MojAndroid

Transakcia, o ktorej sa už nejaký čas hovorilo, sa stala skutočnosťou. Českú a slovenskú pobočku španielskeho telekomunikačného operátora Telefónica odkupuje skupina PPF, za ktorou stojí najbohatší Čech Petr Kellner. Ten je okrem iného aj spoluvlastníkom SPP a ďalších významných podnikov.

Náš tip
Slovenská a česká pobočka O2 zmení majiteľa, predaj je už vraj na spadnutie

Predmetom predaja je 65,9% podiel v spoločnosti Telefónica Czech Republic, pod ktorú patrí aj slovenská pobočka O2. Cena za tento podiel predstavuje 2,467 miliardy eur, z ktorých 2,063 miliardy bude splatných ihneď po zavŕšení transakcie a ďalších 404 miliónov priebehu nasledujúcich 4 rokov. Dohodnutá cena sa považuje za primeranú vzhľadom na výšku ziskov pobočiek a tiež v porovnaní s inými podobnými transakciami. Pred prevodom podielu získa Telefónica v priebehu novembra doplatok vo výške 260 miliónov Eur na dividendách.

o2

Zvyšný podiel 4,9% si španielska Telefónica pravdepodobne ponechá a zostane tak priemyselným a obchodným partnerom počas nasledujúcich štyroch rokov. Telefónica Czech Republic a Telefónica Slovakia zmenia korporátny názov spoločnosti, ale budú môcť aj naďalej používať značku O2, avšak maximálne na dobu 4 rokov. Novovzniknuté spoločnosti sa taktiež stanú členmi partnerského programu skupiny Telefónica, ktorý umožňuje ďalším telekomunikačným operátorom čerpať niektoré výhody skupiny Telefónica a spolupracovať v kľúčových oblastiach biznisu.

Spomínaný predaj českej a slovenskej pobočky by mal pomôcť znížiť celkový dlh španielskeho operátora, ktorý dosahuje takmer 50 miliárd eur, čím sa jedná o najzadlženejšieho európskeho operátora. Transakcia musí byť ešte schválená telekomunikačnými úradmi, tento proces môže trvať aj niekoľko mesiacov, alebo až rok.

Zdroj: tlačová správa O2

5.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+