MojAndroid

Vývoj nových mobilných technológií neustále napreduje. Dokazujú to nie len nové a výkonnejšie smartfóny, tablety alebo notebooky, ale aj pokroky v ostatných technologických odvetviach. Do popredia sa momentálne dostávajú najmä nositeľné zariadenia, ako hodinky a rôzne fitnes náramky. V budúcnosti by sme sa však mali dočkať úplne nového typu prístrojov, ktoré by mohli byť umiestnené priamo na zrakovom orgáne človeka.

lens

Švajčiarsky tím vedcov pod vedením Giovanniho Salvatoreho odhalil svoj pokrok práve v tejto oblasti. Nimi vytvorený elektrický obvod je tak tenký, že ho je možné umiestniť na kontaktnú šošovku alebo okolo ľudského vlasu. To bolo možné vďaka parylenovému filmu s hrúbkou len 1 mikrometer, ktorý je pokrytý vinyl polymérovým materiálom. Ten sa dá odstrániť na konkrétnych miestach a vytvoriť tak vodivú vrstvu.

Vedci vidia využitie najmä v medicínskej oblasti. Pomocou takýchto obvodov bude možné zmerať očný tlak a tak diagnostikovať napríklad zelený zákal oka, možné by malo byť aj meranie krvného tlaku. Problémom ostáva aj naďalej napájanie takýchto elektrických obvodov, budúcnosť by však mohla priniesť revolúciu aj v tejto oblasti. A kto vie, možno sa raz dočkáme podobného zariadenia ako na videu nižšie.

Zdroj: gizmodo

8.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+