích poplatkov v pevnej i mobilnej sieti, reguláciu roamingu a postupné znižovanie zákazníckeho účtu. O jedno euro medziročne klesol aj priemerný výnos na zákazníka, na úroveň 12,90 eura. Operátor je však napriek poklesu spokojný s EBITDA (prevádzkovým ziskom pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou). Ten dosiahol úroveň 337,1 milióna eur.

 Telekom hospodárske výsledky 2013

V oblasti mobilných sietí bolo dôležitým míľnikom spustenie komerčnej prevádzky 4G/LTE siete 14. novembra, už o niekoľko týždňov bola uvedená aj do ďalších lokalít. Ku koncu roka 2013 bola 4G/LTE sieť k dispozícii v 31 mestách a ich okolí; pokrytie dosiahlo 23,7% populácie. Slovak Telekom postupne rozšíril počet kompatibilných zariadení na dvadsať modelov. Operátor však nezanedbával ani 3G sieť, ktorej pokrytie zvýšil na viac ako 80% populácie Slovenska.

Zdroj: tlačová správa Telekom

6.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+