MojAndroid

Nové informácie, ktoré zverejnil Edward Snowden, známy whistleblover, odhalili nečakaný zoznam viac než 1000 cieľov, ktoré špehovala americká bezpečnostná agentúra NSA. Sú medzi nimi aj inštitúcie, ktoré nemajú žiadne zjavné možnosti na ovplyvnenie či ohrozenie americkej bezpečnosti, napríklad viaceré priemyselné spoločnosti, európske regulačné úrady či dokonca charitatívne organizácie. Dokumenty, ktoré Snowden zverejnil, tiež ukazujú na to, že špehovanie politických partnerov a spojencov prevádzala aj britská spravodajská agentúra GCHQ, napríklad masívnym sledovaním satelitnej komunikácie.

NSA oko

Snowdenom zverejnené dokumenty sa však týkajú predovšetkým NSA – zdá sa, že jej zameranie je skutočne široké a ani zďaleka sa nezaujíma len o politikov a politickú sféru. K jej konkrétnym cieľom patrí, či patrila napríklad Thales Group, nadnárodná spoločnosť, zaoberajúca sa dopravou, logistikou a rôznymi oblasťami elektroniky, detská humanitárna organizácia UNICEF, francúzska ropná spoločnosť Total a tiež minister obrany Izraela a dokonca aj vtedajší premiér tejto krajiny, Ehud Olmert. Tieto dva posledné prípady však nie sú až takým prekvapením, keďže už dávnejšie sa vďaka Snowdenovi vie, že NSA sledovala mnohých politikov a diplomatov, odpočúvala dokonca mobil nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Náš tip
NSA má prístup ku všetkým Android iOS, alebo BlackBerry smartfónom

NSA sa v nedávnej minulosti zamerala aj na viceprezidenta Európskej komisie Joaquína Almuniu, ktorý bol sledovaný počas svojho funkčného obdobia, keď vykonával dohľad nad ekonomickými a finančnými záležitosťami Európskej únie. Almunia je okrem iného známy tým, že keď začal spravovať protimonopolný úrad Európskej komisie, postavil sa do čela protimonopolných konaní, vedených voči spoločnostiam Microsoft, Intel a Google.

Náš tip
Americká bezpečnostná agentúra NSA vkladá do Androidu vlastný kód, údajne kvôli bezpečnosti 

Napriek všeobecnej kritike však NSA ústami svojho hovorcu, Vanee Vinesa, v rozhovore pre denník New York Times sledovanie ekonomických inštitúcií obhajovala: „Úsilie spravodajskej komunity porozumieť ekonomickým systémom a monitorovať neobvyklé ekonomické aktivity je enormne dôležité pre tvorcov našich stratégií. Môžeme im tak poskytnúť informácie, ktoré potrebujú, aby mohli robiť prezieravé rozhodnutia v záujme našej národnej bezpečnosti“. NSA však zároveň poprela, že by sa sledovaním ekonomicky zameraných inštitúcií a priemyselných spoločností pokúšala získať ich obchodné tajomstvá a prípadne ich poskytnúť americkým spoločnostiam za účelom zvýšenia ich medzinárodnej konkurencieschopnosti.

Náš tip
Technologickí giganti žiadajú zmenu právomocí NSA

Zdroj: theverge.com, nytimes.com, theguardian.com, spiegel.de

23.12.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+