MojAndroid

Spoločnosť NVIDIA predstavila tesne pred výstavou CES 2014 novinku v podobe procesora NVIDIA Tegra K1. Ide o mobilný čip, ktorý ako prvý na svete prichádza so 192-jadrovým grafickým procesorom, pričom ponúkne aj štvoricu, respektíve dvojicu, výkonných jadier v 32 alebo 64-bitovej architektúre. Ide o prevratnú novinku v oblasti sveta mobilných hier.

tegra-k1-4

Procesor NVIDIA Tegra K1 s 32-bitovou štruktúrou ponúkne 4 výpočtové jadrá Cortex A15 s taktom do 2,3 GHz, pričom bude dostupné aj 5-te jadro určené na menej náročné procesy a operácie. Tohto variantu nového procesora by sme sa mali dočkať ešte v prvej polovici tohto roka. Druhá z variácií Tegry K1 ponúkne dve 64-bitové jadrá s taktom až do 2,5 GHz a nesie kódové meno “Denver”. Jej reálne umiestnenie na trh je odhadované na koniec tohto roka. Oba z procesorov by mali byť 3-krát výkonnejšie ako najnovší čip Apple A7 a ich grafická jednotka prekoná aj čipy v stolových konzolách ako PS3 či Xbox 360. NVIDIA Tegra K1 tak zmení úplne svet mobilných hier a stanoví mu nové hranice. Okrem iného zaujme nový grafický čip aj podporou systémov DirectX 11.1 a CUDA.

Spolu s novým procesorom predstavila spoločnosť NVIDIA v spolupráci s Epic Games nový engine pre tvorbu graficky náročných hier Unreal Engine 4. Typ Unreal Engine patrí medzi najúspešnejšie systémy svojho druhu a jeho najnovšia generácia so 4-kou na konci je vrcholom herného priemyslu pre mobilné zariadenia. Unreal Engine 4 by mal podľa predstaviteľov oboch spoločností zrušiť hranicu medzi mobilnými a konzolovými hrami a podľa slov Tima Sweeney-a, ktorý je zakladateľom spoločnosti Epic Games, dokáže Tegra K1 spustiť hru, ktorá bola pôvodne určená pre PC i herné konzoly. Nový druh enginu dokáže vytvoriť takmer reálne svetelné efekty a tiene, objekty vo vysokom rozlíšení, HDR svetlo, či iné grafické vymoženosti, ktoré komplexne prinesú do mobilných hier reálnejšie zobrazenie prostredia, postáv a efektov.

NVIDIA svoj čip chcela predstaviť vo veľkom a tak nechala do obilného poľa s priemerom niekoľko desiatok metrov vytvoriť kópiu čipu Tegra K1. “Kruhy v obilí”, ako sa takéto diela všeobecne nazývajú, stelesňujú mohutný výkon a veľkoleposť nového procesora od NVIDIE a dokazujú, že spoločnosť má s týmto čipom veľké plány. Však okrem mobilných zariadení sa bude používať aj v autách a podporu získa aj v novom synchronizačnom systéme pre hráčov s názvom GameStream. Čo na novinku od NVIDIE hovoríte vy?

Zdroj: AndroidPolice, Mashable, Engadget

MôjAndroid.sk vám prináša všetky Android novinky z CES 2014.

6.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+