MojAndroid

Mobilný internet slovenských operátorov je vo väčšine problémov funkčný od momentu, kedy do zariadenia vložíte SIM kartu a zapnete mobilné dáta. Najmä pri starších Sony (Ericsson) zariadeniach sa však stávalo, že ste internet v smartfóne museli nastaviť manuálne. Dnes sa s podobným problémom stretáva síce iba určité percento našich čitateľov, no práve pre nich sme si pripravili návod, ako mobilný internet vo svojom Android zariadení manuálne nastaviť. Nejde o nič zložité a zaberie vám to ani nie 5 minút.

Telekom O2 Orange logo

Existuje niekoľko spôsobov, ako mobilný internet vo vašom Android zariadení nastaviť. Jedným z nich je manuálne nastavenie, prípadne odoslanie nastavovacej SMS priamo od operátora, alebo existuje možnosť nainštalovať si aplikáciu Tweakker a pomocou nej nastaviť všetky parametre, ktoré potrebujete. Nastavenie mobilného internetu prebieha v zložke Nastavenia > Bezdrôtové pripojenie a siete > Mobilné siete > Názvy prístupových bodov (APN). V prípade, že vaše zariadenie nemá v tejto zložke vytvorený súbor od operátora, prípadne sa tam taký súbor nachádza, ale mobilný internet stále nefunguje, pokračujte podľa nasledujúcich krokov.

  1. Otvorte si nastavenia mobilného internetu od vášho operátora:
    1. Orange – pomocou voliteľného menu nájdite svoje zariadenie,
    2. Telekom – všeobecné nastavenia,
    3. O2 – všeobecné nastavenia.
  2. Ak operátor umožňuje bezplatné zaslanie internetových nastavení cez SMS, využite túto službu. Ak nie, pokračujte na krok č.3.
  3. V položke Nastavenia > … > Názvy prístupových bodov (APN) kliknite na Menu > Nový (názov, bod) APN.
  4. Do prislúchajúcich polí napíšte hodnoty, ktoré nájdete na stránke operátora, teda Názov, APN, Proxy, … atď.
  5. Keď budete mať vyplnené všetky polia, kliknite na Menu > Uložiť.
  6. Zapnite si mobilné dáta a skúste v internetovom prehliadači otvoriť ľubovoľnú webstránku, či vám internetové nastavenia fungujú.

V prípade, že sa vám zdajú stránky operátorov s nastaveniami pre internet neprehľadné, vyskúšajte si nainštalovať aplikáciu Tweakker, ktorá automaticky rozpozná vašu sieť a vypíše vám potrebné nastavenia. Potom ďalej pokračujte v predošlom návode od bodu č. 3.

Ak ste boli v pridávaní APN bodu úspešní a internet vám funguje korektne, gratulujeme! Ak ste však neboli úspešní a počas nastavovania internetu ste natrafili na nejaký problém, neváhajte nás kontaktovať formou komentára pod týmto článkom, prípadne priamo na fóre AndroidForum.sk a s vašimi nastaveniami vám pomôže Android komunita.

30.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+