MojAndroid

Inteligentné okuliare od Google by už v blízkej budúcnosti mohli pomôcť so záchranou ľudských životov. Hoci Google priamo na túto možnosť pri výrobe Google Glass možno ani nepomyslel, neznamená to, že neexistuje. Presvedčil nás o tom hasič Patrick Jackson z Rocky Mount v Severnej Karolíne, ktorý za týmto účelom vyvíja vlastné aplikácie.

Explorer_Story__Patrick_Jackson__through_Google_Glass__-_YouTube

Patrick doteraz pre hasičov vytvoril niekoľko aplikácií, ktoré slúžia napríklad na presmerovanie hovorov z tiesňovej linky na Google Glass. Informujú o mieste nehody, pričom na displeji okuliarov poskytnú aj mapu, či poznámky z centra tiesňového volania (112). K dispozícii je aj aplikácia, ktorá nájde najbližší hydrant. V budúcnosti plánuje hasič z Rocky Mount vydať aj ďalšie aplikácie, ktoré môžu potenciálne pomôcť zachrániť ďalšie ľudské životy. Jedna z nich má prostredníctvom Google Glass zobraziť plány budovy, ďalšia by zas mala poskytnúť detailné plány automobilov. Tieto údaje pomôžu hasičom rýchlejšie sa zorientovať pri vstupe do budovy, či ľahšie dostať postihnuté osoby z dopravných prostriedkov. Ako to má fungovať si môžete pozrieť aj na videu:

Samozrejme otázne ostáva samotné použitie okuliarov v prostrediach, kde je potrebné nasadiť helmu. Miesta v nej asi nebude na rozdávanie a zmestiť do nej aj zariadenie veľkosti okuliarov od Google asi nebude práve najpohodlnejšie riešenie. Páči sa nám však, kam vývoj nositeľných zariadení smeruje. Týmto smerom by sa v budúcnosti mohli uberať aj výrobcovia príslušenstva pre záchranné zložky, ktorí by podobné funkcie mohli implementovať do pomôcok pre záchranárov. Reálne si vieme predstaviť prilby s displejom na priezore, prípadne iné pomôcky, ktoré by mohli hasiči využívať denne pri zásahoch.

Zdroj: Gizmodo

21.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+