MojAndroid

Vlastné meranie srdečného tepu už nie je žiadnym zložitým postupom. Tep si merajú športovci, domáci lekári aj hypochondri, pričom im na to stačí šikovné príslušenstvo pre ich smartfón alebo tablet, ktoré si umiestnia zvyčajne na ruku. V japonskom Kaiteki Institute sú však zástancami myšlienky, že by sme si tep mali vedieť odmerať vždy keď to bude potrebné a bez extra prístrojov či drahého príslušenstva. Len so slúchadlami, ktoré bežne každý z nás má po ruke.

srdecny-tep

Japonskí inžinieri pracovali na projekte dlhé mesiace, no výsledok stojí za to. Pomocou páru lacných slúchadiel, ktoré v uchu dobre tesnia, dokážu s veľkou presnosťou odmerať tep človeka. Slúchadlá ako miniatúrne reproduktory totižto fungujú aj opačným smerom, to znamená, že dokážu zachytiť vlnenie membrány a slúžia ako mikrofón. Práve toto vedci využili na to, aby zaznamenali vlnenie membrán v uchu, ktoré tam spôsobil prietok krvi, čím získali takmer dokonalý obraz tepu srdca.

srdecny-tep-1

Celý úspech projektu však nestojí len na páre lacných slúchadiel a dôležitou súčasťou je tiež špeciálna aplikácia, ktorú výskumníci vytvorili. Tá bude dostupná pre smartfóny a tablety za malý poplatok (pohybujúci sa rádovo len v eurách) a jej inštaláciou získate veľmi presný merač tepu do vrecka. Hoci nejde o prevratný objav, japonskí vedci spojili dve užitočné veci, aby pomohli ľuďom merať ich srdečnú aktivitu a ak všetko pôjde podľa ich plánu, tak by mal projekt vo finálnej fáze uzrieť svetlo sveta ešte pred najbližšou olympiádou v Soči. Kto z vás by si takúto aplikáciu rád zakúpil a používal?

Zdroj: Gizmodo

26.10.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+