MojAndroid

Google má vo svojich rukách niekoľko rôznych projektov, niektoré sú verejnosti dobre známe, iné zas vyvíja v tichosti a v utajení vo svojich laboratóriách Google X. Výborným príkladom verejnosti dostupného projektu sú okuliare Google Glass, ktoré Google doslova testuje v spolupráci s developermi a ďalšími používateľmi. Tentokrát však vývojári z Google prichádzajú opäť s niečim novým a možno aj prekvapujúcim. Inteligentnými šošovkami!

google-smart-contact-lens-540x360

Google chce pomocou týchto šošoviek uľahčiť život diabetikom, ktorí musia neustále sledovať hladinu cukru v tele. V súčasnosti už existujú podkožné implantáty, ktoré ju dokážu merať, no väčšina cukrovkárov aj naďalej používa prístroje, ktoré potrebujú kvapku krvi. Najčastejšie sa získava pichnutím do prsta. Google však chce tento proces uľahčiť. Šošovky pre cukrovkárov majú merať úroveň cukru v krvi pomocou ľudských tekutín, v tomto prípade sĺz. Tieto sú analyzované miniatúrnym senzorom uloženým medzi dvoma vrstvami materiálu, dostatočne jemného pre umiestnenie na ľudské oko.

Náš tip
Vedci vytvorili obvod, ktorý je možné umiestniť na kontaktné šošovky

Dáta sú generované v zlomku sekundy a vysielane bezdrôtovo prostredníctvom malého vysielača umiestneného na šošovke. Na nízku alebo vysokú hladinu cukru by mohla upozorňovať aj LED dióda. Napájanie je realizované bezdrôtovo, pričom potrebnú energiu pre komunikáciu ukladá do malého kondenzátora. Otázne ostáva, ako dlho sa budú môcť šošovky používať. Oko je veľmi citlivý orgán a už z klasických šošoviek vieme, že ich treba pravidelne meniť. A tu nastáva otázka ceny. Budú šošovky pre diabetikov dostatočne lacné, aby si ich mohli dovoliť? To ukáže až budúcnosť.

google-smart-lens-2

Google nechce pracovať na projekte sám a plánuje spolupracovať s Úradom pre kontrolu potravín a liekov. Kedy budú šošovky reálne dostupné pre koncového zákazníka ostáva zatiaľ otázne. Google ich však už údajne testuje.

Na koniec treba ešte pripomenúť, že Google nie je jediný, kto takéto šošovky vyvíja. S podobným nápadom prišiel už aj Babak Parviz, ktorý ešte v roku 2011 spolupracoval na projekte s Microsoft Research. Sensimed Triggerfish je spoločnosť, ktorá tiež pracuje na podobných šošovkách. Tie by mali byť schopné zmerať očný tlak u pacientov s glaukómom.

Zdroj: google

17.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+