MojAndroid

Veľký záujem o modulárne smartfóny, zariadenia pozostávajúce z niekoľkých vymeniteľných blokov, spustila spoločnosť Phonebloks. Krátko na to sa pripojila k Motorole, ktorá už dlhšie vyvíjala koncept takéhoto typu zariadenia pod názvom Projekt Ara. O vývoji vlastného smartfónu pozostávajúceho z blokov však prejavila záujem aj spoločnosť ZTE. Táto na CES v Las Vegas demonštrovala koncept modulárneho smartfónu Eco-Mobius.

eco-mobius

ZTE Eco-Mobius pozostáva zo štyroch hlavných blokov – jadra, displeja, batérie a kamery. Jadro obsahuje procesor, operačnú pamäť RAM a ostatné komponenty potrebné pre chod zariadenia. Samozrejme aj jadro je možné vymeniť za lepšie, napríklad s lepším procesorom alebo väčšou pamäťou RAM. Každý komponent sa dá jednoducho vymeniť, a to vďaka špeciálnym magnetickým konektorom. Na rozdiel od Projektu Ara spoločnosti Motorola, ktorý ráta s podporou vývojárov tretích strán a výrobou komponentov rôznymi výrobcami, ZTE sa spolieha skôr na vlastnú výrobu. Všetky komponenty by tak pre smartfón zaobstarával sám.

eco-mobius-2

Hlavná myšlienka zariadenia Eco-Mobius však ostáva rovnaká ako v prípade Projektu Ara od Motoroly. Tou je šetrenie prírodnými zdrojmi a snaha čo najviac eliminovať elektronický odpad. Oba projekty sú však zatiaľ len v plienkach a na trhu ich tak skoro ešte neuvidíme. Je však dobre vidieť, že výrobcovia o tento typ zariadení prejavujú záujem. Je tak možné, že v časovom horizonte niekoľkých rokov sa dočkáme skutočného modulárneho smartfónu dostupného aj pre široké masy.

Zdroj: androidauthority

9.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+