MojAndroid

Vedci sa už roky snažia získať relevantné dáta pri rôznych prírodných katastrofách. Ich snahou je lepšie pochopiť ich priebeh, ako fungujú a prečo vznikajú, aby mohli v budúcnosti lepšie predpovedať ich výskyt. K tomuto účelu sa používajú najrôznejšie senzory, ktoré zaznamenajú údaje, ktoré vedci neskôr vyhodnocujú. Pri zemetraseniach by sa však na tento účel mohli v budúcnosti využívať aj smartfóny. Informuje o tom článok v Bulletin of the Seismological Society of America.

Seismograph

Akcelerometre nachádzajúce sa v smartfónoch sú údajne už dostatočne citlivé na to, aby zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 5 alebo vyššou v blízkosti epicentra. Vedci chcú v budúcnosti vytvoriť akúsi sieť používateľov so smartfónmi, ktoré by v prípade výskytu zemetrasenia posielali LIVE dáta do špecializovaných centier. Autori tohto nápadu sa inšpirovali podobným projektom Stanfordskej univerzity, ktorá v tzv. Quake-Catcher sieti pripojila počítače dobrovoľníkov k seizmografickému vybaveniu. Použitie smartfónov by však bolo oveľa lacnejšie.

Stále sa čaká na citlivejšie senzory použité v smartfónoch. V budúcnosti by sa ich však vedci v zariadeniach mohli dočkať a potom im už nič nebude brániť, aby ich v spolupráci s obyvateľstvom mohli použiť na meranie cenných dát. Tie by mohli v budúcnosti pri predpovedaní výskytu zemetrasení zachrániť tisíce ľudských životov.

Zdroj: Verge

30.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+