MojAndroid

Android smartfón sme si už nastavili, naučili sme sa aj sťahovať aplikácie a vyhýbať sa tým nebezpečným. Teraz je čas na to, aby ste smartfón začali skutočne používať na veci, na ktoré je naozaj určený. Na prácu a zábavu nájdete na obchode Play desaťtisíce aplikácií. Vybrať z nich tie najlepšie môže byť preto pre začínajúceho používateľa ťažké. V seriáli Začíname s Androidom smartfónom vám však s ich výberom pomôžeme. Začneme tými aplikáciami, ktoré vám prídu vhod pri čítaní alebo vytváraní elektronických dokumentov.

Partner seriálu Začíname s Android smartfónom je spoločnosť Prestigio www.prestigio.sk

Adobe Reader

PDF dokumenty sú vo svete  úplne bežné a veľmi rozšírené. V tomto formáte nájdete na internete nespočetne veľa dokumentov, či už elektronických kníh, katalógov alebo iných. Možnosť otvoriť si tento typ súboru na Androide je teda viac než žiadúci. Nie je preto nič jednoduchšie, ako si nainštalovať aplikáciu od spoločnosti Adobe, ktorú na obchode Play nájdete pod názvom Adobe Reader. Táto ponúka pokročilé funkcie, ako napríklad vyhľadávanie v texte, približovanie, podporu cloudu, či nočný mód pre pohodlnejšie čítanie v noci. K dispozícii sú dva módy prehliadania dokumentov so zobrazením jednej strany alebo viacerých strán za sebou.

android začiatocnik_5

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Google Drive

Google Drive spája výhody cloudového disku a možnosti editácie či čítania Google dokumentov. Funkcie, ktoré ponúka, síce nie sú tak rozsiahle ako v prípade iných aplikácií, výhodou Drive (alebo Disk Google) je však práve jeho synchronizácia s cloudom a vašim Google účtom. Samozrejme je možné vytvárať klasické textové dokumenty, ako aj tabuľky.

android začiatocnik_1 android začiatocnik_8

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Kingsoft office

Kingsoft Office ja na obchode Play dostupný úplne zadarmo, no nedajte sa zmiasť cenou. Ide o plnohodnotný nástroj pre prácu s dokumentmi, ktorý umožňuje čítať a upravovať formáty, ako DOC, DOCX, TXT, XLS, XLSX, PPT, PPTX a na podporovaný je aj PDF, no ten je možné len prezerať. Funkcie dopĺňa podpora cloudových úložísk DropBox, Google Drive a Box.net. Vďaka Kingsoft Office je možné do elektronických dokumentov a tabuliek vkladať obrázky, tabuľky, záložky, hypertextové odkazy, oddelenia strán, hlavičku, pätu, komentáre, manuálne kresby alebo tiež polia s dátumom či číslom strany. Samozrejmosťou je možnosť nastaviť font,veľkosť písma a iné efekty, ako podčiarknutie, farbu, zvýraznenie a iné. Na výber sú tu aj rôzne zarovnania, preddefinované štýly textu a možnosť pridávať záložky do dlhých dokumentov.

android začiatocnik_6

Verzia: 10.9.1
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 10.9.1
Aktuálna cena: Zdarma

Wooky

Wooky je elektronická čítačka kníh internetového obchodu rajknih.sk. Po registrovaní sa a prihlásení sa so svojim účtom môžete vykonávať nákupy elektronických kníh priamo v tomto obchode. Zakúpené tituly sú usporiadavané v niekoľkých kategóriách. Rozčítané knihy nájdete v sekcii “Čítam”. Platbu je možné vykonávať aj prostredníctvom mobilu. Navyše, všetky knihy sú spojené s vašim účtom, takže ani po prechode na iné zariadenie o ne neprídete.

wooky2 wooky

Verzia: 3.2.7
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 3.2.7
Aktuálna cena: Zdarma

eReader Prestigio

Čítačka a obchod s elektronickými knihami od Prestigia prináša funkcie, ako triedenie kníh podľa autorov, názvov kníh, žánrov, typov súborov a iných. Okrem vlastných kolekcií máte v aplikácii aj priamy prístup k portálu Moje Prestigio, ktorý umožňuje pristupovať k rozšírenému obchodu s elektronickými knihami ebooks.prestigioplaza.com.  V ňom sa nachádza viac ako 250 000 elektronických kníh v 22 rôznych jazykoch, z ktorých je viac ako 30 000 dostupných zdarma.

android začiatocnik_4

Podporované sú e-knihy vo formátoch EPUB, TXT, RTF a FB2 a ako každá dobrá čítačka, podporuje aj funkcie ako záložky, nočný režim, vyhľadávanie a rôzne veľkosti písma. Nechýba ani možnosť nastaviť si vlastné pozadie kníh, farbu textu, nadpisov a ďalších. Medzi jednotlivými stranami môžete listovať posunom prsta po displeji alebo ťuknutím na okraj displeja. Nastaviť môžete aj rýchlosť animácie otáčania strán.

Verzia: 6.0.0.3
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 6.0.0.3
Aktuálna cena: Zdarma

Quickoffice

Aplikácia Quickoffice je charakteristická svojim jednoduchým, no zato funkčným používateľským prostredím. Umožňuje rýchly prístup k dokumentom na Google Drive a vytváranie wordovských dokumentov, tabuliek či prezentácií. Medzi základné možnosti úprav patrí zmena fontu, zarovnania textu, či iné úpravy. Samozrejmosťou je podpora vkladania obrázkov z fotoaparátu alebo galérie. V prípade tabuliek na vás čakajú rôzne funkcie, možnosť vkladať grafy, odkazy, či meniť nastavenia orámovania a podobne.

Quickoffice Quickoffice2

OfficeSuite Pro 7 (PDF & HD)

Asi najpokročilejším nástrojom, či už pre čítanie alebo tvorbu dokumentov, je OfficeSuite Pro 7. Za aplikáciu na obchode Play zaplatíte 11,5€, čo nie je najmenšia suma, no vzhľadom na funkcie, ktoré ponúka, je adekvátna. Ak budete hľadať spoľahlivý nástroj pre Android zariadenia, určite z rozhodovania OfficeSuite Pro nevynechajte. Podporuje totiž širokú škálu formátov a funkcií. Spomenúť môžeme možnosť pridávať grafy a obrázky v excelovských dokumentoch či funkcie, ktorá nájdete aj v klasickej verzii Microsfoft Office pre desktopové počítače. Samozrejmosťou je podpora cloudu v podobe služieb Box, DropBox, Google Drive, či SugarSync. Pri tvorbe dokumentov môžete využiť funkcie pre zmenu veľkosti písma, fontu, štýlu, ako aj ďalších. Priamo do dokumentov môžete vkladať obrázky, tabuľky, hypertextové odkazy, záložky, zlomy strán, komentáre, vysvetlivky alebo poznámky pod čiarou.

android začiatocnik_9 android začiatocnik_8

Verzia: 9.3.11997
Aktuálna cena: 9,99 €
Verzia: 9.3.11997
Aktuálna cena: 9,99 €

Aldiko Book Reader

Veľmi pekne spracovaná čítačka s HOLO dizajnom, ktorá prináša podporu kníh vo formátoch EPUB či PDF. Ponúka pokročilé možnosti úpravy používateľského prostredia vrátane zmeny veľkosti písma, okrajov, podsvietenia displeja a orientácie. Pridávať je možné aj záložky, zvýrazňovať text alebo pridávať vlastné poznámky. K dispozícii je vyhľadávanie v knihe, ako aj pomocou vyhľadávača Google.

aldiko aldiko2

Verzia: 3.0.44
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 3.0.44
Aktuálna cena: Zdarma

Cool Reader

Cool Reader je pokročilá čítačka s podporou najrôznejších formátov e-kníh vrátane tých v epub, fb2, txt, doc, rtf, html, chm, tcr, pdb alebo pml. Ponúka široké možnosti nastavení, počnúc farbami všetkých elementov, pozadia, štýlov CSS, okrajov, zarovnania, vyhladenia písma alebo tiež fontov (dokonca si môžete nahrať aj vlastný font vo formátoch .ttf). Podporované je vyhľadávanie, pridávanie záložiek, nastaviť môžete tiež písmo, zarovnanie textu, font alebo farby. Podporovaný je nočný režim a využiť môžete aj sťahovanie alebo nákup kníh v slovenskom jazyku z Prestigio Plaza katalógu (rovnaký ako pri aplikácii eReader Prestigio).

coolreader coolreader2

Verzia: N/A
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: N/A
Aktuálna cena: Zdarma

VIDEO

Tipy pre deti od portálu Rodinka.sk

logo-rodinka-sk

Aj vaše deti stále drankajú, aby ste im požičali tablet alebo smartfón, aby sa mohli zahrať? Ak  ešte nemáte stiahnuté žiadne hry, alebo sa deťom už niektoré zunovali, ponúkame vám zopár tipov na jednoduché a nenáročné hry. Čítajte celý článok Detské hry pre tablety a smartfóny

7.10.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+