MojAndroid

Akcionári fínskej Nokie dnes podporili návrh na predaj mobilnej divízie spoločnosti Microsoft. Súhlasilo s ním 99,7% všetkých akcionárov, ktorí sa na rokovaní zúčastnili, čo podľa Financial Times reprezentuje približne 4/5 všetkých akcií Nokie. Softvérový gigant za ikonu Fínska zaplatí 5,44 miliardy EUR, akvizícia by mala byť dokončená začiatkom budúceho roka.

microsoft_1

Týmto rozhodnutím tak končí éra jedného z najúspešnejších výrobcov mobilných zariadení. Kedysi veľký hráč na trhu s mobilnými technológiami v posledných rokoch upadol natoľko, že sa pre svoju záchranu musel spojiť s Microsoftom. Ani toto partnerstvo však Nokii nepomohlo a naďalej vykazovala klesajúce príjmy a z nich vyplývajúce zisky. Pýcha fínskej spoločnosti sa tak postupne dostala do stavu v akom sa nachádza dnes. Akcionári spoločnosti uznali za najvhodnejšie, aby Nokiu na čele s Elopom predali. Microsoft ešte v septembri súhlasil zaplatiť za divíziu zariadení a služieb 5,44 miliardy EUR. Táto čiastka zahŕňa technológie, licencie na použitie patentov Nokie a mapových služieb, či právo využívať značky Lumia a Asha v hodnote 1,65 miliardy EUR.

Hoci Nokii sa v posledných rokoch veľmi nedarilo, v predchádzajúcom kvartáli zaznamenala stratu 115 miliónov dolárov. Minulý rok to bolo v rovnakom čase až neuveriteľných 564 miliónov. Posledný kvartál však bol pre Nokiu veľmi úspešný a vykázala zisk na úrovni 118 miliónov amerických dolárov. Tento zvrat však prišiel už neskoro.

Aká budúcnosť čaká Nokiu? V rukách Microsoftu budu na trh uvádzané aj naďalej zariadenia so značkou Nokia. Softvérový gigant však bude pravdepodobne chcieť zjednotiť názvy zariadení s Windows Phone a je tak možné, že označenia Lumia a Asha z produktového portfólia úplne vymiznú. Namiesto toho by sa na trhu mohli objaviť nové zariadenie Surface, ktoré by už vychádzali pod záštitou Microsoftu. Redmondská spoločnosť kúpením Nokie sleduje jasný cieľ. Chce zvýšiť svoj trhový podiel s mobilnými zariadeniami bežiacimi na operačnom systéme Windows. S renomovaným výrobcom smartfónov a tabletov, akým Nokia nepochybne je, by sa mu to mohlo podariť. Nasvedčuje tomu aj pomaly narastajúci záujem o tuto platformu a zariadenia Nokie. Súčasťou akvizície má byť tiež CEO Nokie Stephen Elop, ktorý prejde do vedenia Microsoftu, kde sa uchádza o post hlavného šéfa. Spoločnosť za jeho prechod zaplatí 18,8 milióna dolárov. Nahradiť by mohol odchádzajúceho Stevea Ballmera.

Zdroj: techcrunch

19.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+