MojAndroid

Dotykové hodinky s kamerou, hovormi a ovládaním viacerých funkcií telefónu – to už dávno nie je predmetom sci-fi filmov typu James Bond alebo Star Trek. Tento rok bol na zariadenia tohto typu bohatým, a preto sme radi, že vám môžeme priniesť recenziu ďalšieho zariadenia z tejto kategórie. Reč je samozrejme o hodinkách Samsung Galaxy Gear, ktoré sme získali na test spolu s tabletofónom Note 3. A ako nás zaujali? Prečítajte si kompletnú recenziu.

Samsung-Galaxy-Gear-3

Konštrukcia | Prémiové spracovanie plné kompromisov

Samsung je výrobca známy najmä plastovou konštrukciou svojich zariadení. Hoci sú materiály použité na výrobu Samsung smartfónov a tabletov kvalitné, v mnohých budia na prvý pohľad lacný dojem a krehkosť. Hodinky Samsung Galaxy Gear sú však iné. V kombinácii hliníka, odolného skla a kvalitného gumeného náramku na vás zapôsobia na prvý pohľad, pričom z nich nemáte pocit lacného zariadenia, ale pôsobia na vás ako prémiový produkt, ktorým vo svojej oblasti aj sú. V inak kvalitnej konštrukcii však nachádzame aj niekoľko mínusov, ktoré pre niekoho môžu byť rozhodujúcimi.

Samsung-Galaxy-Gear-4

V prvom rade musíme spomenúť, že hodiny Samsung Galaxy Gear neponúkajú vymeniteľné náramky. S akým náramkom si hodiny kúpite, s takým ich musíte používať, až kým ich nezničíte. Samozrejme, náramok vám v prípade poškodenia vrámci záruky vymenia, doma to však radšej neskúšajte. Dobre si preto rozmyslite, aký náramok si pri kúpe hodiniek Gear zvolíte.

Samsung-Galaxy-Gear-9

Konkurencia má napred aj čo sa odolnosti týka. Napríklad Sony Smartwatch 2 ponúkajú odolnosť voči vode aj nadmernému prachu v certifikáte IP57, zatiaľ čo model od Samsungu je “iba” odolný voči ostriekaniu vodou. Sprchu či umývanie auta hodinky bezproblémovo prežijú, neskúšajte ich však ukazovať známym v bazéne alebo v mori. Asi by vám veľmi rýchlo padol úsmev na tvári. Pokiaľ však nepatríte medzi extrémnych športovcov alebo ľudí pracujúcich v exteriéri, znížená odolnosť by sa vás nemala vôbec dotknúť. Hodinky zvládnu dážď,  umývanie rúk alebo prípadné obliatie nápojom, takže si vlastne nikdy nemusíte uvedomiť, že by ste niekedy potrebovali ešte vyššiu odolnosť tohto príslušenstva.

Samsung-Galaxy-Gear-8

Predná strana hodiniek je vytvorená z hliníkového krytu, ktorý je k telu prichytený 4 skrutkami v každom rohu. Do prednej časti je vložené odolné akrylové sklo so zafírovou vrstvou na povrchu, ktoré by malo zabrániť poškriabaniu hodiniek. Hoci ide o odolné riešenie, niektorí majitelia dokupujú na svoje hodinky Gear aj odolné fólie. Tie však podľa názoru Samsungu obmedzujú funkcie hodiniek a môžu spôsobiť nepresnosť senzorov, takže je použitie fólie na vašom vlastnom uvážení.

Samsung-Galaxy-Gear-17

Pravá strana hodiniek Gear ponúka tlačidlo vypínania, pričom na oboch stranách nájdeme aj malé otvory slúžiace ako mikrofóny pre nahrávanie stereo zvuku. Spodná strana hodiniek obsahuje 5-pinový slot pre pripojenie do pribaleného docku, pomocou ktorého hodinky nabijete a spárujete cez NFC. Na náramku sa nachádza aj nenápadná 2 Mpix kamera, ktorou môžete vytvoriť fotografie alebo HD video a v spodnej časti náramku nájdeme kovové zapínanie, ktoré obsahuje hlasný reproduktor pre hovory.

Technické parametre:

Rozmery

  • 56,6 x 36,8 x 11,1 mm

Hmotnosť

  • 73,8 g

Displej

  • uhlopriečka: 1,63″ (41,4 mm)
  • rozlíšenie: 320 x 320 bodov
  • technológia: SuperAMOLED
  • ochrana: akrylové sklo s vrchnou zafírovou vrstvou
  • mutlitouch: áno

Procesor a pamäť

  • 1-jadrový CPU, 800 MHz
  • RAM: 512 MB
  • vnútorná pamäť: 4 GB

Zvuk a video

  • Kodek prehrávania videa: H.264
    Formát prehrávania videa: MP4
  • Nahrávanie videa: 720p pri frekvencii 30 sn./s
  • Kodek prehrávania zvuku: AAC
    Formát prehrávania zvuku: M4A

Ďalšie funkcie

  • senzory: snímač zrýchlenia a gyroskopický snímač
  • 1,9 Mpix BSI fotoaparát, HD video
  • 2 mikrofóny s potlačením šumu
  • 1 reproduktor v kovovom zapínaní hodiniek
  • konektivita: Bluetooth® 4.0
  • batéria: 315 mAh
    • doba v pohotovostnom režime: až 150 hodín
    • typická doba používania: až 25 hodín

Používanie a aplikácie | Aj napriek pokročilým funkciám nám stále niečo chýba

Hodinky Samsung Galaxy Gear ponúkajú vlastný systém s dôrazom na ovládanie gestami. Medzi hlavnou ponukou sa pohybujete pohybom do strán, priamo z hodín však môžete pohybom zvrchu nadol spustiť fotoaparát a pohybom zospodu hore spustiť dialer s vytáčaním kontaktov. Krok späť sa realizuje rovnako pohybom zvrchu dole, pričom napríklad v galérii môžete využiť aj multitouch technológiu, pomocou ktorej si priblížite alebo oddialite fotografie.

Samsung-Galaxy-Gear-6

Hodinky Gear si ešte pred používaním nastavíte v aplikácii Gear Manager. Tá ponúka všetky dostupné nastavenia a možnosti hodiniek, takže si priamo v hodinkách nebudete musieť nikdy nič nastavovať alebo upravovať. Aplikácia ponúka jednoduché menu s vypísanými všetkými funkciami hodiniek, takže si môžete upraviť všetky položky vo vašich hodinkách do niekoľkých minút. Okrem vzhľadu samotných hodiniek je v aplikácii možné upraviť aplikácie v hodinkách, stiahnuť ďalšie tituly pre spoluprácu hodiniek a vášho smartfónu cez obchod Samsung Apps, nájsť vaše hodinky pomocou špeciálnej funkcie, meniť všetky nastavenia hodiniek alebo otvoriť pomocníka, ktorý vás prevedie tutoriálom a ukáže vám, na čo všetko môžete svoje hodinky využiť. Rovnako si hodinky priamo v aplikácii môžete premenovať, odpojiť/pripojiť k smartfónu, či aktualizovať softvér v prípade, že Samsung vydá pre hodinky Gear aktualizáciu.

Samsung-Galaxy-Gear-12

Celkovo ponúkajú hodinky Samsung Galaxy Gear niekoľko zaujímavých funkcií. Kladne hodnotíme prítomnosť Fotoaparátu a Oznámení zo zariadenia, čo vám umožní skontrolovať najnovšie e-maily či SMS správy bez toho, aby ste vôbec chytili váš smartfón. Vhod tiež prídu funkcie ako Stopky, Ovládač médií či Krokomer, ktoré využijete počas bežného dňa. Bonusom je prítomnosť hlasového asistenta S Voice, pomocou ktorého môžete cez hodinky zadávať hlasové príkazy smartfónu vo vašom vrecku. Aplikácia Galéria vám umožní zobraziť najnovšie fotografie a videá nasnímané hodinkami. Zabudnúť samozrejme nesmieme ani na Dialer Kontakty. V Nastaveniach si do hodiniek môžete pridať aj ďalšie aplikácie ako Počasie, Evernote, či iné, pričom však v hodinkách ich môžete mať maximálne 10. Škoda, že Samsung v tomto prípade aplikácie obmedzil takýmto číslom a používateľ nemôže využiť potenciál hodiniek naplno. Do hodiniek si môžete doinštalovať aj ďalšie aplikácie, nájdete ich v aplikácii Gear Manager > Samsung Apps v smartfóne.

  • Fotoaparát – fotografiu nasnímate dotykom, v ľavom hornom rohu je možné prepnúť na kameru. V pravom rohu nájdete možnosť zmeniť veľkosť videa na 640x640p alebo 720p. K nasnímaným fotografiám prejdete pohybom sprava doľava.
  • Oznámenia – tu sa vám zobrazia najnovšie správy a e-maily, pričom si ich priamo v hodinkách môžete aj prečítať.
  • S Voice – po otvorení zadávate priamo hlasové príkazy zariadeniu. Je potrebné pripojenie k internetu.
  • Hlasová poznámka – možnosť nahrať si hlasovú poznámku dlhú maximálne 5 minút.
  • Galéria – tu nájdete všetky obrázky a videá nasnímané kamerou v hodinkách, pričom obrázky môžete aj približovať, odstraňovať alebo zdieľať cez aplikácie, ktoré máte v hodinkách nainštalované.
  • Ovládač médií – jednoduchá aplikácia na ovládanie vstavaného prehrávača hudby. Môžete tu prepínať skladby, sledovať názov práve prehrávanej piesne alebo meniť jej hlasitosť.
  • Krokomer – po úvodných nastaveniach vašich biometrických parametrov vám táto aplikácia odmeria, koľko krokov denne urobíte. Môžete si stanoviť aj cieľ, ktorý by ste každý deň mali splniť.
  • Hľadať moje zariadenie – opačná funkcia ako hľadať moje hodinky, ktorá spustí hlasné vyzváňanie na spárovanom zariadení, aby ste ho v prípade straty mohli rýchlejšie nájsť. Samozrejme musí byť zariadenie v dosahu Bluetooth (cca 10 metrov).
  • Počasie – aplikácia zobrazujúca predpoveď počasia na vami zvolenom mieste.
  • Kontakty – na tomto mieste nájdete všetky kontakty zo svojho zariadenia, pričom im priamo cez hodinky môžete aj zavolať.
  • Dialer – pomocou gesta zospodu nahor môžete otvoriť klasický 12 tlačidlový dialer s inteligentným vyhľadávaním čísiel.
  • Evernote – pomocou tohto rozšírenia si môžete vytvárať priamo s hodinkami jednoduché poznámky vo forme fotografie, audio nahrávky alebo si nechať zobraziť posledné poznámky a checklisty.

Funkcie hodiniek Gear hodnotíme pozitívne, väčšina titulov je naozaj užitočná a využijete ju počas dňa v práci alebo v škole. Mrzí nás však, že je počet aplikácií a celkovo prostredie hodiniek istým spôsobom obmedzené, čo však môžete zmeniť napríklad nainštalovaním alternatívnej ROM, prípadne počkať na ďalšiu aktualizáciu hodiniek od Samsungu, v ktorej by mohlo prísť niekoľko softvérových vylepšení. Dovtedy ponúknu viac možností konkurenčné hodinky Sony SmartWatch 2. Otázkou však samozrejme ostáva, na čo chcete hodinky využiť.

Batéria | Rýchlo sa nevybijú ani hodinky, ani smartfón

Keďže Samsung Galaxy Gear na komunikáciu používajú nízko-energetický Bluetooth 4.0, ponúkajú dobrú výdrž batérie a rovnako nežerú množstvo energie zo smartfónu, ku ktorému sú pripojené. Hodinky sme testovali so smartfónom Samsung Galaxy Note 3, pričom sme dokázali pracovať na jedno nabitie 2 plnohodnotné dni tak s hodinkami, ako aj smartfónom. Pokiaľ teda vaše zariadenie podporuje Bluetooth vo verzii 4.0, hodinky budete musieť nabíjať iba každý druhý deň.

Samsung-Galaxy-Gear-10

Hodnotenie | Samsung Galaxy Gear

Inteligentné hodinky zažívajú tento rok svoju pravú premiéru. Modely predstavené rôznymi výrobcami ponúkajú naozaj zaujímavé riešenia pre používateľov Android smartfónov a tabletov, pričom hodinky od Samsungu patria medzi špičku vo svojej kategórii. Zaujať môžu rozhodne kvalitným spracovaním, fotoaparátom aj funkciami, ktoré sú založené na gestách, no majú aj svoje muchy, ktoré vás od kúpy môžu odradiť.

Samsung-Galaxy-Gear-15

Prvým z nedostatkov je obmedzený systém, ktorý nedovoľuje inštalovať veľké množstvo aplikácií. Lepšie na tom mohli byť Samsung Galaxy Gear aj po stránke odolnosti, ak však zvládnu ostriekanie vodou alebo obliatie nápojom, nemusíme tento fakt považovať za nevýhodu. V neposlednom rade za negatívum môžeme označiť nekompatibilitu hodiniek s bežnými náramkami a nutnosť meniť náramok hodiniek v servise. Na záver musíme spomenúť aj vyššiu cenu, ktorá sa momentálne pohybuje na hranici 260 EUR a vyššie (pre aktuálnu cenu pozri Heureka widget nižšie).

Samsung-Galaxy-Gear-16

Aj napriek všetkému však hodinky Samsung Galaxy Gear považujeme za zaujímavé príslušenstvo pre vaše Android zariadenie. Samozrejme, ich kompatibilita je obmedzená na niekoľko zariadení (Note 2, Note 3, Galaxy S3, Galaxy S4, …), no pokiaľ máte jeden z týchto smartfónov a máte dostatok finančných prostriedkov, hodinky Gear vás jednoznačne môžu zaujať. Zatiaľ však ide len o extra príslušenstvo pre extra ľudí. S extra cenou…

ca69ddf9e1c9a8e6e70d2ae77c4c9cba--mmf50x50
SAMSUNG Galaxy Gear V7000 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Hodinky Samsung Galaxy Gear a smartfón Samsung Galaxy Note 3 nám zapožičala spoločnosť Samsung. 

27.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+