MojAndroid

Netradične sme v našej redakcii mali možnosť vyskúšať niečo, čo nie je smartfón ani tablet, hoci by ním chcelo byť, aspoň v zmenšenej podobe. Reč je samozrejme o inteligentných hodinkách Sony SmartWatch 2, ktoré Sony predstavilo len prednedávnom na výstave IFA 2013. Prečítajte si, čo tieto hodinky s podporou pre Android zariadenia ponúkajú a ako ich môžete využiť  s  vašim Android smartfónom.

Sony-SmartWatch2-3

Konštrukcia | Prémiové spracovanie s viacerými variantmi

Sony SmartWatch 2 pôsobia veľmi solídnym dojmom. Ich spracovanie je naozaj na vysokej úrovni, za čo môže kombinácia hliníku a odolného skla, ktoré hodinky ochráni aj pred striekajúcou vodou alebo nadmerným prachom (certifikát IP57). Výrobca však už vopred upozorňuje, že hodinky nie sú určené na sprchovanie sa, kúpanie, prácu vo vode či chytanie rýb, čo sú aktivity, ktoré by vašu drahú hračku mohli značne poškodiť. Odolnosť je okrem kvalitných materiálov zabezpečená aj hliníkovým krytom microUSB slotu, ktorým zariadenie nabijete. Nájdete ho v ľavom boku.

Sony-SmartWatch2-4

Pravá strana patrí dobre známemu tlačidlu zo smartfónov radu Z. Sony použilo rovnaký dizajn aj materiál, a tak majitelia pri odblokovaní displeja hodiniek akoby našli zmenšeninu svojho smartfónu priamo na svojej ruke. Tlačidlo ponúka naozaj dobré spracovanie, je dobre umiestnené a má dostatočnú veľkosť. Okrem odomykania a zamykania displeja ho môžete využiť aj pri vypínaní a zapínaní samotných hodiniek.

Sony-SmartWatch2-9 Sony-SmartWatch2-2

Zadný kryt obsahuje okrem informácií o produkte aj logo technológie NFC, ktorú využijete pri párovaní s Android smartfónom. Umiestnenie a celkový systém párovania je dosť nešikovný, vloženie zariadenia do vnútra náramku hodiniek pri párovaní je dosť nepraktické a svoj smartfón si pritom môžete nepekne oškrieť, hlavne, ak hodinky majú hliníkový remienok. Hodinky sme preto párovali radšej cez Bluetooth.

Ako sme už spomínali, k Sony SmartWatch 2 hodinkám je dostupný hliníkový remienok, ktorý pôsobí veľmi decentným štýlom, no pre mladých si Sony pripravilo viacero farebných variantov silikónového remienka. Všetky typy silikónových remienkov by mali byť dostupné v cenovej relácii 15-20 EUR, čo je zhruba aj cenový rozdiel medzi hodinkami s hliníkovým a silikónovým remienkom pri kúpe. Okrem hodiniek nájdete v balení aj zvolený remienok a zhruba 20 cm nabíjací kábel microUSB – USB.

Softvér a aplikácie | Iba rozšírenie funkcionality

Sony SmartWatch 2 sami o sebe neponúkajú vlastný operačný systém, avšak fungujú so smartfónmi, ktoré majú OS Android vo verzii 4.0 a vyššie. Nie len so Sony smartfónmi, so všetkými smartfónmi a tabletmi rôznych značiek. Za toto má u nás Sony obrovské plus. Pre porovnanie, konkurenčné hodinky Samsung Galaxy Gear spárujete len so Samsung zariadeniami (Note 3, S4, …), pričom je plná funkcionalita zaručená len pri smartfóne Note 3. Podobné to je však aj pri hodinkách Sony SmartWatch 2, ktoré ponúkajú všetky funkcie len pri použití s vlajkovou loďou spoločnosti Sony Xperia Z1. Do budúcna však predpokladáme rozšírenie kompatibility aj na ostatných modeloch softvérovou aktualizáciou.

Z aplikácií, ktoré sú pre hodinky dostupné, sme vyskúšali takmer všetky, ktoré sú dostupné bezplatne. Hoci je aplikácií pre hodinky Sony SmartWatch 2 len niekoľko desiatok, nachádza sa medzi nimi niekoľko zaujímavých titulov. Samozrejmosťou sú aplikácie ako Gmail, Dialer, SMS správy či Facebook, no na výber je aj niekoľko ďalších:

Verzia: 1.6.31
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.6.31
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: N/A
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: N/A
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 2.1.2
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 2.1.2
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.2.1
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.2.1
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.0.1
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.0.1
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 2.3.3
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 2.3.3
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.3.3
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.3.3
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.2.12
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.2.12
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.2.11
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.2.11
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.2.10
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.2.10
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.2.8
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.2.8
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: v2.3.2
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: v2.3.2
Aktuálna cena: Zdarma

Ďalšie aplikácie od Sony Mobile prispôsobené pre Sony SmartWatch 2 nájdete na tomto odkaze.

Dôležité je poznamenať, že väčšina aplikácií si vyžaduje prítomnosť v smartfóne a celkovo sú len rozšírením funkcionality smartfónu či tabletu, na ktorý sú hodinky pripojené. Pokiaľ teda čakáte, že sú Sony SmartWatch 2 samostatným zariadením s plnou funkcionalitou, musíme vás uviesť do reality. Hodinky bez pripojenia k Android zariadeniu slúžia len na ukazovanie času, nastavenie budíka, spustenie časovača, prisvietenie v tme alebo prehliadanie správ, ktoré sú v ich pamäti prednačítané. Systém hodiniek tiež umožňuje zmeniť štýl hodín (5 typov), úpravu jasu displeja, niekoľko typov notifikácií, či napríklad nastavenie pre vibrácie.

Pripojenie a výdrž | Ešte je na čom pracovať

Na pripojenie hodiniek slúži technológia NFC v spojení s Bluetooth 3.0. NFC slúži vlastne len na rozpoznanie zariadení, reálne párovanie prebieha práve cez spomínaný Bluetooth. Pri párovaní musíme hodinkám Sony SmartWatch 2 vytknúť to, že je potrebné neustále pripojenie k zariadeniu. Akonáhle hodinky od smartfónu odpojíte alebo na smartfóne vypnete Bluetooth, stáva sa z nich len drahý ukazovateľ času. Neskoršie opätovné spojenie so smartfónom je často zložité, hoci smartfón vykazuje, že je s hodinkami spojený, hodinky spojenie nepotvrdia a často je nutné ich opäťovné spárovanie cez Bluetooth, čo trvá niekoľko minút. Na spojení by malo Sony ešte popracovať a menšou aktualizáciou by ho mohlo vylepšiť. Dovtedy ho (subjektívne) považujeme za najväčšie negatívum týchto hodiniek.

Čo sa napájania týka, hodinky Sony SmartWatch 2 ponúkajú vstavanú batériu s neznámou kapacitou a deklarovanou výdržou 3-4 dni pri používaní so smartfónom a 6-7 dní pri používaní s vypnutým Bluetooth. Túto výdrž môžme potvrdiť, pri aktívnom využívaní sme hodinky dokázali na jedno nabitie používať plnohodnotne 3 dni. Na nabíjanie slúži už spomínaný microUSB konektor v ľavom boku, ktorý je chránený hliníkovou krytkou. Voči jeho spracovaniu nemáme žiadne výhrady.

Záverečné hodnotenie | Majú svoje muchy, no môžu zaujať

Tak ako každé príslušenstvo, aj inteligentné hodinky Sony SmartWatch 2 sú určené len istej skupine ľudí, ktorí takéto príslušenstvo vyhľadávajú a dokážu využiť. Perfektne si vieme ich využitie predstaviť napríklad pri vodičoch či podnikateľoch, ktorí denne využívajú hands-free a svoje zariadenie nosia vo vrecku alebo položené niekde v aute. Pomocou hodiniek vidia, kto im volá a môžu prijať hovor, vidia, kto im poslal SMS správu alebo e-mail, vedia obsluhovať základné funkcie a pomocou hodiniek dokonca vytočia aj kontakt bez toho, aby sa vôbec dotkli smartfónu. Všetko má však svoje obmedzenia a nie každému môžu prísť funkcie hodiniek Sony SmartWatch 2 ako praktické. Odporúčame vám preto najprv ich vyskúšanie niekde v predajni a až následné zakúpenie, nejde predsa o hračku za pár EUR.

smartwatch-2-sw2

Veľkou výhodou týchto hodiniek je ich displej. Ten je dobre čitateľný aj na priamom slnku a aj napriek menšiemu rozlíšeniu je obraz dostatočne ostrý. Pochváliť musíme aj ich spracovanie, ktoré patrí medzi najlepšie, čo sa inteligentných hodiniek týka. Vytknúť im však možno vyššiu hmotnosť, na tú si ale po čase určite zvyknete. Medzi nevýhody by sme tiež zaradili nie vždy správne fungujúce párovanie a cenu, ktorá sa momentálne pohybuje na hranici 150 EUR a vyššie. Oproti hodinkám Samsung Galaxy Gear , ktoré stoja okolo 280-300 EUR, však ešte stále ide o výbornú kúpu, pokiaľ hľadáte príslušenstvo tohto typu. Aktuálnu cenu si môžete pozrieť na Heureka widgete zobrazenom nižšie.

Sony SmartWatch SW2 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
Plusy
+ spracovanie
+ voliteľné remienky
+ výdrž batérie
+ tlačidlo vypínania
+ displej
Mínusy
– systém párovania
– obmedzené možnosti používania
4.10.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+