MojAndroid

Už vieme, že iPhone 5S, disponuje ako prvý na svete 64-bitovým procesorom Apple A7 a že kórejský výrobca Samsung pracuje na vlastnom 64-bitovom riešení pre mobilné zariadenia s Androidom. Podľa kórejských médií je vývoj nového Exynos čipu vo finálnej fáze. Opäť sa bude jednať o osemjadrové riešenie, no tentokrát so štvoricou výkonných Cortex A57 jadier a rovnakým počtom energeticky efektívnejšími Cortex A53 jadier. Informoval o tom portál SamMobile.

64

Jedným z dôvodov, prečo prejsť na 64-bitovú architektúru je dopyt po vyššej kapacite operačnej pamäte RAM. Tento prípad je v spojení s Apple veľmi nepravdepodobný, pretože aktuálny model stále disponuje dvakrát menšou kapacitou RAM (1 GB) než Galaxy S4 od Samsungu. Rovnako nepravdepodobný je aj v spojení s Android zariadeniami, pretože ponúkať pamäť vyššiu, ako 4 GB je dnešnej dobe určite zbytočné. Použitie 64-bitovej architektúry má však aj inú výhodu.

Podľa detailného opisu prechodu Apple na 64-bitovú architektúru, ktorý bol zverejnený odborníkmi z AnandTechu je využitie takejto architektúry spojený aj s vyšším počtom registrov a ich veľkosti, čo umožňuje v konečnom dôsledku zvýšiť samotný výkon. Pri porovnaní jednotlivých testov v benchmarku, nárast výkonu je v niektorých prípadoch obrovský (stovky %) a v iných zas menší (jednotky až desiatky %). Detailnejší popis si môžete prečítať na stránkach AnandTechu.

Nový procesor od Samsungu tak získa vyšší výkon a bude pripravený do budúcnosti, keď budú aplikácie, hry alebo samotný systém schopný využívať jeho výhody.

Zdroj: sammobileAnandTech

23.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+